Luhansk'ta bulunan Severodonetsk ile Lisichansk arasındaki köprü Rus ordusu tarafından yıkıldı, böylece Ukrayna ordusunun mühimmat tedariki kesildi ve kuşatıldı.

Mariupol çelik fabrikasından 78'i kadın olmak üzere yaklaşık 2.500 Ukraynalı savaşçının tutuklu olduğu ve mahkemeye çıkacaklarını söylendi.

  • Rusya güçleri, Luhansk bölgesindeki Ukrayna'nın son güçlü noktası olan Severodonetsk'i ele geçirme çabalarını yoğunlaştırıyor.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, ülkesinin Mariupol'daki Azovstal çelik fabrikasında teslim olan askerlerini Rus mahkumlarla değiştirmeye hazır olduğunu söyledi.
  • Bir Rus müzakereci, Moskova'nın Ukrayna'nın Azak taburundan mahkumları Başkan Vladimir Putin'e yakın zengin bir Ukraynalı işadamı olan Viktor Medvedchuk ile takas etmeyi düşüneceğini söyledi. Değişim için düşünülen mahkumların sayısını belirtmedi.
  • Rus enerji devi Gazprom, ruble olarak ödeme almadığı için Finlandiya'ya tüm doğal gaz tedarikini durdurduğunu söyledi.

Ukrayna ordusu Rusya'nın Slovyansk, Severodonetsk'e saldırılarını caydırıyor

Zelenskyy, Ukrayna ordusunun günlerdir Rusya'nın Slovyansk ve Severodonetsk'teki ilerlemelerini caydırdığını söyledi.

"Donbas'taki durum son derece zor. Rus ordusu önceki günlerde olduğu gibi Slovyansk ve Severodonetsk'e saldırmaya çalışıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri bu saldırıyı caydırıyor” dedi.

Rusya savunma bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Moskova güçlerinin Luhansk'ın neredeyse tüm kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Rusya, bölgedeki son Ukrayna kalesi olan Severodonetsk'e yönelik saldırısını yoğunlaştırıyor.

Rus ayrılıkçı, teslim sırasında Azovstal'da altı kişinin öldüğünü söyledi

Yapılan bir açıklamada, Azovstal çelik fabrikasında savaşçıların gruplar halinde Ruslara teslim olduğu bir tahliye prosedürü sırasında altı Ukraynalı savaşçının öldürüldüğü söylendi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DPR) lideri Denis Pushilin, bunun Ukraynalı erkeklerin kendi mühimmat depolarını havaya uçurması nedeniyle olduğunu söyledi.

Pushilin, "Bunu kimin yaptığı belli değil, sorumluluğu kimse üstlenmiyor, ancak ana grup çekildikten sonra... biri mühimmat depolarını havaya uçurma emri verdi... altı kişi hemen öldü ve bildiğim kadarıyla dört kişi yaralandı" dedi. Cumartesi günü Soloviev Canlı YouTube kanalında.

Pushilin ayrıca, Azovstal tesisinde hala bilinmeyen sayıda Ukraynalı askerin olabileceğini ve yiyecek ve su stoklarının bulunduğunu, ancak ilaç sıkıntısının olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya, Ukrayna'nın 22 milyon ton gıda ihracatını engelledi

Zelenskyy, Rusya'nın Ukrayna'nın 22 milyon ton gıda ürünü ihraç etmesini engellediğini söyledi.

Portekiz Başbakanı António Costa ile görüşmesinin ardından medyaya konuşan Zelenskyy, küresel toplum Ukrayna'nın limanlarının önündeki engelleri kaldırmasına yardım etmeseydi, enerji krizini bir gıda krizi izleyeceğini söyledi.

“Onların engelini farklı şekillerde kaldırabilirsiniz. Yollardan biri askeri bir çözümdür. Bu nedenle ilgili silahlarla ilgili soruları ortaklarımıza yöneltiyoruz” dedi.

Luhansk bölgesinden yaklaşık 60 kişi tahliye edildi

Luhansk valisi Cumartesi günü bölgeden 57 kişinin tahliye edildiğini söyledi ve Severodonetsk, Lysychansk ve Bilohorivka köyünde havanın çok "sıcak" olduğunu da sözlerine ekledi.

Bombardıman bir saat bile durmuyor. Ruslar gece gündüz topçu kullanıyor” dedi Serhey Haidai.

“Bu topluluklardan kurtarılan 57 kişinin her hayatı bugün bizim için önemlidir. Sağlam ve zaten güvendeler” diye ekledi.

Ukrayna, Rusya ile ateşkes anlaşmasının yalnızca savaşı tırmandıracağını söyledi

Ukrayna'nın cumhurbaşkanlığı danışmanı, Batı'da Rusya ile güçlerinin Ukrayna'nın güney ve doğusunda işgal ettikleri topraklarda kalmasını içerecek acil bir ateşkes müzakeresi için “çok garip” çağrıları reddetti.

Mykhailo Podolyak, Reuters'e verdiği demeçte, taviz vermenin Ukrayna'ya geri tepeceğini çünkü Rusya'nın çatışmalarda herhangi bir ara verilmesinden sonra daha sert karşılık vereceğini söyledi.

“Rusya Federasyonu'na verilecek herhangi bir taviz, anında savaşın tırmanmasına yol açacaktır. Yani savaş durmayacak. Bir süreliğine ara verilecek” dedi.

“Bir süre sonra Ruslar, yenilenen bir yoğunlukla silahlarını, insan gücünü artıracak ve hataları üzerinde çalışacak, biraz modernleşecek, birçok generali ateşleyecek... tüm hataları hesaba kat, ”diye ekledi Podolyak.

Rus kuvvetleri Severodonetsk'i ele geçirme çabalarını yoğunlaştırdı

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rus güçlerinin Ukrayna'nın Luhansk Oblastı'ndaki Severodonetsk şehrini kuşatma ve ele geçirme çabalarını yoğunlaştırdığını ve muhtemelen önümüzdeki günlerde de bunu yapmaya devam edeceklerini söyledi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu, "Luhansk'taki Rus birlikleri, muhtemelen Rubizhne-Severodonetsk-Luhansk-Popasna yayında elde edilen son kazanımlardan yararlanmak için hareket edecek ve Severodonetsk'i kuşatmak ve kuşatmak için hareket edecek - Luhansk Oblastı'ndaki son Ukrayna güçlü noktası" dedi.

ISW'ye göre, Rus askeri blog yazarları bölgedeki Rus taktiklerinin başarısı üzerine varsayımda bulunuyorlar ve buna “Severodonetsk Savaşı” adını verdiler.

Azovstal savaşçıları arasındaki kadınlar şimdi Rusya'nın tutsağı

Rusya yanlısı ayrılıkçı bir lider, Rus güçleri tarafından Mariupol'daki kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasında yakalanan insanlar arasında 78 kadın olduğunu söyledi.

Rusya'nın TASS haber ajansı, Donetsk ayrılıkçı lideri Denis Pushilin'in Azovstal çelik fabrikalarında esir alınanlar arasında yabancıların da olduğunu söylediğini bildirdi. Kaç yabancının esir alındığını belirtmedi.

Pushilin, TASS'a “Yeterli yiyecekleri ve suları vardı, ayrıca yeterince silahları vardı” dedi.

Çelik fabrikasında direnen Ukrayna güçlerine atıfta bulunarak, “Sorun ilaç eksikliğiydi” dedi.

Moskova, Ukraynalı mahkumları Putin müttefiki Medvedchuk için takas edebilir

Bir Rus müzakereci, Moskova'nın Ukrayna'nın Azak taburundan mahkumları Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın zengin bir Ukraynalı işadamı olan Viktor Medvedchuk ile takas etmeyi düşüneceğini söyledi.

RIA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya'nın Ukrayna müzakere ekibinin kıdemli üyelerinden Leonid Slutsky, “Olasılığı inceleyeceğiz” dedi.

Slutsky, Moskova'nın takas için düşündüğü Azak savaşçılarının sayısını söylemedi. Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bir lider, yaklaşık 2.500 Ukraynalı savaşçının gözaltında olduğunu ve mahkemeye çıkacaklarından emin olduklarını söyledi.

67 yaşındaki Medvedchuk, bir politikacı ve Ukrayna'nın en zengin insanlarından biri ve Putin ile yakın bağları ile tanınıyor. Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra ev hapsinden kurtulmuş, ancak Nisan ortasında Ukrayna güçleri tarafından yeniden tutuklanmıştı.

Ukrayna, askerlerini Rus savaş esirleriyle takas etmeye hazır

Zelenskyy, ülkesinin Mariupol'daki Azovstal çelik fabrikasında teslim olan askerlerini Rus mahkumlarla değiştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Ukraynalı bir televizyon kanalına verdiği röportajda Zelenskyy, kendisi için en önemli şeyin maksimum sayıda insan ve askeri kurtarmak olduğunu söyledi. Onları eve getireceğiz, dedi.

Rusya, son Ukrayna askeri grubunun teslim olmasının ardından kuşatma altındaki Mariupol kentinin tam kontrolünü ele geçirdiğini iddia ediyor.

Editör: TE Bilisim