• Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia oyları
  • Bölgeler Ukrayna topraklarının yaklaşık %15'ini temsil ediyor
  • Oylar Rusya'da gerilimi tırmandırmanın önünü açıyor
  • Referandumlar yaygın uluslararası eleştirilerle karşı karşıya

Rusya ve Moskova yanlısı güçler tarafından kontrol edilen Ukrayna'nın dört bölgesi Cuma günü Rusya'ya katılmak için referandum düzenlemeye hazırlanıyordu, oylar Batı tarafından gayrimeşru ve yasadışı ilhakın habercisi olarak geniş çapta kınandı.

Salı günü Rus tarafından kurulan liderler, Batı'ya karşı savaşı keskin bir şekilde tırmandırabilecek bir meydan okuma olan oy pusulaları için planlarını açıkladılar. Sonuçlar, ilhak lehine önceden belirlenmiş bir sonuç olarak görülüyor ve Ukrayna ve müttefikleri, sonuçları tanımayacaklarını açıkça belirttiler.

Ukrayna topraklarının yaklaşık %15'ini temsil eden Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia eyaletlerinde oylama Cuma'dan Salı'ya yapılacak.

Ukrayna bu ay, Rusya'nın işgal etmesinden ve binlerce kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine ve küresel ekonomiye zarar vermesine neden olan bir savaş başlatmasından yedi ay sonra, geniş toprak parçalarını yeniden ele geçiren bir karşı saldırı başlattı.

Referandumlar Moskova yanlısı yetkililer tarafından aylarca tartışılmıştı, ancak Ukrayna'nın son zaferleri yetkililerin onları planlamak için bir mücadeleye yol açmasına neden oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bu hafta Ukrayna'da savaşmak için 300.000 askeri askere almak için bir askeri taslak ilan etmesiyle birlikte, Moskova çatışmada üstünlüğü yeniden kazanmaya çalışıyor gibi görünüyor.

Rusya, bölgedeki insanların görüşlerini ifade etmeleri için bir fırsat olduğunu savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu hafta yaptığı açıklamada, "Operasyonun en başından... .

Ukrayna, Rusya'nın referandum sonuçlarını halk desteğinin bir işareti olarak çerçevelemek ve ardından uluslararası toplumun tanımadığı 2014 yılında Kırım'ı ele geçirmesine benzer şekilde ilhak bahanesi olarak kullanmak niyetinde olduğunu söyledi.

KENDİ SAVUNMASINI GERÇEKLEŞTİRMEK

Moskova, dört bölgeyi Rusya'ya dahil ederek, topraklarını savunmak için gerektiğinde askeri tırmanışı haklı çıkarabilir. Putin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın kendisini korumak için "elindeki tüm araçları kullanacağını" söyledi ve nükleer silahlara açık bir gönderme yaptı. "Bu bir blöf değil," dedi.

2008'den 2012'ye kadar Rusya'nın cumhurbaşkanı olan Dmitry Medvedev, Telegram'daki bir gönderide, "Rus topraklarına tecavüz, tüm meşru müdafaa güçlerini kullanmanıza izin veren bir suçtur." Dedi.

Rusya lehine referandum sonuçları kaçınılmaz olarak görülüyor. 2014 yılında Kırım'da düzenlenen ve uluslararası çapta hileli olarak eleştirilen oylama, resmi olarak %97 oranında resmi ilhak lehinde sonuç verdi.

Luhansk bölge valisi Serhiy Gaidai Ukrayna TV'ye verdiği demeçte, "Eğer burası Rusya toprakları ilan edilmişse, bunun Rusya'ya doğrudan bir saldırı olduğunu ilan edebilirler, böylece hiçbir çekince olmadan savaşabilirler" dedi.

Referandumlar, ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yanı sıra NATO, Avrupa Birliği ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi dünya liderleri tarafından kınandı.

NATO, "sahte referandumların" "yasadışı ve gayri meşru" olduğunu söyledi.

Seçimleri izleyen AGİT, Ukrayna yasalarına veya uluslararası standartlara uymadığı ve bölgelerin güvenli olmadığı için sonuçların yasal bir gücü olmayacağını söyledi.

Bağımsız gözlemciler olmayacak ve savaş öncesi nüfusun çoğu kaçtı.

Rusya, Moskova'nın 2014'te kısmen işgal ettiği Donbas bölgesini oluşturan Luhansk ve Donetsk'i şimdiden bağımsız devletler olarak görüyor.

Ukrayna ve Batı, Ukrayna'nın Rus kuvvetleri tarafından tutulan tüm bölgelerinin yasadışı olarak işgal edildiğini düşünüyor. Rusya, dört bölgenin hiçbirini tam olarak kontrol etmiyor ve Donetsk bölgesinin sadece yaklaşık %60'ı Rus elinde.

Ukrayna, referandumların Rusya'nın korkmaya başladığının bir işareti olduğunu söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Rus liderliğinin alabileceği herhangi bir karar Ukrayna için hiçbir şeyi değiştirmez." dedi.

"Önümüzdeki görevler kesinlikle bizi ilgilendiriyor. Bu, ülkemizin kurtuluşu, halkımızı savunmak ve bu görevleri yerine getirmek için dünya desteğini (kamuoyunu) harekete geçirmektir."

Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı askerden arındırmak, tehlikeli milliyetçilerden kurtarmak ve Rusya'yı NATO'dan korumak için "özel bir askeri operasyon" yürüttüğünü söyledi.

Kiev ve Batı, Rusya'nın eylemlerini, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Rus egemenliğini sarsan bir ülkeyi yeniden fethetmek için kışkırtılmamış, emperyalist bir girişim olarak nitelendiriyor.

'KAYIPLAR'

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Donetsk bölgesinde saldırılar düzenlediğini ve Ukrayna bombardımanının Luhansk bölgesinde bir Rus generali yaraladığını söyledi.

Cuma günü yapılan açıklamada, "Düşman, özellikle liderlik arasında kayıplar vermeye devam ediyor" dedi.

Rusya'nın yedi aylık savaş sırasında birkaç üst düzey komutanını kaybettiği bildiriliyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna birliklerinin Kupyansk, Spirne, Mayorsk, Zaitseve, Avdiivka, Novomykhailivka, Opytne ve Kamianka yerleşim bölgelerindeki Rus saldırılarını püskürttüğünü söyledi.

Donetsk'teki Rus destekli ayrılıkçıların başkanı, Ukrayna saldırılarını sivillere mümkün olduğunca fazla zarar vermeyi amaçlayan "sinik barbar bombardımanı" olarak kınadı.

Denis Pushilin, "Bu nedenle, referandumun düzenlenmesi gibi önlemlerle hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmek istiyoruz" dedi.

"Uzun zamandır bunun için bekliyorduk. Bunu hayal ediyorduk. Ve sonunda gerçekleşecek."

Reuters, savaş alanı raporlarını doğrulayamıyor.

Editör: Güven BOĞA