DUBAI / İSTANBUL / RIYADH - İhracatçılar ve tüccarlar, Suudi Arabistan'ın aylarca süren resmi olmayan ablukasını aşmak için gıda, giyim ve diğer malları yeniden yönlendiriyor.

İhracatçılar ve tüccarlar, Reuters'e verdiği demeçte, yakın ülkelerdeki üretim, ihracatçıların gümrük belgelerini almalarına ve "Made in Turkey" ürün etiketlerini kaldırmalarına olanak tanıyarak malların krallığa, ihracatçılara, tüccarlara ve bir diplomatın Reuters'e girmesine izin verdiğini söyledi.

Riyad, Türkiye'ye yönelik boykotu hiçbir zaman resmen kabul etmedi, ancak geçen yıl üst düzey Suudi işadamları, Ankara'nın düşmanlık dedikleri duruma bir yanıt olarak bunu onayladılar.

Resmi ticaret verilerine bakıldığında, yılın ilk iki ayında Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatının yıllık% 93 düşüşle 38 milyon $ 'a düştüğü görülüyor.

Türkiye İhracat Meclisi'ne göre, elektronik, hazır giyim, mücevherat ve otomotiv ürünleri ihracatı bir önceki yıla göre% 90'ın üzerinde düşüş gösterdi.

İsimsizlik talebinde bulunan Suudi Arabistan'a inşaat malzemeleri ithalatçılarından biri, "Şimdi komisyoncuların Türk mallarını diğer limanlara götürdüğü ve belgeleri ücret karşılığında Çin veya Avrupa'dan geliyormuş gibi görünecek şekilde sahtecilik yaptığı bir karaborsa ortaya çıkıyor" dedi.

Ticaret verileri ayrıca Umman ve Lübnan'a gelen Türk giyim, tekstil, kimyasallar ve mücevheratta% 200 ila% 400 arasında alışılmadık paralel sıçramalar gösteriyor.

Reuters'e konuşan başka bir ticaret şirketi yetkilisi, "Ana müşteri olarak Suudi Arabistan'a güvenen bazı şirketler, satış yapabilmek için üretim hatlarını yeniden yönlendirdiler" dedi.

Türkiye'nin TOBB giyim ve konfeksiyon konseyi başkanı Şeref Fayat, üreticilerin Suudi sınırındaki mallara "son rötuşları" yapmak için kumaşları başka bir yolla Bulgaristan veya Sırbistan'a göndermeyi düşündüklerini söyledi.

Bu şekilde, Türk şirketleri, kendilerini krallığa da dahil olmak üzere küresel teslimatlara vaat eden perakende markalarıyla sözleşmeleri onurlandırabilir. "İhracatçılar ablukayı aşmaya çalışıyor, ancak bu, ceblerinden ek maliyetler anlamına geliyor."

Umman, Lübnan ve Suudi Arabistan için Türkiye merkezli iş konseyleri hemen yorum yapmadı.

"KISITLAMA POLİTİKALARI"

Reuters'e konuşan üç tüccar, büyük Türk şirketlerinin geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan'da net bir ilerleme olmadan krallıkla ticareti yeniden başlatmak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

İsminin açıklanmasını talep eden bir diplomat, Suudi tüccarların geçen yıl mallar gümrükte yığılırken milyarlarca riyal kaybettiğini söyledi.

Yetkililere şikayette bulundular ve sonunda "Türk ürünlerini, özellikle de daha iyi alternatifleri olmayanları hala almak için bir geri dönüş buldular" dedi.

Bu hafta Ankara, Cenevre'de düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü Mal Konseyi toplantısında ilk kez boykotu gündeme getirdi ve Suudi Arabistan'ın “Türkiye'yi ilgilendiren kısıtlayıcı politika ve uygulamaları” iki günlük gündemde yer aldı. Bu bir anlaşmaya yol açabilir.

Riyad medya ofisi abluka hakkında yorum yapmadı. Dışişleri bakanı, Kasım ayında - ticaret dramatik bir şekilde düşmeye başlamadan önce - bir röportajda hiçbir verinin bir boykota işaret etmediğini söyledi.

Üst düzey Suudi işadamlarından boykot desteği Türk ticaret gruplarından şikayetler aldı, ancak Türkiye hükümetinden sessiz bir yanıt geldi.

Ankara ve Riyad, son aylarda, özellikle 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul konsolosluğunda öldürülmesinden sonra, on yıllık gerilimin ardından bazı diplomatik hasarları onarmaya çalıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Salman Kasım ayında "ikili ilişkileri geliştirmek ve sorunları aşmak için diyalog kanallarını açık tutma" konusunda anlaştılar ve Ankara da son zamanlarda Suudi müttefiki Mısır ile daha iyi ilişkiler kurmaya başladı.

Ancak Türkiye'nin ana muhalefet partisi, kısasa kısas tepki ve ihracat kayıplarının tazmini için baskıyı artırdı. Milletvekili Mahmut Tanal bir röportajda "Benim malıma yasak koyarsan, senin malını da yasaklayacağım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tanal'a yanıt olarak, diyalog ve diplomasi "gayri resmi Suudi boykotu" nu sona erdirmezse, Türkiye'nin "gerekli adımları atmaya" kararlı olduğunu söyledi.

İstanbul'da Jonathan Spicer tarafından muhabirlik ve yazma; Dubai'de Davide Barbuscia ve Brüksel'de Philip Blenkinsop tarafından ek rapor; Jan Harvey tarafından düzenleme

Editör: TE Bilisim