Bildirildiğine göre Rusya'nın talebi üzerine "Ukrayna'ya ölümcül silah tedariki ve bunların sonuçları" hakkında brifing veren Izumi Nakamitsu, büyükelçilere konuyu zaten Eylül ayında ele aldığını hatırlattı.
Yönlendirme riski
BM Silahsızlanma İşleri ( UNODA ) şefi, o sırada söylediklerini yineledi, herhangi bir savaş bölgesine büyük ölçekli bir silah akışı, "barış ve güvenlik için birçok endişeyi gündeme getirir", bu "saptırma risklerinin yanı sıra potansiyel yayılma ve yayılma risklerini de içerir". tartışma."
Devletlerin, Rus saldırılarına karşı savunma güçlerinin kullanması için Ukrayna'ya silah sistemleri ve mühimmat aktardığının kamuya açık bir kayıt olduğunu söyledi.
Bayan Nakamitsu ayrıca, "topçu roket sistemleri de dahil olmak üzere, büyük konvansiyonel silah sistemlerinin Ukrayna'ya karşı çatışmada yer alan Devlet dışı gruplara devredildiğine dair yaygın ve bağımsız olarak doğrulanmış raporların" olduğunu ekledi.
Silahların kontrolü
Silahların susmasından sonraki dönemde silah sistemlerine ne olduğunun da başarılı ve kalıcı bir barış anlaşması için hayati önem taşıyan önemli bir konu olduğunu söyledi.
"Silahların ve mühimmatın potansiyel olarak saptırılmasına karşı önlemler, diğer bölgelerdeki çatışma potansiyeli gibi, çatışma sonrası toparlanma ve bölgesel güvenlik ve istikrar için anahtar olacaktır."
Şeffaflık ve hesap verebilirlik
Aktarılan tüm askeri teçhizatı koruma ve hesaba katma ihtiyacının da aynı derecede önemli olduğunu söyledi. Silah Ticareti Antlaşması'nın yanı sıra BM Konvansiyonel Silahlar Siciline kilit bir araç olarak işaret etti .
Silahların karaborsada kaybolmaması için şeffaflık adına tüm Üye Devletlerin bu politika yaklaşımlarını izlemesi ve halihazırda mevcut olan araçları kullanması gerektiğini söyledi.
Sivil acı
Gerçeklerin ve rakamların ötesinde, Ukrayna'daki ve diğer her yerdeki tüm savaşçıları sivilleri savaş silahlarından koruma görevlerini gerçekleştirmeye çağırdı.
Halihazırda 17.000'den fazla Ukraynalı öldü veya yaralandı, "sayılar sürekli artıyor", dedi, çoğu patlayıcı silahlarla öldürüldü.
Rusya'nın ölümcül soğuk kış yaklaşırken enerji şebekesi de dahil olmak üzere çok çeşitli sivil altyapıya yönelik saldırıları, "insani krize yeni bir boyut getirerek milyonları riske atıyor."
Uluslararası insancıl hukuk açıktır: “Savaşçılar, sivillere veya sivil altyapıya doğrudan saldırı düzenlememeli ve kazara can kaybını, sivillerin yaralanmasını ve zarar görmesini önlemek veya en azından en aza indirmek için askeri operasyonların yürütülmesinde mümkün olan tüm önlemleri almalıdır. sivil nesnelere.”
Kasaba ve şehirlerde yıkım
UNODA şefi, geçen ay 80'den fazla Devlet tarafından imzalanan, Nüfuslu Bölgelerde Patlayıcı Silahların Kullanımından Kaynaklanan İnsani Sonuçlardan Sivillerin Korunmasının Güçlendirilmesine İlişkin Siyasi Deklarasyonun kabulüne atıfta bulunarak, bunun “daha iyi koruma çabalarımızda bir kilometre taşı” olduğunu söyledi. siviller”, tüm ülkeleri katılmaya çağırıyor.
“Geçtiğimiz dokuz ay, ağır konvansiyonel silahların kullanılmasının bir sonucu olarak muazzam bir yıkıma sahne oldu. Sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılar durmalıdır.”
Silahların saptırılmasını durdurun
Son olarak, Devletleri, yalnızca başka bir yerde yeniden ortaya çıkmak üzere ortadan kaybolan silahlarla ilgili riskleri ele almak için etkili silah kontrol önlemleri uygulamaya çağırdı.
"Bölgede ve ötesinde çatışmayı ve güvensizliği körüklemekten kaçınmak için" diğer savaş alanlarına yönlendirmenin önlenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.