Josep Borell, 24 Eylül’de düzenlenecek AB Zirvesi’nde Türkiye’ye yönelik yaptırımların kararlaştırılabileceğini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Berlin’de düzenlenen toplantısının kapanış gününde de Doğu Akdeniz'de yaşanan anlaşmazlık gündemi belirledi. Toplantıdan Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın istediği Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmadı. Ancak toplantının ardından bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması konusunda uyardı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi azaltmak için diplomatik girişimlerin süreceğini belirten Borrell, bunların sonuç vermemesi ve Türkiye’nin sondajları sürdürmesi durumunda, 24 Eylül’de düzenlenecek AB Zirvesi’nde Türkiye’ye yönelik yaptırımların kararlaştırılabileceğini duyurdu. Olası yaptırımların, sondaj çalışmalarına katılan Türkiye'ye ait gemileri kapsayabileceğini açıklayan Borrell, Türk gemilerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerin limanlarını kullanmalarının yasaklanabileceğini, ayrıca sondaj çalışmalarıyla bağlantılı isimlere de AB’ye giriş yasağı getirilebileceğini ekledi.

AB Şubat ayında Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) iki yöneticisini yaptırım listesine almış, AB’deki mal varlıklarının da dondurulmasına karar vermişti.

Editör: TE Bilisim