Moskova'nın Ukrayna'da gizli bir biyolojik silah programı olduğu yönündeki yeni iddiaları üzerine, Silahsızlanma İşleri Direktörü ( UNODA ) Cuma günü yaptığı açıklamada, BM'nin böyle bir programdan haberdar olmadığını ve onu soruşturmak için ne yetki ne de teknik operasyonel kapasiteye sahip olduğunu doğruladı. Güvenlik Konseyi'ne ilk olarak 11 ve 18 Mart'ta Yüksek Temsilci Izumi Nakamitsu tarafından iletilen mesaj. 

Thomas Markram, “  Bugün de durum böyle olmaya devam ediyor ” dedi.

Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri ve Ukrayna, biyolojik ve zehirli silahların geliştirilmesini, üretilmesini, edinilmesini, transferini, stoklanmasını ve kullanılmasını yasaklayan  1972 Biyolojik Silahlar Sözleşmesine Taraf Devletlerdir.

Başvuru için kanallar 

Aynı zamanda Yüksek Temsilci Yardımcısı olan Bay Markram, Sözleşmenin, ilgili Taraf Devletlerin, meslektaşlarının faaliyetleriyle ilgili endişeleri veya şüpheleri gidermek için kullanabileceği çeşitli önlemler içerdiğini açıkladı. 

Örneğin, Madde V uyarınca, Taraf Devletlerin birbirlerine danışabileceklerini ve herhangi bir sorunun ikili temelde de dahil olmak üzere uluslararası prosedürler yoluyla çözülmesinde işbirliği yapabileceklerini söyledi. Böyle bir prosedürün bir istişare toplantısının düzenlenmesi olduğuna dikkat çekerek, VI. Madde kapsamında başka olasılıkların da bulunduğunu söyledi. 

Bay Markram, “ Bu nedenle, uyumla ilgili endişeleri olan tüm Taraf Devletleri Sözleşme kapsamında mevcut prosedürleri kullanmaya teşvik ediyorum ” dedi. Silahsızlanma İşleri Ofisi, Sözleşme kapsamında Taraf Devletlerin kullanmaya karar verebilecekleri herhangi bir prosedürü desteklemeye hazırdır. 

Doğu Avrupa'ya biyogüvenlik tehdidi iddiası 

Rusya Büyükelçisi Vassily Nebenzia, ülkesinin bugünkü toplantıyı -bu konuyla ilgili üçüncüsü- düzenlediğini çünkü ABD Savunma Bakanlığı'nın ülkesinin batı sınırında gizli askeri nitelikte tehlikeli biyolojik projeler yürüttüğüne dair kanıtlar almaya devam ettiğini söyledi. 

Ülkemizin, bölgenin ve bu biyolojik tehditlerin sınır ötesi doğası göz önüne alındığında tüm dünyanın biyogüvenliği için gerçek bir tehdittir” dedi. Ancak, Bay Markram tarafından onaylandığı üzere, ne Ukrayna ne de ABD, Sözleşme'nin öngördüğü raporlarda bu tehdide ilişkin bilgilere yer vermemiştir, dedi. 

Bu tür tehlikeli faaliyetlerin önüne geçilmesi ancak ülkesinin “özel askeri harekatı” ile mümkün olabilir” dedi. Ukraynalı uzmanların ABD'li meslektaşlarının gözetiminde Dnipro, Tuna ve diğer su yollarından su örnekleri toplayarak tifo gibi patojenleri araştırdıkları “3007 Projesi”ne dikkat çekti. Numuneler daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilir.   

Mantıklı soru "neden?" dedi. Ukrayna'nın su kaynaklarının haritasına bir göz atmak, sonuçların Rusya Federasyonu'nda, Azak ve Karadeniz üzerinden ve Doğu Avrupa'da biyolojik bir felaket yaratmak için kullanılabileceğini anlamak için yeterli. 

Diğer iddiaların yanı sıra, Ukrayna'yı Rusya Federasyonu'na tehlikeli biyoaerosolleri yaymaya çalışmakla suçladı ve Ocak ayında böyle bir saldırı gerçekleştirmek için donatılmış 50 insansız hava aracı aldığını ve ABD'yi bu tür faaliyetleri taşeronlar aracılığıyla finanse etmekle suçladı.   

2020'de Luhansk'ta tüberküloz taşıyıcısı olarak "sahte para" kullanan başka bir biyolojik olayın onu bulan çocukları tehlikeye attığını söyledi. "Bu paraya biyoaktif bir tüberküloz bulaştı," diye iddia etti, "çok endişe verici bir eğilimin" teyidi. ABD'li bilim adamlarının Kharkov'daki 3 numaralı hastanede psikiyatri hastaları üzerinde deneyler yürütmede başka kanıtların bulunduğunu iddia etmeye devam etti. 

'Hayali' iddialar, komplo teorileri 

Buna karşılık, ABD büyükelçi yardımcısı Richard M. Mills, Birleşmiş Milletler silahsızlanma direktöründen bugünün “gerçekten gülünç sohbetine” katılmasının istendiğinden yakındı. Rusya'yı, Ukrayna halkına vahşi ve insanlık dışı saldırılarını sürdürürken Ukrayna hakkında dezenformasyon ve komplo teorileri yaymak için bir platform olarak tekrar kullanmakla suçladı. 

Rusya, bu saçma toplantılarla defalarca Konsey'in itibarını zedeliyor" dedi. Ukrayna'da bitmek bilmeyen kimyasal ve biyolojik silah programları iddiaları kategorik olarak yanlış ve “gülünç”. Zehirli banknotlar, psikiyatri mahkûmlarına uygulanan gizli tedaviler ve ifşa etmeme anlaşmaları hakkında “hayali” iddialarda bulunurken, “Rus heyetinin konuştuğu noktalar sanki kötü bir casus romanından çıkmış gibi” dedi. 

Kimyasal silah kullanımının sicili 

Rus yetkililerin, işledikleri veya işlemeye niyet ettikleri ihlallerle ilgili olarak başkalarını suçladığı iyi uyarılmış bir modeli takip ettiklerini söyledi. Rus güçlerinin kendileri tarafından sahte bir kimyasal veya biyolojik saldırı ihtimalini yakından izlemenin ötesinde, bu “tuhaf” iddialara herhangi bir inandırıcılık katmama konusunda uyardı. 

Unutulmaması gereken şey, Rusya'nın suikast girişimleri ve muhalefet lideri Alexey Navalny de dahil olmak üzere Başkan Vladimir Putin'in düşmanlarının zehirlenmesi de dahil olmak üzere kimyasal silah kullanımı konusunda uzun ve iyi belgelenmiş bir sicile sahip olduğudur. 

Toplantının tamamını görmek için  tıklayınız .

Editör: TE Bilisim