Caracas'taki bir fabrika katında, durmadan çalışan düzinelerce bilgisayarın gürültüsü kulakları sağır ediyor. Bu, bir bitcoin madeninin sesidir - ucuz elektriğin kripto madenciliğini nadir görülen karlı bir çaba haline getirdiği bir ülkedeki birkaç kişiden biri.

Doğu Caracas'ta Doctorminer adlı kuruluşta, yaklaşık 80 bilgisayar - her biri yaklaşık 400 dolar değerinde ve her biri bir ayakkabı kutusu büyüklüğünde - ayda 10.000 dolar eşdeğerinde bitcoin üretiyor.

İşlem, dört büyük fanın sabit soğutma gücünü gerektiren yoğun ısı üretir.

Bütün bunlar için elektrik faturası mı? Ülke çapında kripto madenleri kurmak ve gerekli makineleri sağlamak için kurulan Doctorminer'in CEO'su Theodoro Toukoumidis, "Ayda 10 dolar bile düşünmüyorum" dedi.

AFP'ye verdiği demeçte, "Enerjiyi paraya dönüştürerek zahmetsizce gelir elde etmenin bir yolunu keşfettik" dedi.

Durgunluk içindeki ve 2020'de yaklaşık yüzde 3.000 ile dünyanın en yüksek enflasyonu ile mücadele eden bir ülkede, kripto madenciliği şanslı bir avuç için ekonomik bir fırsat sunuyor.

Bitcoin, madencileri ve blok zinciri
Bitcoin, madencileri ve blok zinciri John SAEKI AFP

Bu, dünyanın en düşük elektrik fiyatlarından biriyle mümkün oluyor: emtia, Venezuela hükümeti tarafından büyük ölçüde sübvanse ediliyor.

"Madencilik", kripto para birimini artırmanın, karmaşık matematik problemlerini çözmek için yüksek güçlü bilgisayarları çalıştırmanın bir yoludur - ve elektrik fiyatı birçok ülkede madenciler için büyük bir engeldir.

- Ekonomik krizle yüzleşmek -

Ancak Venezüella'da, en düşük oran, elektrik kesintileri de dahil olmak üzere diğer birçok hususu geçersiz kılıyor - kamu hizmetlerinin neredeyse tamamen çöktüğü bir ülkede sık görülen, ancak başkent Karakas'ta başka yerlere göre daha az sivilceli.

Venezüella'daki kripto girişimciler, Latin Amerika'nın üçüncü en düşük sabit geniş bant internet hızı tarafından ertelenmiyor.

Kripto araştırmacısı ve ekonomist Aaron Olmos AFP'ye verdiği demeçte, "Benim için süper hızlı internete ihtiyacınız yok" dedi.

Toukoumidis, her biri bir madencilik bilgisayarı satın almak için arabasını ve ortağına bir motosiklet sattı. 2016 yılında çift, evinin yemek odasında satmak için bilgisayar yapmaya başladı.

Bolivar'ın değeri yıllarca süren ekonomik krizle azaldıkça, bitcoin Karakas'ta para birimi olarak giderek daha fazla kabul görmeye başladı.
Bolivar'ın değeri yıllarca süren ekonomik kriz nedeniyle büyük oranda düştüğü için, bitcoin Caracas'ta para birimi olarak giderek daha fazla kabul görmeye başladı Federico PARRA AFP

Olmos, girişimin popüler olduğunu ve birçok insanın kripto madenciliği hakkında "hiç bir şey anlamadan" bile yatırım yapmak istediğini söyledi.

Şirketin web sitesine göre, bugün Doctorminer'ın şebekesine bağlı yaklaşık 1.500 madenci var.

Bolivar'ın değeri, yıllarca süren ekonomik kriz tarafından kırıldığı için, bitcoin Caracas'ta para birimi olarak giderek daha fazla kabul görmeye başladı.

Olmos, "Kripto paraya sahip olmak, hiperenflasyondan bir çıkış yolu... krizle yüzleşmek için ekstra bir araç" dedi.

Olmos'un danışmanlık ekibi Olmost Group Venezuela'ya göre, kripto para birimi ile yapılan işlemler, koronavirüs salgınından önce 2019'da Venezuela'da 303 milyon dolar ile zirveye ulaştı.

Analist, madencilik tarafından üretilen para birimini hesaba katmadığı için bunun dolaşımdaki kripto paranın tam değerine yakın olmadığını söyledi.

Olmos, "Görünmeyen devasa bir ekonomik faaliyet var" dedi.

Bir madenci olan Pedro, 2017 yılında 800 dolara kripto para madenciliği yapmak için iki "görüntü kartı" satın aldı.

AFP'ye parasını üç ayda geri kazandığını ve toplamda 20.000 dolar kazandığını tahmin ettiğini söyledi.

- 'Konuşmamak daha iyi' -

Ancak beklenmedik zorluklar, Pedro'nun tam adını vermeyi reddetmesinin nedeni olarak ortaya çıktı.

Para birimi ve madencilik uygulaması yasaldır, ancak polis sık sık madencileri bürokratik çemberlerden atlamadıkları için tutuklar.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algılama Endeksi'nde 180 üzerinden 176 gibi düşük bir sırada yer alan ve kamu görevlilerinin rüşvet talep etmesinin yaygın bir sorun olduğu ülkede şantaj raporları yaygın.

Venezuelalı kripto iş adamı Theodoro Toukoumidis ilk madencilik bilgisayarını satın almak için arabasını sattı
Venezuelalı kripto iş insanı Theodoro Toukoumidis ilk madencilik bilgisayarını satın almak için arabasını sattı Federico PARRA AFP

CriptoNoticias gibi uzman web sitelerine göre, birçok Venezüellalı madenci evrak eksikliği nedeniyle parmaklıklar ardında kalıyor.

Pedro, çalışma alanından "Bu, hakkında konuşmamak daha iyi bir şey" diye ekledi.

Nicolas Maduro hükümeti de 2018'de Petro para birimini piyasaya sürerek harekete geçmeye çalıştı. ABD tarafından yasaklandı ve yaygın olarak bir aldatmaca olarak damgalandı.

Aynı yıl Venezuela, o zamandan beri ülkede kripto madencilerinin kaydını sunan Sunacrip adlı bir kripto düzenleyici başlattı.

Editör: TE Bilisim