Cudi Dağı’nda yangın 3 aydır devam ediyor. Bugüne kadar herhangi bir müdahalenin yapılmaması ise tepkilere neden oluyor. Yetkililer yangına müdahalede kayıtsız davranırken, müdahale edilmesinin engellendiği iddiaları da yer alıyor.

Şırnak’ın Cudi Dağı bölgesinde üç ayı aşkındır orman yangınları devam ediyor. Şırnak’ın kırsallarında başlayan orman yangını sürerken, bugüne kadar herhangi bir müdahalenin yapılmaması ise tepkilere neden oluyor. Yurttaşların müdahale için yardım çağrısına ise yetkililerin kayıtsızlığı düşündürücü. Yangına müdahale için yardım çağrılarına “bizi meşgul etmeyin” şeklinde cevap veriliyor. Ama Cudi Dağı 3 aydır yanmaya devam ediyor!

YANGINLA BİRLİKTE YURTTAŞLARIN ZARARI BÜYÜK

Yangınla birlikte binlerce ağaç kül olurken, birçok canlının da yaşam alanı yok oldu. Bölgede hayvancılık yaparak geçimini sağlayan yurttaşlar ise büyük bir zararla karşı karşıya kaldı. Şırnak’a bağlı Avgamasya (Toptepe) köyünde yaşayan kadınlar, yangına müdahale edilmemesine tepki göstererek, Cudi Dağı’nın nefessiz bırakılmak istendiğini söyledi.

Yangından dolayı büyük bir tahribatlar karşı karşıya kaldıklarını belirten Asya Güngen, başta hayvancılık olmak üzere bölgede geçim kaynağının bırakılmadığını söyledi. Tufan’ın ardından Nuh’un Gemisi’nin Cudi Dağı’na oturmasıyla insanlığın kurtarıldığını hatırlatan Güngen, şöyle dedi:

“Cudi insanlığa kapılarını açtı. Ama bugün insanlığın kurtarıldığı yerde, insanlık ölüyor. Kamuoyu bu konuda duyarlı olmalıdır. Ama bugün insanlık Cudi’ye sırtını dönüyor. Herkesin Cudi için ses olması gerekir. Biz Cudi’yi yanarken gördüğümüzde içimiz acıyor. Yangını söndürmeyi çok istiyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor. Çığlığımızı kimse duymuyor. 3 aydır Cudi insanlığın gözü önünde yanıyor. Herkes kör, sağır ve dilsizi oynuyor. Cudi’de çıkan yangın insanlığın ayıbıdır. Cudi’de yanan vicdanınızdır.”

SÖNDÜRÜLMÜYOR, AMA SÖNDÜRÜLMESİ DE ENGELLENİYOR İDDİASI

Cudi’nin insanlığın korunduğu yer olduğunu belirten Fatma Aksak, yangının bir an önce söndürülmesini istedi. Yangına herhangi bir müdahalede bulunamadıklarını dile getiren Aksak, “Bu bölgede yaşayan insanlar Cudi’nin nimetlerinden faydalanarak geçimini sağlıyor. Burada insanlar arıcılıkla geçimini sağlıyor. Ama sen o ağacı yaktığında, bu insanlar nasıl arıcılık yapabilecek? Her bir şeyimiz yakıldı, kül oldu. Kimse imdadımızı duymuyor” dedi.

Engellemelerden dolayı müdahale edemediklerini yangını izlemekle kaldıklarını ifade eden Aksak, şu ifadeleri kullandı:

“Yangını söndürmemize izin verilseydi, hiç olmazsa bir ağacı kurtarabilirdik. Ama ona da izin yok. Elimiz kolumuz bağlı, film seyreder gibi Cudi’nin yakılışını izliyoruz. Dün gece saat 02.00’de pencereyi açtım. Duman her yeri sarmıştı. Damın üstüne çıktım, baktım dumandan köy görünmüyordu. Ben kanser hastasıyım. O kadar çok duman vardı ki nefes alamıyordum. Dünya görsün, insanlık yanıyor. Cudi’nin nefessiz kalmasına izin vermeyin. Ayrımcılık yapmayın, bu ağaçlar, bu doğa hepimizin.”

Editör: TE Bilisim