KASEİNOV VE BERABERİNDEKİ BÜYÜKELÇİLER EXPO ALANLARINI ZİYARET ETTİ

BAŞKAN SAVAŞ VE BÜYÜKELÇİLER İŞ DÜNYASI İLE BULUŞTU

Türki Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığının 30. Yıl dönümü münasebetiyle Hatay’a gelen TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve beraberindeki büyükelçiler 10 Aralık’ta dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay’ın Antakya ve İskenderun’daki alanlarını inceledi.

Gerçekleştirilen inceleme gezisine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kırgızistan Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Özbekistan Büyükelçisi Alisher Agzamhodjaev, Kazakistan Müsteşarı Ashat Davutov, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, HBB Genel Sekreter Yardımcısı ve EXPO Hatay Genel Sekreteri İhsan Çakar, HBB Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları katıldı.

İhsan Çakar, 209 dönümlük alan üzerinde yapımı devam eden çalışmaları Kaseinov ve büyükelçilere detaylarıyla anlattı.

BAŞKAN SAVAŞ EXPO ALANI HAKKINDA BİLGİLER VERDİ

Expo 2021 projesinin Hatay’ın uluslararası alanda tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirten Lütfü Savaş, “EXPO alanımızda bahçelerimiz ve lokantalarımız olacak. İsteyen misafirlerimiz burada mutfağını sergileyebilecek. Çocuklar için 15 dönümlük bir yer ayırdık. Burada hem oynayabilecekler hem de öğrenebilecekler. Dünyadaki 23 medeniyetin 13’ü burada yaşamış. Hatay’da yaşayan 13 medeniyeti tasvir eden bahçemiz olacak. Hatay’ın bitkilerinin toplandığı müzemiz de alanımızda yer alacak. Hatay’daki tıbbı aromatik bitkilerimizi de burada sergileyeceğiz. Çiçeklerimizin üretildiği seralarımız olacak. Bizim sit alanı olmayan bölgede 5. yüzyılda yapılan Hristiyanların tapınağı olan ve aynı zamanda din adamlarının yetiştirildiği şapel bulduk. Şapeli buraya taşıyarak tarihi bir park yapıyoruz. Alanımızda tiyatroların ve konserlerin yapılabileceği 3500 kişilik amfi tiyatromuz da var. Sanat köyümüzde de el sanatları yapılacak ve misafirlere satışlar yapılabilecek” dedi.

Lütfü Savaş, Hatay’a özgü dağ ceylanlarından (Gazella Gazella) esinlenilerek tasarlanan EXPO Hatay maskotlarının isimlerinin Zeytin ve Defne olduğunu misafirler ile paylaştı.

BÜYÜKELÇİLER VE İŞ DÜNYASI İTSO’DA BİR ARAYA GELDİ

Antakya EXPO alanı inceleme gezisinin ardından Başkan Savaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, büyükelçiler, CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, İsmet Tokdemir, Mehmet Güzelmansur, İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı ve iş dünyası temsilcileri ile Hatay Büyükşehir Belediyesi ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

SAVAŞ: KALPLERİMİZ, GÖZLERİMİZ VE GÖNÜLLERİMİZ BİRBİRİNE KARŞI AŞİNA HEM DE BİRBİRİNİ SEVİYOR

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda Lütfü Savaş şöyle konuştu:

“Türk Cumhuriyetlerinin Büyükelçileri ile birlikte Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetlerimizle ve Türkiye’de neler yapabiliriz diyerek birlik içerisinde bir araya geldik.  Son zamanlarda birçok ülkede iş yapan insanlarımız sıkıntılar yaşıyor. Ama Türk Cumhuriyetlerimizde birçok fırsatlar var ve bu fırsatlar bizim iş adamlarımızla birlikte oradaki insanlarımıza hem katkı sağlayabilir hem ülkeler arasında oluşan ekonomiye katkı sağlayabilir. Bu nedenle bugün buradayız. Türk Cumhuriyetleri’nin 30. yılını kutlamak, Hatay’ımızda Büyükelçilerimiz ve Genel Sekreterimizle birlikte bize nasip oldu. Demek ki kalplerimiz, gözlerimiz ve gönüllerimiz birbirine karşı hem aşina hem de birbirini seviyor. Bu sevgiden dolayı hepsine teşekkür ediyorum”

Başkan Savaş’ın ardından konuşma yapan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Amacımız Türk Devletleri arasında Dünya’ya gönül birlikteliğini ve ortak kültürümüzü tanıtmaktır. Ortak kültürümüzü tanıtırken gönül birlikteliğin yanı sıra ticari ilişkilerin devamının gelmesi maksadıyla misafirlerimizi ağırladık” ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise son 10 yıldır Türkiye ekonomisi ve Hatay ekonomisinin son durumu hakkında bilgiler vererek ticari ilişkilerin iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir yaptığı konuşmasında,  Türk Cumhuriyeti Devletlerimizin Büyükelçilerini vermiş olduğu katkılarından dolayı teşekkür ettikten sonra kardeş Türk devletlerini kültür, din, inanç bağlarımızı ekonomik bağlarla güçlendirmelidir temennilerinde bulundu.

Özbekistan Ankara Büyükelçisi Alisher Agzamkhodjaev, “Biz Orta Asya Türkleri Özbekistanlılar kendimizi misafirperver sayıyoruz. Misafirlerin başımızın üstünde yeri var. Ama biz ikinci sırada geliriz. Hatay bu konuda birinci sırda yer alıyor. Sayın Başkanımız Lütfü Savaş’a teşekkür ederim. 2 gündür programlara hayran kaldık. Expo alanlarını gittik gezdik. İnşaat alanlarının çok devasa olduğunu gördük. Teşekkür ederiz” dedi.

Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev ise Kırgızistan’ın kültürel, tarihi ve ekonomik anlamda özelliklerini anlatan bir sunum gerçekleştirerek programda emeği geçen herkese teşekkür etti.     

Kazakistan Büyükelçilik Müsteşarı Ashat Davutov yaptığı konuşmasında,  “Çok değerli büyüğümüz, ağabeyimiz Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş sayesinde çok sıcak karşılandık, kendisine çok teşekkür ederiz. Türkiye güçlü ticaret ortağı olmakla beraber yatırım ortağıyız. Son 30 yılda Türkiye’nin Kazakistan’da ki doğrudan yatırımları 4.3 milyar doları aşarak 2019 yılında rekor kırmıştır” cümlelerine yer vererek memnuniyetini dile getirdi.

Büyükelçilere plaket takdim edilmesinin ardından istişare toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrasında Büyükelçiler ve Müsteşar ile birlikte teknik heyet EXPO Nardüzü alanını ziyaret ederek yetkililerden bilgiler aldı.

Teknik gezi sırasında HBB Fen İşleri Daire Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları tarafından proje hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Heyetin yanı sıra Başkan Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ise Büyükelçilerin eşleri ile birlikte alanı gezmelerine eşlik etti.

Hatıra fotoğrafının çekilmesi ile birlikte teknik gezi sona erdi.

Editör: TE Bilisim