15 Ocak 2022'de Tonga'daki Hunga Tonga-Hunga Ha'apai yanardağı patladı ve Pasifik Okyanusu'nu her yöne doğru hızla aşan bir tsunami gönderdi.

Patlamanın haberi yayıldıkça, çevre adalardaki ve Yeni Zelanda, Japonya ve hatta ABD'nin Batı Kıyısı gibi uzak yerlerdeki devlet kurumları tsunami uyarıları yayınladı. İlk patlamadan sadece 12 saat sonra, birkaç metre yüksekliğindeki tsunami dalgaları, patlamadan 5.000 mil uzakta Kaliforniya kıyılarına çarptı .

Okyanusta dalgaları ve çalkantılı karışmaları inceleyen fiziksel bir oşinografım. Tsunamiler, öğrencilerime öğretmek için en sevdiğim konulardan biri çünkü okyanuslarda nasıl hareket ettiklerinin fiziği çok basit ve zarif.

California'da bir kumsala vuran birkaç fit yüksekliğindeki dalgalar, bu terimin akla getirdiği yıkıcı dalgalar ya da geçmişten gelen trajik tsunami görüntülerinde gördüğünüz gibi gelmeyebilir . Ancak tsunamiler, boyutları ne olursa olsun normal dalgalar değildir. Peki tsunamiler diğer okyanus dalgalarından nasıl farklıdır? Onları ne üretir? Nasıl bu kadar hızlı seyahat ediyorlar? Ve neden bu kadar yıkıcılar?

Derin yer değiştirme

Dalgaların çoğu , okyanus yüzeyi üzerinde esen rüzgar tarafından üretilir , suya enerji aktarır ve suyun yerini alır. Bu süreç, her gün sahilde gördüğünüz dalgaları yaratır.

Tsunamiler tamamen farklı bir mekanizma tarafından yaratılır. Bir sualtı depremi, volkanik patlama veya toprak kayması büyük miktarda suyun yerini aldığında, bu enerjinin bir yere gitmesi gerekir - bu yüzden bir dizi dalga üretir. Enerjinin okyanusun üst katmanıyla sınırlı olduğu rüzgar kaynaklı dalgaların aksine, bir dizi tsunami dalgasındaki enerji okyanusun tüm derinliği boyunca uzanır. Ek olarak, rüzgarla çalışan bir dalgadan çok daha fazla su yer değiştirir.

Birisi büyük bir top mermisi dalışıyla suya atladığında oluşan dalgalarla karşılaştırıldığında, bir yüzme havuzunun yüzeyine üflerseniz yaratılan dalgalar arasındaki farkı hayal edin. Top mermisi dalışı, yüzeye üflemekten çok daha fazla su ile yer değiştirir, bu nedenle çok daha büyük bir dalga seti oluşturur.

Depremler büyük miktarda suyu kolayca hareket ettirebilir ve tehlikeli tsunamilere neden olabilir. Büyük denizaltı heyelanları ile aynı. Tonga tsunamisi durumunda, yanardağın muazzam patlaması suyun yerini aldı. Bazı bilim adamları, patlamanın aynı zamanda büyük miktarda yer değiştiren suya katkıda bulunan bir denizaltı heyelanına da neden olduğunu düşünüyorlar. Gelecekteki araştırmalar bunun doğru olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olacaktır.

Tsunami dalgaları hızlı hareket eder

Tsunaminin nedeni ne olursa olsun, su yer değiştirdikten sonra dalgalar her yöne doğru yayılır - sakin bir gölete bir taş atıldığında olduğu gibi.

Tsunami dalgalarındaki enerji okyanusun dibine kadar ulaştığından, deniz tabanının derinliği ne kadar hızlı hareket ettiklerini belirleyen birincil faktördür. Bir tsunaminin hızını hesaplamak aslında oldukça basittir. Sadece okyanusun derinliğini - ortalama 13.000 fit (4.000 metre) - yerçekimi ile çarpın ve karekökünü alın. Bunu yaparak, saatte yaklaşık 440 mil (saatte 700 kilometre) ortalama hız elde edersiniz. Bu, yaklaşık 10 ila 30 mil (15 ila 50 kph) arasında değişebilen tipik dalgaların hızından çok daha hızlıdır .

Bu denklem, oşinografların bir tsunaminin ne zaman uzak kıyılara ulaşacağını tahmin etmek için kullandıkları şeydir. 15 Ocak'taki tsunami, Tonga'daki ilk patlamadan 12 saat 12 dakika sonra Santa Cruz, California'yı vurdu. Santa Cruz, Tonga'dan 5,280 mil (8.528 kilometre) uzaklıktadır, bu, tsunaminin 433 mil (697 km / saat) hızla seyahat ettiği anlamına gelir - okyanusun ortalama derinliği kullanılarak hesaplanan hız tahminiyle neredeyse aynıdır.

Japonya'daki 2011 Tsunamisi de dahil olmak üzere birçok tsunami, iç bölgelere doğru hareket eder ve kıyıdan uzak bölgeleri sular altında bırakabilir. 
ABD Hava Kuvvetleri fotoğrafı/Personel Çavuş.
WikimediaCommons aracılığıyla Samuel Morse

Karada yıkım

Tsunamiler, her yerde bulunan rüzgar kaynaklı dalgalara kıyasla nadirdir, ancak genellikle çok daha yıkıcıdırlar. 2004 Hint Okyanusu tsunamisi 225.000 kişiyi öldürdü. 2011 Japonya tsunamisinde 20.000'den fazla kişi hayatını kaybetti .

Tsunamileri normal dalgalardan çok daha yıkıcı yapan nedir?

Açık okyanusta, tsunami dalgaları küçük olabilir ve hatta yüzeydeki bir tekne tarafından tespit edilemeyebilir. Ancak tsunami karaya yaklaştıkça okyanus giderek sığlaşıyor ve derin okyanusun dibine binlerce fit uzanan tüm dalga enerjisi sıkışıyor. Yer değiştiren suyun bir yere gitmesi gerekiyor. Gidilecek tek yer yukarısıdır, bu yüzden dalgalar kıyıya yaklaştıkça daha da uzar.

Tsunamiler kıyıya ulaştığında, genellikle tipik bir okyanus dalgası gibi tepeler ve kırılmazlar. Bunun yerine, daha çok kıyıya yakın arazileri sular altında bırakabilen büyük bir su duvarı gibidirler. Sanki deniz seviyesi aniden birkaç fit veya daha fazla yükselecekmiş gibi. Bu, insanları, arabaları ve binaları kolayca süpürebilecek sele ve çok güçlü akımlara neden olabilir.

Neyse ki, tsunamiler nadirdir ve bir zamanlar olduğu kadar şaşırtıcı değildir. Artık , bir tsunami dalgasını algılayabilen ve devlet kurumlarının tsunaminin gelmesinden önce uyarı göndermesine olanak tanıyan, DART şamandıraları adı verilen geniş bir alt basınç sensörü dizisi bulunmaktadır .

Bir kıyıya yakın yaşıyorsanız - özellikle tsunamilerin büyük çoğunluğunun meydana geldiği Pasifik Okyanusu'nda - daha yüksek yerlere çıkmak için tsunami kaçış rotanızı bildiğinizden emin olun ve bir tane alırsanız tsunami uyarılarını dinleyin.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai yanardağının patlaması, Tonga insanlarını dünyanın geri kalanına bağlayan ana iletişim kablosunu kopardı. Tsunami bilimi büyüleyici olsa da bunlar ciddi doğal afetlerdir. Tonga'dan şimdiye kadar sadece birkaç ölüm bildirildi , ancak birçok kişi kayıp ve tsunaminin verdiği hasarın gerçek boyutu hala bilinmiyor.

Sally Warner

Assistant Professor of Climate Science, Brandeis University

Editör: TE Bilisim