Bir BM sözcüsü Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, Birleşmiş Milletler ve insani yardım ortaklarının hayat kurtaran yardımlarla sahada savaştan etkilenen artan sayıda insana ulaşmaya devam ettiğini söyledi.

Sözcü Yardımcısı Stéphanie Tremblay , New York'ta düzenlediği düzenli bir brifingde gazetecilere verdiği demeçte , "Yardım görevlileri, Şubat ayından bu yana Ukrayna'nın tüm bölgelerinde yaklaşık 13,5 milyon kişiye kritik yardım ve koruma hizmetleri sağladı" dedi.

Son sekiz ayda 4,2 milyondan fazla insanın nakit yardımı aldığını ve Hükümet, Ukrayna'nın kısa süre önce kontrolü yeniden ele geçirdiği Kharkiv ve Kherson bölgelerinde bankacılık hizmetlerini eski haline getirmek için çalışırken piyasaların yeniden açıldığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca ortaklar nakit programlarını bu alanlarda da genişletiyorlar. 

Rus askeri komutanları Çarşamba günü, Ukrayna ordusunun Perşembe günü güney kentinin eteklerine doğru iki cephede hızlı ilerleme kaydettiğini bildirmesiyle, güçlerinin Kherson'dan çekildiğini duyurdu - bu işgal sırasındaki en büyük kazançtı.

Sağlık hizmetleri sert vurdu

Ülke çapında yüzlerce tıbbi tesisin hasar görmesiyle, insani yardım görevlileri, savaş sağlık hizmetlerini yok etmeye devam ederken bile sağlık yardımını desteklemek için çalışıyor.

Bayan Tremblay, “ Örneğin, bu ay BM Nüfus Fonu ( UNFPA ), Ukrayna'nın en az 19 bölgesinde kadınlara üreme sağlığı hizmetleri sağlayacak 30 gezici klinik sunuyor” dedi. 

“Savaşın başlangıcından bu yana biz ve ortaklarımız 8,6 milyondan fazla kişiye sağlık hizmeti sunduk”.

Bu arada, altyapı hasarı toplulukların temiz suya erişimini giderek zorlaştırdığından, şimdiye kadar 5,7 milyona ulaşan BM ve ortakları su ve hijyen yardımı sağlamaya devam ediyor.

Bağışçı desteği

BM sözcüsü yardımın ölçeğini bağışçı desteğine bağladı ve yardım operasyonları için talep edilen 4,3 milyar doların yüzde 70'inden fazlasını sağladıkları için onlara kredi verdi.

Ancak, savaş Ukrayna'da insani ihtiyaçları artırmaya devam ederken, uluslararası toplumun desteği, yardım kuruluşlarının Ukrayna halkını desteklemeye devam edebilmesini sağlamak için kritik öneme sahip olacak" dedi. 

Maden kirliliği

Bu arada, BM insani yardım ofisi OCHA , özellikle kuzeydoğudaki yakın zamanda yeniden ele geçirilen Kharkiv bölgesinde, mayın ve patlayıcı mühimmat içeren artan sayıda olaydan duyduğu endişeyi dile getirdi .

Ekim ayının ikinci yarısındaki dört olaya kıyasla, bu ayın ilk iki gününde en az beş mayın patlaması veya ölüm veya yaralanmaya neden olan patlama meydana geldi.

Savaşın başlangıcından bu yana yüzlerce ölüm, yaralanma veya sakatlıktan patlayıcı mühimmat sorumlu olurken, sadece Salı günü, Kharkiv bölgesinin Chuhuivskyi Bölgesi'nde bir yolu tamir ederken iki kişi öldü ve iki kişi de yaralandı.

Ayrıca, Rusya'nın geri çekilmesinin ardından topraklarına geri dönmeye çalışan çiftçilerin karıştığı kazalar giderek daha yaygın hale geliyor.

Yetkililer, Mart ayından bu yana 150.000'den fazla patlayıcı cihazın kaldırıldığını ve imha edildiğini, ancak milyonlarcasının kaldığını söylüyor. BM sözcüsü, Ukrayna'daki mayınların temizlenmesinin onlarca yıl sürebileceğini söyledi.

Editör: Güven BOĞA