Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve Türk-İş'e Bağlı Sendika Başkanları, Şube Yöneticileri 'Kıdem Tazminatı'na İlişkin Vatandaşları Bilgilendirmek için El Broşür dağıtımı gerçekleştirdi.

Türk-İş 4.Bölge Temsilcisi Edip Gülnar “Kıdem tazminatına dokunulursa genel greve gideriz” Kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarına ilişkin Adana’da TÜMTİS sendikası önünde açıklama yapan Türk-İş 4.’ncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Kıdem tazminatına dokunulursa genel greve gideriz” ifadelerini kullandı.

Türk-İş 4.’ncü Bölge Temsilciliği, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine ilişkin TÜMTİS binası önünde basın açıklaması düzenledi.
İşçi sendikalarının temsilcilerinin katıldığı açıklamada konuşan Türk-İş 4’ncü Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, kıdem tazminatının, kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayarak, kıdem tazminatına dokunulması halinde genel grev uygulayacaklarını söyledi.
Özel sektörde çalışanların da kıdem tazminatlarını sağlıklı bir şekilde alabilmeleri konusunda her türlü desteği sunacaklarını kaydeden Gülnar, “81 ilimizde; flama, pankart, afiş ve basın açıklamalarıyla kamuoyunu ve çalışanları duyarlı hale getirmeyi bir ilke edindik. Bugün de broşürlerimizi dağıtacağız” dedi.


Açıklamanın ardından Türk-İş 4.’ncü Bölge Temsilciliği yöneticileri ile işçi sendikaları temsilcileri, “Kıdem tazminatıma dokunma” başlıklı broşürler dağıttı.
Ne oluyor?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstihdam Kalkanı” paketi kapsamında duyurduğu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmaları yeniden gündemde.
Konunun Meclis gündemine gelmesi durumunda “genel grev” kararı alacaklarını duyuran sendikalar, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ‘krizden çıkışın faturasının işçilere kesilmek istendiği’ görüşünde.
İşveren sendikalarından şu ana dek konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

İşçi sendikalarına henüz gönderilmiş bir taslak bulunmasa da kamuoyuna yansıyan haberlere göre, işçinin kıdem tazminatının içerisindeki işveren katkı payı ile devlet katkısı toplamının yüzde 50’si TES sigorta hesabına aktarılacak, yüzde 50’si çalışanın hesabında kazanılmış hak olarak tutulacak.
Katılımcı, 60 yaşını tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanacak. Çalışan istifa ettiğinde bireysel fon hesabındaki tutarlar kazanılmış hak olarak kendisinde kalacak. 60 yaşını doldurmamış katılımcılara, ilk konut edinimi, evlilik (bir kereye mahsus), ağır hastalık ve işsiz kalınması (bir defaya mahsus) sebeplerinden her biri için TES hesabında bulunan birikim tutarının yüzde 10’unu geçmemek şartıyla ödeme yapılabilecek.


Emeklilik haricinde ödeme oranı toplamı yüzde 30’u geçemeyecek ve kalan tutar aylık olarak ödenecek.

Editör: TE Bilisim