Türkiye'nin Libya'da kalıcı askeri üs kurmak istediği ve batarya konuşlandırdığı belirtilen Vatiyye'ye hava saldırısı düzenlendiği öne sürüldü. Reuters ajansı, Vatiyye Hava Üssü'nün dün gece savaş uçaklarıyla vurulduğunu duyurdu.

Türkiye’nin Libya’da kalıcı askeri üs kurmak istediği belirtilen Vatiyye’nin dün gece savaş uçakları tarafından vurulduğu iddia ediliyor. Reuters ajansı haberi, Libya’da doğu güçlerini temsil eden Halife Hafter’in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’ndan bir askeri kaynağa dayandırdı.

‘UÇAKLARIN KİME AİT OLDUĞU BİLİNMİYOR’ İDDİASI

İddiaya göre, Libya’nın batısındaki en önemli hava üssü olan ve Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) mayıs ayında Hafter’den geri aldığı Vatiyye Hava Üssü’ne dün gece savaş uçaklarıyla hava saldırısı düzenlendi. Reuters’ın kaynağı, saldırıların ‘kime ait olduğu bilinmeyen uçaklarla’ düzenlendiğini söyledi. Vatiyye yakınlarındaki Zintan’dan bir kaynak da Reuters’a, üssün çevresinden patlama sesleri geldiğini öne sürdü.

VATİYYE NEDEN ÖNEMLİ?

UMH’nin stratejik önem taşıyan Vatiyye üssünün kontrolünü Mayıs ayında ele geçirmesi Libya’daki iç savaşın seyrini değiştirmişti. Bu gelişmeyle başkent Trablus’a yönelik 14 aydır devam taaruzuna son vermek zorunda kalan Halife Hafter güçlerini geri çekmek zorunda kalmıştı.

‘TÜRKİYE BATARYA KONUŞLANDIRMIŞTI’

Son dönemdeyse Türkiye’nin hem Misrata kentindeki deniz üssünü ve Vatiyye Hava Üssü’nü kullanmak için Trablus hükümetiyle müzakereler yürüttüğü, TSK’nin Vatiyye’ye orta menzilli hava savunma sistemi Hawk (Şahin) bataryası konuşlandırdığı belirtilmişti.

Editör: TE Bilisim