Kiev şehri askeri yönetimi, insanları hava uyarılarına kulak vermeye çağırarak, Pazartesi sabahı erken saatlerde Ukrayna başkentine insansız hava araçlarının saldırdığını söyledi.

Yönetim, Telegram'da "Düşman başkente saldırıyor" dedi.

"Şu anda, Kiev hava sahasında 9 düşman İHA'sı (insansız hava aracı) düşürüldü."

Rus kuvvetlerinin, son haftalarda başkenti bombalayan İran yapımı silahlar olan "Shaheds" den gelen baraj mühimmatını kullandığını da sözlerine ekledi.

Şehrin sivil idaresi, sabah 01:56'da (2356 GMT) üç saatten biraz fazla süren bir ilk hava alarmı duyurdu. Yarım saat içinde sabah 5:24'te (0324 GMT) ikinci bir siren çaldı.

Kiev belediye başkanı Vitali Klitschko Pazartesi günü başkentte "patlamalar" meydana geldiğini doğruladı.

Başkentin Solomianskyi ve Shevchenkivskyi bölgelerinde birkaç patlama sesi duyuldu” dedi. "Tüm hizmetler yerde çalışıyor. Daha fazla ayrıntı sonra."

Ukrayna, Rusya'nın Şubat ayındaki işgalinden bu yana geçen 10 ayda sık sık ve ölümcül hava saldırılarına maruz kaldı.

Bu yaz ve sonbaharda bir dizi önemli savaş alanı gerilemesinden ve toprak kaybından sonra, Moskova stratejilerini değiştirdi ve hava harekâtını hızlandırdı.

Rusya savunma bakanlığı, saldırılarının Ukrayna'nın askeri ve enerji tesislerini hedef alırken, aynı zamanda "yabancı üretim silah ve mühimmat transferini" kesintiye uğrattığını söyledi.

'Barbarca' bombalamalar

Ancak sıcaklıkların düşmesiyle birlikte füze ve insansız hava aracı saldırıları ülkenin dört bir yanındaki şehirleri karanlığa gömdü ve milyonlarca Ukraynalının su ve ısı kaynaklarını kesti.

Fransa ve Avrupa Birliği, bloğun dış politika şefinin bombalamaları "barbarca" olarak nitelendirmesiyle, Rusya'nın sivil altyapıya saldırısının savaş suçu oluşturduğunu söyledi.

Cuma günü birden fazla şehre 70'ten fazla füzenin dahil olduğu büyük bir saldırının ardından, ulusal elektrik operatörü, hırpalanmış enerji şebekesini onarmak için yarışırken acil durum kesintileri uygulamak zorunda kaldı.

Başkentte, yetkililer gücü geri getirmek için çabalarken, insanlar ısınmak ve sığınmak için metro istasyonlarına doluştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Pazar gecesi itibarıyla 9 milyon kişinin enerjisinin geri geldiğini söyledi.

Gece konuşmasında, "Çoğu şehirde ulaşım işi normalleşiyor" dedi.

Geçen hafta, Ukrayna'nın Batılı müttefikleri Ukrayna'ya acil kış yardımı için 1 milyar avro (1,1 milyar dolar) ek taahhütte bulundu.

Zelensky, onarımlar için yedek parça, yüksek kapasiteli jeneratörler, fazladan gaz ve artan elektrik ithalatını güvence altına almak için yüksek meblağın gerekli olduğunu söylemişti.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, işgalin nasıl devam ettirileceği konusunda üst düzey askeri yöneticilerinden öneriler istedi. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde "kısa ve orta vadeli" planlar istedi.

Ukraynalı askeri liderler, Moskova'nın Kiev'i ele geçirme girişimi de dahil olmak üzere büyük bir kış saldırısına hazırlandığı konusunda uyardılar.

Editör: Haber Merkezi