Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Kiev'in Rusya ve ABD'nin katılımıyla üçlü sanal bir zirve düzenlemeyi teklif ettiğini söyledi.

Atlantik Konseyi'ndeki bir etkinlikte Yermak, "Üçlü bir toplantının, belki de bir video konferansın yapılabileceğine inanıyoruz" dedi.

Ukrayna tarafı, Rusya'nın tepkisini beklediğini belirterek, "Amerikalı ortakların derin ilgi gösterdiğini" de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitry Peskov'un basın sekreteri RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Amerika tarafından üçlü bir zirve için herhangi bir teklif yok.

Ukrayna tarafı, ABD'yi Rusya ile müzakerelere dahil etme fikrini defalarca dile getirdi. Başkan Volodymyr Zelensky, Vladimir Putin ile "herhangi bir biçimde" iletişim kurma arzusunu da dile getirdi. Buna karşılık, Rus liderin basın sekreteri Dmitry Peskov, herhangi bir diyaloğun "anlaşılabilir, hazırlıklı ve belirli bir sonuca ulaşmaya odaklanmış" olması gerektiğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un daha önce belirttiği gibi, NATO, Batılı eğitmenlerin sayısının arttığı Ukrayna'ya silah tedarikini artırıyor.

Diplomata göre bu, Ukrayna makamlarını "askeri maceralara" kışkırtabilir ve bu da Rusya'nın güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturur.

Vladimir Putin daha önce NATO'nun doğuya doğru daha da genişlemesinin ve saldırı silahlarının Ukrayna topraklarında ve Rusya'ya komşu ülkelerde konuşlandırılmasının Moskova için kırmızı çizgiler olduğunu vurgulamıştı.

Bu bağlamda, Ukrayna sorunu, diğer şeylerin yanı sıra, bu hafta ABD ve NATO ile yapılan bir dizi istişarede gündeme getirildi. Örneğin Kremlin, ittifakın Sovyet sonrası ülkelerle askeri işbirliğini sona erdirmek, kendi topraklarında üs kurmayı reddetmek, Rus sınırına yakın saldırı silahlarının konuşlandırılmasını kısıtlamak, Amerikan nükleer silahlarını Avrupa'dan çıkarmak ve NATO'nun bunu yapmayacağını garanti etmek konusunda ısrar etti. Aynı zamanda, ittifakın genel sekreteri Jens Stoltenberg , Ukrayna'nın bloğa katılmaması fikrine karşı çıktı.

Editör: TE Bilisim