ABD ve Rusya arasındaki savaş öncesi tartışmalarda Joe Biden, Rusya'yı saldırganlığın sonuçları konusunda uyardı, ancak ABD'nin silahlı kuvvet kullanma olasılığını açıkça dışladı. Şimdi Ukraynalı siviller şiddetli saldırılara maruz kalırken ve mülteciler diğer Orta Avrupa ülkelerine akın ederken, NATO'dan askeri bir yanıt için yaygaralar yükseliyor .

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, gökyüzünün "kapatılması gerektiğini" ilan etti - ve Ukraynalı bir gazeteci, bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson'a batının uçuşa yasak bölge dayatması için göz yaşartıcı bir talepte bulunarak karşı karşıya geldi. Ukrayna - Johnson'ın hemen reddettiği bir şey.

Ukraynalıların uçuşa yasak bölge getirilmesi konusunda umutsuz olmasının bariz nedeni, Rusya'nın Ukrayna şehirlerine hava saldırısı başlatma seçeneklerini sınırlayacak olmasıdır. Bu, Johnson'ın da belirttiği gibi, uçuşa yasak bölge Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri vurmak için füze kullanmasını engellemeyecek olmasına rağmen. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace , Ukrayna savaş uçaklarının karadaki Rus güçlerini hedef almasını engelleyeceği gerekçesiyle uçuşa yasak bölgeye karşı çıktı .

Uçuşa yasak bölgeye karşı taktik argümanlar inandırıcı değil. Uçuşa yasak bölge, hiçbir uçağın uçmasına izin verilmediği anlamına gelmez, çünkü sürekli olarak gökyüzünde devriye gezen uçaklar tarafından uygulanır. Bir uçuşa yasak bölge, ancak Ukrayna uçakları NATO'nun "dost-düşman kimliği" ile donatılmışsa ve kara kuvvetlerini destekleyen Rus saldırı helikopterlerini durdurursa , düşman uçakları için geçerli olabilir.

Ukrayna hava kuvvetlerine büyük şehirlere yaklaşan Rus konvoylarını hedef alma özgürlüğü verecek. ABD ve diğer NATO devletlerinin Ukrayna'daki herhangi bir doğrudan muharebe misyonuna karşı kesin bir çizgi çizmelerinin en temel nedeni, algılanan tırmanma riskleriyle ilgili .

Gerçekten de Vladimir Putin, ekonomik önlemlere ve Rusya'ya yönelik siyasi saldırılara yanıt olarak nükleer güçlerin kullanılmasına ilişkin doğrudan bir tehdit yayınladı . Batılı liderler şimdiye kadar bu tehditleri görmezden geldiler çünkü onları inandırıcı bulmadılar.

Ancak Rusya'nın muazzam nükleer cephaneliği ve daha geniş bir savaşın riskleri, NATO ülkelerini ekipman sağlamanın ötesinde herhangi bir askeri müdahaleden etkili bir şekilde caydırıyor. Nükleer caydırıcılık işe yarıyor - Batılı liderler Rusya'nın liderliğinin rasyonelliği konusunda emin olmadıkları için NATO'yu caydırıyor.

Rusya ve Ukrayna

Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna hava kuvvetlerinden çok daha fazla varlık ve kabiliyete sahip olduğuna şüphe yoktur. Pek çok kişiyi şaşırtacak şekilde, Rusya şimdiye kadar hava üstünlüğü sağlamayı başaramadı ve Ukrayna'nın hava sahası tartışmalı olmaya devam ediyor . Uçaksavar füzeleri hala Rus uçakları için ciddi bir risk teşkil etse ve Ukrayna hava kuvvetleri savaş uçakları hala düşük seviyeli, savunma amaçlı karşı hava ve kara saldırı misyonları gerçekleştirebilse de, Rus hava kuvvetleri Ukrayna için ciddi ve büyüyen bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Ukraynalı Sukhoi Su-27 Flanker savaş uçağı
Gökyüzü için savaş: Ukraynalı Sukhoi Su-27 Flanker savaş uçağı. Shutterstock üzerinden VanderWolf Görselleri

Rus hava kuvvetleri , Ukrayna'daki muharebe bölgelerinin çevresine yaklaşık 300 modern askeri uçak yerleştirdi, ancak çok fazla görev yapmadılar. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden yapılan bir yorum , hassas güdümlü mühimmat eksikliğini, çatışmayı çözmenin zorluklarını (yerden konuşlu Rus uçaksavar füzelerinden dost ateşinden kaçınmak) ve Rus pilotların uçuş deneyiminin eksikliğini öne sürse de , taktik nedenler belirsizdir . faktörler olabilir.

Rusya ve NATO

NATO uçaklarının Rus uçaklarına müdahale edebileceğine şüphe yok. Bununla birlikte, Rusya tırmanmaya karar verirse, hava üstünlüğünü tesis etmek çok yoğun askeri angajmanları içerecektir. Beşinci nesil ABD savaş uçakları, F-22 Raptor ve F-35 Lightning , en gelişmiş Rus uçakları olan SU-57'nin bir nesil önündedir . Ayrıca konuşlandırılan Rus uçaklarının çoğunun muhtemelen daha az gelişmiş SU-30 ve SU-35 olduğu belirtilmelidir .

F-35 Lightning II, Letonya'nın üzerinde uçuyor, 2019.
NATO'nun hava gücü önemli ve F-35 Lightning II'yi içeriyor. EPA-EFE/Valda Kalnina

Bu arada NATO, F-15, F-16 ve Eurofighter dahil olmak üzere bir dizi savaş uçağına sahip. NATO hem sayı hem de teknoloji olarak Ukrayna'daki operasyonlar için gerekli kapasiteye sahip. Gerçekten de, bir  göre , ittifak “İttifak'ın doğu kısmına binlerce ek savunma kara ve hava kuvveti ve NATO bölgesi genelinde deniz varlıkları yerleştirdi” ve savunma planlarını harekete geçirdi. Bu, Lincolnshire'daki RAF Coningsby ve RAF Akrotiri'den hareket eden İngiliz avcı uçakları da dahil olmak üzere ek uçakların zaten doğu Avrupa göklerinde devriye gezdiği anlamına geliyor .

Yükselme olasılığı

Uçuşa yasak bir bölgeyi uygulamak, Rus uçaklarını devreye sokmanın ve yok etmenin yanı sıra, Ukrayna içinde konuşlanmış Rus hava savunma yeteneklerine, Rus kara kuvvetlerini de vuracak saldırılar gerektirecektir. Rus hava kuvvetleri Ukrayna dışında yer aldığından, hava üstünlüğünü korumak için defalarca yenilgiye uğratılması gerekecekti. Hava savunmalarının bastırılması, Rusya ve Belarus topraklarına yönelik saldırılar gerektirecek.

Buna karşılık, Rusya'nın orta ve güneydoğu Avrupa'daki NATO hava savunma kuvvetlerine saldırması beklenebilir. Aslında, Ukrayna zaten Ukrayna dışındaki bir Rus hava üssüne saldırdı ve bu tür saldırılar uçuşa yasak bölge uygulama çabalarının ayrılmaz bir parçası olacak. Silahlı çatışmanın kontrolsüz bir şekilde genişlemesi neredeyse kaçınılmazdır.

Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının, Irak ve Suriye'deki gibi diğer çatışmalarla karşılaştırıldığında farklı bir önerme olduğunun açıklığa kavuşturulması önemlidir. NATO ülkeleri, en azından şimdilik, böyle bir planı kabul edemeyecekleri konusunda kararlılar . Ancak ekonomik yaptırımlar istenen sonuçları vermezse, çatışmalar yoğunlaşır ve çok sayıda Ukraynalı sivil ölürse ve hükümet düşerse, batılı ülkelere daha kararlı adımlar atmaları için kamuoyu baskısı artabilir.

Christoph Bluth

Professor of International Relations and Security, University of Bradford

Editör: TE Bilisim