Pandemi nedeniyle Olimpiyat Oyunları ilk kez seyircisiz yapılacak. DW'den Stefan Nestler, UEFA'nın aksine Tokyo'daki organizatörlerin asgari düzeyde sorumluluk gösterdiğini söylüyor.

Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi başkanı Seiko Hashimoto, gelecek ayki Oyunlardan seyircileri yasaklama kararını açıkladıktan sonra, "Başka seçeneğimiz yoktu" dedi.

Yabancı ziyaretçilerin Japonya'ya seyahat edemeyecekleri birkaç aydır açıktı, ancak organizatörler en azından bir Olimpiyat parıltısı yaratmak için etkinlik başına 10.000 yerel taraftara izin vermeyi umuyorlardı.

Ama şimdi resmileşti: Olimpiyat Oyunları ilk kez boş arenalarda yapılacak. Tokyo 2021'e hoş geldiniz: Coronavirüs Oyunları.

Organizasyon komitesinin Japon hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile yaptığı görüşmelerin ardından fişi çekmekten başka seçeneği yoktu. Sert gerçekler ve genel atmosfer bunu gördü.

Son üç haftadır, Japonya'da COVID-19 enfeksiyon oranları artmaya devam etti. Dünyadaki diğer birçok ülkede olduğu gibi, yüksek derecede bulaşıcı delta varyantı başlıca sorumludur.

Kötüleşen durum, Japonya'daki birçok kişinin Oyunların süper yayıcı bir etkinliğe dönüşebileceğinden korkmasıyla, Olimpiyatları giderek daha fazla eleştiren bir halk havasına yalnızca eklendi.

Virüs hatıra olarak

Endişeler anlaşılabilir. Bir pandemi ile birlikte dünyanın en büyük spor etkinliği - ikisi uyuşmuyor.

11.000'den fazla sporcunun yanı sıra dünyanın her yerinden binlerce koç, takım üyesi, yetkili ve gazetecinin Tokyo'ya inmesi bekleniyor. En azından bazılarının virüsü yanlarında getirme olasılığı kesinlikle %100'e yakındır, diğerlerinin de istenmeyen bir hatıra olarak yanlarında eve götürme olasılığı gibi.

Tabii ki nükleer seçenek, açılış töreninden sadece iki hafta önce pek beklenmeyen Oyunların tamamen iptal edilmesi olurdu.

Ancak, seyircileri etkinliklerden yasaklarken, Tokyo'daki organizatörler en azından asgari düzeyde sorumluluk alıyorlar - bu, Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA ve Avrupa Şampiyonaları için söylenebilecekten daha fazla.

UEFA, kısmen ve bazen de tamamen dolu stadyumlarla virüsün yayılmasını kolaylaştırdı ve olası ölüm riskini isteyerek kabul etti.

Bu makale, Almanca'dan uyarlanmıştır.

Editör: TE Bilisim