Ben Uzman Diş Hekimi Zeynep Ekmekçi. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Adana İl Koordinatörüyüm aynı zamanda. Peki neden buradayım diye sorarsanız; Ben , savunmasız bir canlıya yapılan hiç bir zorbalığa susmamak gerektiğine , çözüme ortak olmamanın sorunun bir parçası olmak olduğuna inananlardanım.

Sizlere derneğimizin kim olduğundan bahsetmek istiyorum.
Kısa ismi UCİM olan derneğimiz, çocuklarımızı istismar edilmekten kurtarmak için toplumda farkındalık yaratmak ve önleme çalışmaları yapmak amaçlı kurulmuş, gönüllülük esası ile mücadele veren, siyaset üstü bir sivil toplum kuruluşudur.

Diş Hekimi Zeynep Ekmekçi

Derneğimizin nasıl kurulmuş olduğunun hikayesi ise her dinlediğimde beni il kez dinliyormuşum gibi etkileyen bir olaydır. Ben burda son derece yüzeysel deyineceğim elbette. Köy öğretmenliği yapmak için büyük hayallerle gittiği İzmir’in Menderes ilçesindeki köy okulunda , okul müdürünün öğrencilerini alçakca istismar ettiğini ortaya çıkarmasıyla başlayan, öğretmen Saadet Özkan’ın yaktığı fitilin alevidir UCİM. Yapmış olduğu cinsel istismarın üstünü kapatabilmek için Her türlü tehdit ve susturulma çabalarına karşın cesurca direnen Saadet Özkan, okuldaki öğrencilerin, o küçücük çocukların 22 yıl boyunca cinsel istismara maruz bırakılmış olduğunu gün yüzüne çıkarmış ve en sonunda 82 yıl 6 ay hapis cezası alması ile sonuçlanan davanın çocuklara rahat bir nefes aldırmasını sağlamış örnek bir insandır.

Bu direniş ve mücadele sürecinde, Mersinli iş adamı olan Yücel Ceylan , Saadet Özkan’ın sesini duyarak yanında durmuş ve destek sağlamıştır.

Aile Bakanlığı’nın da desteğini almış olan Saadet Özkan’ın Vermiş olduğu bu savaş ABD Dış İşleri tarafından dünyada yalnızca 12 kadına verilen “Cesur Kadın Ödülü” ne layık görüşmüştür ve bu ödülü Melanie Thrumb’ın elinden almıştır.

Saadet Özkan ve Yücel Ceylan bu konuda acilen toplumun bilinçlendirilmesi ve istismarın önlenmesi gerektiğini düşünerek 2017 yılı Temmuz ayında Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadelede Derneği, kısacaUCİM’i kurmuşlardır.

Türkiye de 55 ilde yapılanmasını tamamlamış, artık Önleme Merkezleri’ni kurmaya başlamış, istismara farkındalık yaratmak ve önlemeye çalışmak için emek veren güzel insanlarla dolu bir dernektir UCİM.

Bizler biliyoruz ki bu konuda toplumumuzda en büyük eksiğimiz eğitimdir. İstismarın önünü açan şey biz yetişkinlerin önemli bazı durumlara vakıf olamamız, bilmememiz, yanlış bilmemiz veya bilipte sorumluluklarımızı yerine getirmememizdir . Bu konuda toplumu bilinçlendirme çalışmalarına yüksek efor harcamamızın nedeni de budur.

Çocuk istismarı bilinen resmî rakamların çok üstündedir malesef. Bu travmaya maruz kalan çocuklarımız ömür boyu bunun psikolojik sıkıntısını yaşayacak bireyler olarak toplumda yerini almak zorunda kalmaktadırlar. Onlar bizim geleceğimizi şekillendiren, en değerli varlığımızdır. Bu nedenledir ki Biz yetişkinlerin en önemli sorumluluğu çocuklarımızı zihinsel, fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırmaktır.

İstismarın bu denli yüksek olduğu toplumlarda, aydınlık geleceklere kavuşmak son derece zordur. UCİM çocukları vatan olarak benimsemiş bir dernektir. Çocuklarımıza sahip çıkmak, vatanımıza sahip çıkmakla aynı değerdedir bizler için.

UCİM olarak, aydınlık geleceğe giden yoldaki en büyük engelimizin çocuk istismarı olduğunu bilmekteyiz. Çocuk istismarının önlenebilir, bunun için kol kola mücadele vermeliyiz.

Ben ne yapabilirim ki bu konuda , diye asla düşünmeyin. Bizim herkese ihtiyacımız var. Derneğimizde hukukçu, sağlıkçı, eğitimci, rehabilitasyon uzmanı, sosyolog, akademisyen, mühendis, ev hanımları, öğrenciler, akademisyenler ve daha bir çok kişi ile çalışma alanları yaratmakta ve ortak projeler geliştirmekteyiz. Bu konuda mücadele vermek için bahanelerimizden başka hiç bir engelimiz yok.

Editör: TE Bilisim