Moskova'nın ilhak etmeyi umduğu dört bölgede Rusya'nın düzenlediği referandumlar sona ererken, Ukrayna ve Rus güçleri Salı günü Ukrayna'nın farklı bölgelerinde şiddetli çatışmalara girdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, doğudaki Donetsk bölgesinin, Rus birlikleri güneye ve batıya doğru ilerlemeye çalışırken birkaç kasabayı içine alan çatışmalarla ülkesinin ve Rusya'nın en önemli stratejik önceliği olmaya devam ettiğini söyledi.

Bu ay Ukrayna'nın karşı saldırısının odak noktası olan kuzeydoğudaki Kharkiv bölgesinde de çatışmalar yaşandı. Ukrayna kuvvetleri, güneydeki Rus kuvvetlerine giden ikmal hatlarını bozmak için dört köprüyü ve diğer nehir geçişlerini devre dışı bırakmak için bir kampanya başlattı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri güney komutanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Kherson'daki karşı taarruzunun düşmanın 77 asker, altı tank, beş obüs, üç uçaksavar teçhizatı ve 14 zırhlı araç kaybına yol açtığını söyledi.

Moskova, Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan doğu ve güneydeki Kherson, Luhansk, Donetsk ve Zaporizhzhia eyaletlerini ilhak etmeyi umuyor.

Eyaletlerin hiçbiri tam olarak Moskova'nın kontrolü altında değil ve Ukrayna kuvvetleri bu ayın başlarında beşinci bir eyalet olan Harkov'da Rus birliklerini bozguna uğrattıklarından bu yana daha fazla ilerleme bildirdiler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilhak edilmesi halinde dört eyaleti de içerecek olan Rus topraklarını korumak için nükleer silah kullanma konusunda üstü kapalı bir tehdit yayınladı.

Rusya'ya katılıp katılmama konusundaki oylama Cuma günü bölgelerde başladı ve Rus parlamentosunun ilhakı birkaç gün içinde onaylamasıyla Salı günü sona erecek.

Kiev ve Batı, referandumları bir düzmece olarak değerlendirdi ve sonuçları tanımama sözü verdi.

ASKERLİK

Rusya'da, yaklaşık 300.000 yedek askerin çağrılması, işgalin başlamasından bu yana ilk sürekli protestolara yol açtı ve bir izleme grubu şimdiye kadar en az 2.000 kişinin tutuklandığını tahmin ediyor. Rusya'nın "özel askeri operasyonuna" yönelik tüm kamuoyu eleştirileri yasaklandı.

Rusya'dan yapılan uçuşlar tükendi ve arabalar sınır kontrol noktalarını tıkadı, Rus vatandaşlarının vizesiz girmesine izin veren nadir Batı yanlısı komşu Gürcistan'a giden tek yol sınırında 48 saatlik bir kuyruk olduğu bildirildi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, sınırın kapatılıp kapatılma ihtimalinin sorulması üzerine, "Bunun hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Şu anda bu konuda herhangi bir karar alınmadı."

Rusya, eski askere alınan milyonlarca kişiyi resmi yedek olarak sayıyor. Yetkililer, Putin'in emrinin bu kısmı gizli olduğu için kimin çağrılacağını tam olarak açıklamadı.

Seferberlik, savaşın başlamasından bu yana devlet kontrolündeki medyadaki yetkililerin ilk sürekli eleştirisini de gördü.

Ancak Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ı Rusya'nın üst meclisinde temsil eden kıdemli bir milletvekili Sergei Tsekov, RIA haber ajansına şunları söyledi: "Mevcut durumda zorunlu askerlik çağındaki herkesin yurtdışına seyahat etmesi yasaklanmalıdır."

Sürgün edilen iki haber sitesi - Meduza ve Novaya Gazeta Europe - kimliği belirsiz yetkililere dayanarak yetkililerin erkeklerin ayrılmasını yasaklamayı planladıklarını bildirdi.

Moskova, Ukrayna'yı milliyetçilerden kurtarmak ve Rusça konuşan toplulukları korumak istediğini söylüyor. Kiev ve Batı, Rusya'nın eylemlerini sebepsiz bir saldırganlık savaşı olarak tanımlıyor.

Pazartesi günü geç saatlerde Zelenskiy, Donetsk'teki askeri durumu "özellikle şiddetli" olarak nitelendirdi.

Donetsk ve Luhansk'ı kapsayan daha geniş bölgeye atıfta bulunarak, "Düşman faaliyetlerini kontrol altına almak için her şeyi yapıyoruz. Bu şu anda 1 numaralı hedefimiz çünkü Donbas işgalciler için hala 1 numaralı hedef." dedi.

Bölgesel yönetime göre Rusya, son birkaç gün içinde Odesa bölgesindeki hedeflere İran insansız hava araçlarıyla en az beş saldırı gerçekleştirdi.

Dnipropetrovsk bölgesi valisi Valentyn Reznichenko Telegram'a verdiği demeçte, Rus füzelerinin Ukrayna'nın merkezindeki Zelenskiy'in memleketi Kriviy Rih'deki havaalanını vurduğunu, altyapıyı tahrip ettiğini ve havaalanını kullanılamaz hale getirdiğini söyledi.

Kaynaklara göre, Kongre'deki bir stop-gap harcama tasarısının müzakerecilerinin Ukrayna'ya yaklaşık 12 milyar dolarlık yeni askeri ve ekonomik yardımı dahil etmeyi kabul etmesiyle daha fazla ABD fonu yolda görünüyor.

Editör: Güven BOĞA