• 2021'de %10'a yakın GSYİH, %19'a yakın enflasyonu tetikliyor
  • Erdoğan istenen faiz indirimlerini beklemek zorunda kalabilir
  • Yüksek fiyat artışları, politika faizi Türkiye'yi küresel olarak farklı kılıyor

Türkiye ekonomisi, üretim ve tüketimin artmasıyla birlikte bu yıl beklenen %10'a yakın bir büyüme ile pandemi kaynaklı bir çöküşten toparlanıyor, ancak bu patlama iki katına çıkıyor - ve buna bağlı olarak - iki kat aşınıyor- haneli enflasyon.

Analistler, her iki ekonomik gösterge için de beklentileri artırdılar, bu da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın halka açık olarak önerdiği faiz indirimlerinin Eylül ayında gerçekleşmesi için daha uzun süre beklemesi gerekeceği anlamına geliyor .

Reuters anketine göre Çarşamba günü, verilerin ekonominin ikinci çeyrekte yıllık %21,7 büyüdüğünü ve 2021 için GSYİH büyümesini %8 veya daha fazla artıracağını göstermesi bekleniyor.

Cuma günü, Ağustos ayı enflasyon okumasının, tüketici talebi, ithalat maliyetlerini artıran liradaki değer kaybı ve Türkiye'yi en keskin fiyat artışlarından bazılarıyla bırakan emtia fiyatlarındaki dünya çapındaki artış nedeniyle Temmuz ayında kaydedilen %18,95'e yakın kalması bekleniyor. 

Capital Economics'in gelişen piyasalar baş ekonomisti William Jackson, ekonomik aktivitenin pandemi öncesi seviyelere yükselmesiyle gıda, elektrik ve doğal gaz fiyat baskılarının arttığını söyledi.

Bir müşteri notunda, "Enflasyonun önümüzdeki aylarda %19'a yakın kalacağını ve (faiz oranı) bir gevşeme döngüsünün yılın sonuna kadar başlamasının muhtemel olmadığını düşünüyoruz" diye yazdı.

Wall Street bankası Citi, enflasyonun yılı %17,5 veya daha yüksek bir seviyede kapattığını görüyor.

TEK BAŞINA

Bu arada, bir sonraki politika toplantısını 23 Eylül'de gerçekleştiren Türkiye'nin merkez bankası, tüketici fiyatlarının yıl sonuna kadar %14'e düşmesini bekliyor ve enflasyon "volatilitesini" küçümsedi.

TÜFE'ye ilişkin piyasa tahminleriyle çelişse de, pandemi dönemi teşviklerinin azaltılmasının norm haline geldiği merkez bankacılığı dünyasında da tek başına duruyor. 

Politika faizini 2020 ortalarında %8,25'ten Mart 2021'de %19'a yükselten enflasyonu durdurmaya çalışmak için bir sıkılaştırma döngüsüne girdi.

Reuters Grafikleri Reuters Grafikleri
Reuters Grafikleri Reuters Grafikleri

Kredi büyümesinin daha da yavaşlayacağını öngören Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcioğlu Çarşamba günü onlarla yaptığı bir konferans görüşmesinde, Erdoğan'ın gevşeme politikasına başlaması yönündeki sürekli baskısının ortasında, yabancı ve yerli yatırımcılar süreklilik umuyorlar.

Özel bir bankada anonimlik talep eden bir döviz tüccarı, "Temel risk, erken faiz indirimi olasılığıdır" dedi. "İç talep güçlü ve bunun enflasyonist bir etkisi var."

Türkiye ekonomisi son yirmi yılda ortalama yüzde 5 büyüdü, ancak son birkaç yılda kur krizi, durgunluk ve pandemi nedeniyle bu seviyelerin oldukça altında kaldı.

Hükümet bu yıl %8'den fazla ekonomik büyüme öngördü.

Bir ekonomi yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, "Koronavirüs nedeniyle yeni bir kapanma veya sorun yoksa, mevcut eğilim %8-11 bandında büyümenin yeni destek olmadan mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.Nevzat Devrangoğlu ve Jonathan Spicer'ın bildirdiği; John Stonestreet tarafından düzenleme

Editör: TE Bilisim