Tunus polisi, COVID-19 kısıtlamalarını hiçe sayarak cumhurbaşkanına karşı gösteri yapmak için Cuma günü Tunus'un merkezine ulaşmaya çalışan yüzlerce protestocuyu tazyikli suyla dağıttı.

Yoğun bir polis varlığı, demokrasiyi getiren 2011 devrimi de dahil olmak üzere, gösterilerin geleneksel odak noktası olan Tunus'un merkezindeki ana cadde olan Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan protestocuları engelledi.

Görgü tanıkları, polisin daha sonra en az birinde yüzlerce göstericinin bulunduğu birkaç farklı protestocu grubunu dağıtmaya çalıştığını söyledi.

Aralarında ılımlı İslamcı Ennahda'nın da bulunduğu muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Kais Saied'in parlamentoyu askıya almasını, yürütme yetkisini üstlenmesini ve darbe dedikleri anayasayı yeniden yazma hamlelerini protesto ediyor.

Bölgede çok sayıda polis aracı dururken, aynı cadde üzerinde bulunan İçişleri Bakanlığı binasının önüne iki tazyikli su konuldu.

Cuma günkü protesto, hükümetin Salı günü bir COVID-19 dalgasını durdurmak için duyurduğu tüm iç ve dış mekan toplantılarının yasaklanmasına karşı çıkıyor.

Muhalefet eylemcisi Chayma Issa, "Bugün Saied'in muhaliflere tek tepkisi güç ve güvenlik güçleriyle... Tunus'u devrimimizin tarihinde bir kışla gibi görmek çok üzücü" dedi.

Ennahda ve protestoya katılan diğer partiler, hükümeti, protestoları önlemenin bir yolu olarak yasağı getirmek ve sağlık nedenlerinden ziyade siyasi nedenlerle gece sokağa çıkma yasağını sürdürmekle suçladı.

Saied'in Temmuz ayındaki eylemi, yıllarca süren ekonomik durgunluk ve siyasi felçten sonra ilk başta çok popüler görünse de, analistler o zamandan beri biraz destek kaybettiğini söylüyorlar.

Tunus ekonomisi pandemiden etkilenmeye devam ediyor, kırılgan kamu finansmanı için uluslararası destek elde etmede çok az ilerleme kaydedildi ve Eylül ayında atanan Saied hükümeti, 2022 için popüler olmayan bir bütçe açıkladı.

Cuma günü, Tunusluların daha önce devrimin yıldönümü olarak işaretledikleri, otokratik eski cumhurbaşkanı Zine El Abidin Ben Ali'nin ülkeden kaçtığı güne denk geliyor.

Ancak Saied geçen yıl, Bin Ali'nin sürgüne gidişinin yıldönümü yerine, intiharı ayaklanmayı tetikleyen bir sokak satıcısının kendini yakmasının Aralık yıldönümünde kutlanacağına karar verdi.

(Yazan Tarek Amara ve Mohamed Argoubi, Yazan Angus McDowall, Kurgulayan William Maclean)

Editör: TE Bilisim