BM Genel Sekreteri Salı günü yaptığı  açıklamada, acil ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için 1.7 milyar dolarlık bir flaş çağrının başlatılmasında, Rus askeri saldırısı başladığından bu yana Ukrayna şehirlerine roketlerin "yağmur yağdığını" ve yüzlerce kişinin öldüğünü veya yaralandığını  söyledi.

António Guterres'in yorumları, en son BM verilerinin 24 Şubat'tan bu yana 677.000 kişinin Ukrayna'dan kaçtığını göstermesiyle geldi.

Guterres , sınırlarını koruyan Üye Devletlere teşekkür etmeden önce , “Birleşmiş Milletler kuruluşları ve ortaklarımız, insani ihtiyaçları değerlendirmek ve özellikle kadınlara, çocuklara, yaşlılara ve engellilere yönelik yardımları artırmak için artık 7 gün 24 saat çalışıyor” dedi. şiddetten kaçan insanlara açık.

BM başkanı, "Ukraynalıların bu korkunç dönemde birbirlerine yardım etmelerine yardım etmeliyiz" diyerek, elektrik ve su kaynaklarının kesintiye uğradığını, yolların "bombalar tarafından tahrip edildiğini veya tahrip edildiğini" ve bazı bölgelerde gıda ve ilaç kıtlığının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Geniş erişim

Cenevre'de, BM acil yardım şefi Martin Griffiths,   acil insani fon çağrısının amacının, ülke içinde yerinden edilmiş olanlar da dahil olmak üzere Ukrayna içindeki insanlara ve sınırlarının ötesine sığınanlara yardım etmek olduğunu açıkladı .

Artan çatışmanın can kurtaran yardım talebinde ani ve keskin bir artışı tetiklemesi nedeniyle, Ukrayna'daki en savunmasız altı milyon kişiye yardım etmek için üç ay boyunca Ukrayna içindeki müdahale için tahminen 1,1 milyar dolara ihtiyaç var. Ancak siviller hayatlarını kurtarmak için kaçarken, temel ihtiyaç malzemeleri ve hizmetler kesintiye uğramaktadır.

Hızlı yanıt olarak 1,5 milyar dolar taahhüt edildi

Cenevre'deki lansman etkinliğinin sonunda, Bay Griffiths, insani yardım çağrıları için 1,5 milyar dolar taahhüt edildiğini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, kısa bir süre sonra New York'ta gazetecilere yaptığı konuşmada "desteğin taşmasını" memnuniyetle karşıladı. 

Bu, bir insani yardım çağrısının şimdiye kadar aldığı en hızlı ve en cömert yanıtlar arasında yer alıyor " dedi. 

Mülteci

Ayrıca gazetecilere brifing  veren Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “mülteci teşkilatı ve 12 ortak kuruluş için 550 milyon dolar” talep etti. Dün gece Ukrayna krizi nedeniyle 520 bin kişinin yerinden edildiğinin tahmin edildiğini kaydeden Grandi, bunun birkaç saat içinde şimdiden keskin bir şekilde arttığını söyledi: “677,000 mülteci şimdi Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçtı. son altı gün" dedi. "Bu, 24 saatten daha kısa bir sürede 150.000 daha fazla."

BM, Ukrayna'da 12 milyon insanın yardıma ve korumaya ihtiyacı olacağını tahmin ederken, dört milyondan fazla mültecinin önümüzdeki aylarda komşu ülkelerde korumaya ve yardıma ihtiyacı olabilir.

27 Şubat 2022'de askeri operasyonlar devam ederken, Ukrayna'dan kaçan insanlar, Ukrayna'dan Polonya'ya sınırı geçmek için sıraya giren araçlar boyunca yürüyorlar.© UNICEF/Viktor Moskaliuk27 Şubat 2022'de askeri operasyonlar devam ederken, Ukrayna'dan kaçan insanlar, Ukrayna'dan Polonya'ya sınırı geçmek için sıraya giren araçlar boyunca yürüyorlar.

'Üçüncü sınıf vatandaş'

BM mülteci şefi, üçüncü ülke mültecilerinin sınır kapılarında ve Ukrayna içinde sığınak aramaya çalışırken kötü muameleye maruz bırakıldıklarına ilişkin haberlere tepki göstererek, “Ukraynalılar ve Ukraynalı olmayanlar arasında kesinlikle hiçbir ayrım yapılmaması gerektiği konusunda ısrar etti. Avrupalılar ve Avrupalı ​​olmayanlar. Herkes aynı risklerden kaçıyor.”

Bay Grandi, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'dan gelen mültecilere geçici koruma statüsü verme olasılığını tartışırken, trajedinin “iltica statüsü, sorumluluk paylaşımı ve benzeri konularda uzun yıllar süren tartışmalara yeni bir boyut getirmesi muhtemel” dedi.

BM mülteci kuruluşu UNHCR , bireylerden veya şirketlerden 40 milyon dolardan fazla özel katkı aldı, bu “benzeri görülmemiş” bir başarı. “Hiç görmedim ve bence olumlu.

25 Şubat 2022'de Ukrayna'nın Kiev kentinde devam eden askeri operasyonlar sırasında insanlar bir okula sığınıyor.© UNICEF/Victor Kovalchuk/UNIAN25 Şubat 2022'de Ukrayna'nın Kiev kentinde devam eden askeri operasyonlar sırasında insanlar bir okula sığınıyor.

Editör: TE Bilisim