Ukrayna Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu, Şubat sonu ve Mart 2022'de Kiev, Chernihiv, Kharkiv ve Sumi bölgelerinde meydana gelen olaylarla ilgili soruşturmalarına dayanarak, bir dizi Ukrayna'da savaş suçları, insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri işlenmiştir. 

Komisyon, BM Genel Kurulu'na ayrıntılı bir yazılı rapor sunduğu gün, tespit edilen ihlallerin ağırlığı göz önüne alındığında, hesap verebilirliğe yadsınamaz bir ihtiyaç olduğunu söyledi .

“Bu ihlallerin Ukrayna'daki sivil nüfus üzerindeki etkisi çok büyük. Can kaybı binlerle ifade ediliyor. Altyapının yıkımı yıkıcı” dedi Komisyon Başkanı Erik Møse.

Komisyon, Rus silahlı kuvvetleri tarafından saldırıya uğrayan nüfuslu bölgelerde ayrım gözetmeksizin patlayıcı silahların kullanıldığı saldırıları belgeledi. Komisyon ayrıca, Rus silahlı kuvvetlerinin kaçmaya çalışan sivillere saldırdığını da tespit etti.

Silahlı çatışmanın her iki tarafının da, farklı derecelerde olsa da, yoğun nüfuslu alanların içine veya yakınlarına askeri nesneler ve kuvvetler yerleştirerek sivilleri veya sivil nesneleri saldırıların etkilerine karşı koruyamadıklarına dair örnekler de vardır.

Rus silahlı kuvvetleri, savaş suçları da dahil olmak üzere tespit edilen ihlallerin büyük çoğunluğundan sorumludur. Ukrayna kuvvetleri, savaş suçu olarak nitelendirilen iki olay da dahil olmak üzere bazı durumlarda uluslararası insancıl hukuk ihlalleri de işledi.

Komisyon, odaklandığı dört bölgede Rus silahlı kuvvetlerinin işgal ettiği bölgelerde işlenen yargısız infaz, yasadışı alıkoyma, işkence, kötü muamele, tecavüz ve diğer cinsel şiddet modellerini belgeledi. İnsanlar gözaltına alındı, bazıları yasadışı bir şekilde Rusya Federasyonu'na sınır dışı edildi ve birçoğunun hala kayıp olduğu bildirildi. Cinsel şiddet her yaştan mağduru etkilemiştir. Çocuklar da dahil olmak üzere aile üyeleri bazen suçlara tanık olmaya zorlandı.  

Bu ihlaller siviller üzerinde yıkıcı bir etki yaratmaya devam ediyor. Mağdurlar, adalet ve hesap verebilirliğin temel rolünü önemli ölçüde vurguladılar. Sevdiklerini kaybeden aile üyeleri, adaletin yerine getirilmesi için güçlü bir ihtiyacı dile getirdiler. Oğlu Bucha'da öldürülen bir üvey baba Komisyon'a şunları söyledi: “Eskiden sorumluları bulup öldürmek istiyordum. Ama şimdi suçluların yargılanmasını ve gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyorum.”

Bu bağlamda Komisyon, etkinliği artırmak ve mağdurlara ve tanıklara zarar gelmesini önlemek için uluslararası ve ulusal hesap verebilirlik çabalarının daha iyi koordinasyonunu tavsiye eder. Komisyon, yetkisine uygun olarak, sorumluların belirlenmesine katkıda bulunmaya çalışacaktır.   

Komisyon 27 kasaba ve yerleşimi ziyaret etti ve 191 mağdur ve tanıkla görüştü. Müfettişleri, yıkım yerlerini, mezarları, gözaltı ve işkence yerlerini ve ayrıca silah kalıntılarını teftiş etti ve çok sayıda belge ve rapora başvurdu.

Mayıs kararında belirtilen dört bölgede (Kiev, Chernihiv, Kharkiv ve Sumy) işlenen ihlallere özellikle dikkat eden Komisyon, Mart ayında görevlendirildiği üzere kaynaklarının daha geniş zaman kapsamına, daha geniş coğrafi ve tematik çerçeveye kademeli olarak daha fazla tahsis edecektir. çözüm.

İlgilenilen konular arasında, filtreleme kamplarındaki olası ihlaller, insanların zorla nakledildiği iddiaları, çocukların hızlı evlat edinilmelerinin gerçekleştiği iddia edilen koşullar ve bunların yanı sıra sonuçları daha net hale gelen yerel yönetim ve referandum olarak adlandırılan değişiklikler yer alacak. son olaylar.

BM Genel Kurulu'na sunulan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz .

Ukrayna Soruşturma Komisyonu Üyeleri mülakat için hazırdır .

Arka fon

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, insan hakları ihlallerini ve suistimallerini, uluslararası insancıl hukuk ihlallerini ve Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya yönelik saldırısı bağlamında işlenmiş olabilecek ilgili suçları araştırmak için Ukrayna hakkında Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nu kurdu. . Komisyonun, ihlallerden sorumlu olanların hesap verebilirliği de dahil olmak üzere bulgularını ve tavsiyelerini Mart 2023'te BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunması gerekiyor. Komisyon, Erik Møse (Başkan), Jasminka Džumhur ve Pablo de Greiff'ten oluşuyor.

Editör: Haber Merkezi