5 ARALIK KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ

TÜRK KADINLAR BİRLİĞİ Adana Şubesi "5 Aralık Kadınlara Seçme Ve Seçilme Hakkı Verilmesi" ile ilgili basın açıklaması ve Atatürk parkında çelenk sunma töreni düzenledi.

Türk Kadınlar Birliği adına açıklama yapan Sevgi Bozkır; "Bugün seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının 87.yılını kutluyoruz." dedi

Sevgi Bozkır açıklamasına şöyle devam etti; Bugün Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birisinin, Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı tanınmasının 87.yıl dönümü. 5 Aralık 1934 de Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisine aday olabilmeleri ve oy kullanmalarının önü açıldı.

Bugün seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasının 87.yılını kutluyoruz.

Cumhuriyetin ilanından sonra,1926 yılında laik hukukun temeli olan Türk Medeni Kanunu ile; aile ve toplum içinde eşit haklar kazanan kadınımız sosyal yaşama aktif katılımında en önemli adımlarını atmıştır.

Ülkemizde kadınlar Millet Vekili olabilmek için  ilk adımı 1923 yılında atmışlardı. Bu adım kadınların Nezihe Muhiddin  önderliğinde ilk kadın partisi "Kadınlar Halk Fırkası"nı kurma isteğiydi. Fakat 1909 seçim kanunu nedeni ile bu parti girişimi, Kadınlar Halk Fırkası'nın Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlandı.

3 Nisan 1930 yılında Belediye Kanunu ile, yerel yönetimlerde; 1933 yılında da köylerde muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.1934 yılının 5 Aralık günü Anayasanın değiştirilmesi ile de kadınlarımız, siyasal hakların en önemlisini yani mecliste temsil hakkını dünya üzerindeki bazı ülkelerden önce elde ederek,gerçek eşitlikle her alanda seçme ve seçilme haklarına sahip olmuşlardır.

Yasanın çıkmasının ardından 7 Aralık 1934 de Türk Kadınlar Birliği İstanbul  Beyazıt' Meydanında bir kutlama mitingi  ve Beyazıt'tan Taksime bir yürüyüş düzenledi.

Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olabildiği TBMM 5.dönem seçimleri 8 Şubat 1935'de yapıldı. 17 Kadın Milletvekili ilk kez TBMM girdi.Ara seçimlerle bu sayı 18'e ulaştı. Böylece Kadınlar  Meclisteki tüm milletvekillerinin (400) yüzde 4,5'ni oluşturdular. 

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü hep güvendiği biz kadınların, tüm karar ve yönetim mekanizmalarında eşit katılım hakkına sahip olmasına olanak tanıyan, bu çok önemli devrimi gerçekleştirmiş olması nedeniyle bir kez daha minnetle anıyoruz.

87.yılda biz kadınlar söz veriyoruz ki daima ve her zaman;  Aziz Atamızın armağanı olan devrimlerin,yani bilimin, nsan haklarının hukukun üstünlüğünün, bağımsız yargının, eşitliğin, özgürlüğün, yurtta ve dünyada barışın ve en önemlisi hepsinin toplamı olan demokrasinin yılmaz savunucuları olacağız.

T.C Devletinin imzaladığı uluslararası CEDAW ( Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ) sözleşmesi eşitlik için en önemli kazanımızdır.

CEDAW , kadınlara karşı cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırılması ve kadınların insan haklarının korunması için çıkarılan ilk Uluslararası Sözleşmedir.

Siyasette eşit temsil hakkı için yüzde elli cinsiyet kotası  artı fermuar sistemi için mücadelemiz sürüyor.

Bugün 87.yıl sonra kazanımlarımızı kullanmak istiyor, eşitlik ve özgürlük için çalışmaya devam ediyoruz.

Editör: TE Bilisim