Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana 3,5 milyondan fazla insanın Polonya'ya kaçmasıyla birlikte, BM Mülteci Örgütü UNHCR, gelenlere yardım sağlamak için operasyonlarını artırmaya devam ediyor, ajansın sözcüsü Cuma günü söyledi.

UNHCR sözcüsü Olga Sarrado, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte , "Polonya, Ukrayna'dan gelen mültecilerin ana varış ülkesi olmaya devam ediyor" dedi.

Her gün 100.000'den fazla insanın geldiği Mart ayı başına kıyasla hız yavaşlamış olsa da, Mayıs günlük yaklaşık 20.000 varışa tanık olmaya devam etti.

Savunmasız mülteciler

Daha fazla insan, aile ziyareti veya işe dönüş gibi nedenlerle Ukrayna sınırında gidip geliyor olsa da, Sarrado, devam eden çatışmalar göz önüne alındığında, “Polonya, kayda değer sayıda mülteci almaya ve barındırmaya devam etmeyi umuyor” dedi.

Yeni gelen mülteciler genellikle çatışmalardan ağır şekilde etkilenen bölgelerden geliyor, bazıları haftalarca bomba sığınaklarında ve bodrumlarda saklanıyor” dedi.

Aile üyelerini geride bırakarak, nereye gideceklerine dair net bir planı olmadan ve daha önce kaçanlara göre daha az ekonomik kaynak ve bağlantıyla sık sık sıkıntı ve endişe içinde geliyorlar.”

Hizmetlere ihtiyaç duyan

Ulaşım, mali destek, konaklama ve sosyal hizmetlere erişimle ilgili soruların yanı sıra, mültecilerin temel endişeleri sağlık hizmetleri ve tıbbi ihtiyaçlar etrafında dönüyor.

UNHCR sözcüsü, “Polonya, Ukraynalı mülteciler için yasal kalış, istihdam, eğitim, sağlık hizmetleri ve diğer sosyal refah planlarına erişim sağlamak için sistemler kurdu” dedi.

Polonya makamları, yüzde 94'ü kadın ve çocuk olan 1,1 milyondan fazla insanı kaydettirdi ve onlara hizmetlere erişim sağlayan bir devlet kimlik numarası verdi.

Çok sektörlü yanıt

Hükümet liderliğindeki çabaları destekleyen UNHCR, koruma hizmetleri, nakit yardımı, acil durum malzemeleri ve kabul kapasitesi konularında yardımcı oluyor.

Bayan Sarrado, “UNHCR nakit yardım programını Mart ayında başlattı” dedi ve bugüne kadar kurumun Varşova, Krakow, Poznan, Wroclaw, Ostroda, Gdynia ve Gdansk dahil olmak üzere başlıca mülteci barındıran bölgelerde sekiz nakit kayıt merkezi kurduğunu da sözlerine ekledi. .

“ Ukrayna'dan gelen 100.000'den fazla mülteci, kira ödemek veya yiyecek ve ilaç satın almak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için UNHCR'den halihazırda mali destek aldı .”

Nakit, en çok ihtiyaç duyanlara - geçici bir acil durum güvenlik ağı olarak hizmet eden - kendilerini daha iyi geçindirebilene veya hükümetin sosyal koruma sistemlerine dahil olana kadar üç aylık bir süre için sağlanır.

“Nakit yardım için kaydolan mültecilerin neredeyse yüzde 20'sinin özel ihtiyaçları var” dedi.

Güvenlik sağlamak

UNHCR, BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) ile birlikte Polonya'da mültecilerin anında psikososyal destek alabilecekleri ve haklar ve hizmetler hakkında bilgiye erişebilecekleri 12 Mavi Nokta Güvenli Alan kurdu.

Özel hizmetlere yönlendirme ve hukuk danışmanlığı da dahil olmak üzere özel ihtiyaçları olan kişilere kritik koruma yardımı da sağlanır.

Bu arada, UNHCR, Polonya'dan Ukrayna'ya insani yardım sağlamaya devam ediyor ve şimdiye kadar ülke içinde yerinden edilmiş ve çatışmalardan etkilenen insanlara yardım etmek için 139 yardım kamyonu gönderdi.

Bayan Sarrado, “Polonya halkı ve yetkilileri, Ukrayna'dan gelen mültecileri karşılama konusunda olağanüstü bir cömertlik gösterdiler” dedi. Uluslararası toplumun güçlü taahhüdü ve desteği, bu dayanışmayı sürdürmek için çok önemli olacaktır” dedi.

Müdahale planı

UNHCR, Polonya makamlarına mülteci ihtiyaçlarının korunmasını, onurlu bir şekilde karşılanmasını ve sürdürülebilir çözümlere geçilebilmesini sağlamada yardımcı olmaya devam etmeye hazırdır.

Hükümet liderliğindeki müdahaleyi desteklemek için, UNHCR Polonya'da 87 ortağı bir araya getiren Kurumlar Arası Bölgesel Mülteci Müdahale Planının geliştirilmesini koordine etti.

Polonya'nın öncelikli ihtiyaçlarını karşılamak için 740.6 milyon dolar talep eden UNHCR sözcüsü gazetecilere planın yalnızca yüzde 25'inin finanse edildiğini bildirdi.

Editör: TE Bilisim