BM şefi Çarşamba günü Dünya Okyanuslar Günü münasebetiyle düzenlenen bir kutlama etkinliğinde, tüm gezegene hizmet eden sağlıklı ve üretken bir okyanusun sağlanmasının ancak birlikte çalışarak yerine getirilebilecek bir "ortak sorumluluk" olduğunu söyledi.

Genel Sekreter António Guterres mesajında , iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikten oluşan üçlü krizin “sonuçta hepimizin bağlı olduğu” okyanusun sağlığını tehdit ettiğini hatırlattı.

“Geçen ay, Dünya Meteoroloji Örgütü ( WMO ), 2021'de dört temel iklim göstergesinin yeni rekorlar kırdığını açıkladı: deniz seviyesinin yükselmesi, okyanus ısısı, okyanus asitlenmesi ve sera gazı konsantrasyonları” dedi.

Okyanusun altını oymak

Okyanus, gezegenin oksijeninin yüzde 50'sinden fazlasını üretir, bir milyardan fazla insanın ana geçim kaynağıdır ve endüstrileri aracılığıyla yaklaşık 40 milyon çalışana iş sağlar.

“Yine de, okyanus kaynakları ve biyolojik çeşitlilik, insan faaliyetleri tarafından baltalanıyor” diye uyardı. 

Dünyadaki balık stoklarının üçte birinden fazlasının biyolojik olarak sürdürülemez seviyelerde hasat edildiğini, mercan resiflerinin önemli bir bölümünün yok edildiğini ve kara kaynaklı kirlilikten kaynaklanan kıyı ölü bölgelerinin arttığını hatırlattı.

Bay Guterres, “Plastik kirliliği en uzak adalara ve en derin okyanus siperlerine ulaştı” dedi. 

'Kolektif eylem' gerekli 

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ( SDG'ler ) ve iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmak için , “okyanusu canlandırmak için acilen toplu eyleme ihtiyacımız var” dedi. 

"Bu, deniz ortamıyla olan ilişkimizde yeni bir denge bulmak... doğaya karşı değil, onunla birlikte çalışmak ve okyanus çözümleri üzerinde yaratıcı bir şekilde işbirliği yapmak için bölgeler, sektörler ve topluluklar arasında kapsayıcı ve çeşitli ortaklıklar kurmak anlamına geliyor."

Büyüyen ivme

Neyse ki, diye devam etti, dünya çapında ivme bu yönde büyüyor.

Bay Guterres, geçen Kasım ayında Glasgow'daki BM iklim konferansının ( COP26 ) dünyanın iklim hedeflerine ulaşmada deniz ekosistemlerinin rolünü kabul ettiğini hatırlattı. 

Mart ayında ülkeler, deniz çevresini tehdit eden plastik kirliliğini sona erdirmek için yeni bir anlaşma üzerinde birlikte çalışmayı kabul etti. 

Bu arada bu ayın sonlarında, Portekiz'deki BM Okyanus Konferansı'nın , su altındaki yaşamla ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 14'e ( SDG14 ) ulaşmak için bilim ve inovasyona dayalı eylemlerin ölçeğini artırmaya odaklanacağını söyledi.

Lizbon'daki tartışmalar, ulusal yargı yetkisi dışındaki alanlarda deniz biyolojik çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilir kullanımına odaklanan yeni bir anlaşma üzerinde devam edecek.

Guterres, “Bu Dünya Okyanuslar Günü'nde, okyanus sağlığında payı olan herkesi denizlerimizi ve okyanuslarımızı canlandırmak için bir araya gelmeye çağırıyorum” dedi.

Denizde bir pencere

Aynı gün, 2022 Dünya Okyanuslar Günü Fotoğraf Yarışması'nın kazananları da açıklandı .

BM ev sahipliğinde düzenlenen yarışmanın küratörlüğünü sualtı fotoğrafçısı Ellen Cuylaerts yaptı ve fotoğraflar, her biri dünyaca ünlü fotoğrafçı veya sanatçı olan Rathika Ramasamy, Sirachai Arunrugstichai ve Y Zin Kim'den oluşan bir jüri tarafından seçildi.

Aşağıdaki altı kategorinin her birinden bir kazanan ve iki finalist seçildi:  Su Üstü Deniz Manzaraları ; Kıyı Toplulukları ; Sualtı Deniz Manzaraları ; Doğa Temelli Çözümler ve Okyanus Keşifleri ; okyanus yaratıkları ; ve Canlandırma .

© Giacomo d'Orlando / Avustralya Deniz Bilimleri Enstitüsü'ndeki bir laboratuvarda resif akvaryumunu kontrol eden bir deniz biyoloğu, Doğaya Dayalı Çözümler ve Okyanus Keşifleri kategorisinde fotoğrafçı birincilik ödülünü kazandı.
Editör: TE Bilisim