Tunus cumhurbaşkanı parlamentoyu askıya aldı, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırdı ve Başbakan Hicham Mechichi'yi görevden aldı.

Tunus cumhurbaşkanı, Tunus'un çeşitli şehirlerindeki şiddetli protestoların ardından Tunus parlamentosunun askıya alındığını ve Başbakan Hicham Mechichi'nin görevden alındığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Kais Saied Pazar günü yaptığı açıklamada, yeni bir başbakanın yardımıyla yürütme yetkisini üstleneceğini söyleyerek, cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento arasında yetkileri bölen 2014 anayasasına yönelik şimdiye kadarki en büyük zorluğu tetikledi.

Devlet medyasına yansıyan açıklamada, "Birçok insan ikiyüzlülük, ihanet ve halk haklarının gaspı ile kandırıldı" dedi.

Açıklama, binlerce Tunuslu'nun Kuzey Afrika ülkesindeki hükümet başarısızlıklarını ve sakatlanan koronavirüs oranlarını protesto etmek için birkaç şehirde yürüyüş yapmasının ardından sarayında yapılan acil bir toplantının ardından geldi.

Silaha başvurmayı düşünenleri uyarıyorum… ve kim kurşun sıkarsa silahlı kuvvetler de kurşunla karşılık verecektir” dedi.

Tunus Meclis Başkanı Rached Ghannouchi, Cumhurbaşkanı Saied'i hareketin ardından “devrime ve anayasaya karşı bir darbe” başlatmakla suçladı.

Editör: TE Bilisim