Şırnak Milletvekili Hüseyin KAÇMAZ, Şırnak’ın Uludere ilçesindeki 2’si Hezil, 5’i Ortasu Çayı üzerinde yapılan ve “Güvenlik Barajı” olarak adlandırılan 7 barajın tehlike saçmaya devam etmesine yönelik Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi verdi.

Şırnak Milletvekili Hüseyin KAÇMAZ, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.

Şırnak’ın Uludere ilçesindeki 2’si Hezil, 5’i Ortasu Çayı üzerinde yapılan ve “Güvenlik Barajı” olarak adlandırılan 7 baraj tehlike saçmaya devam etmektedir. Yapılan barajların taşkın önleme, içme suyu temini ve elektrik enerjisi üretimi gibi ihtiyaçları gidermek için yapılmadığı kamuoyunca tespit edilen bir durumdur.

Söz konusu Güvenlik Barajları yapıldıkları bölgelere ekonomik ve toplumsal fayda sağlamanın aksine ekosistemi bozmakta, doğal çeşitliliğe zarar vermekte ve güvenlik tedbirleri alınmadığı için de yurttaşlar tehlikeye atmaktadır. Uludere ilçesine bağlı Taşdelen (Nêrweh) ve Işıkveren (Bellûh) Köyleri yanı başında bulunan Kavşaktepe ve Ballı Barajı’nın duvarının çatladığı, barajdan sızıntılar olduğu, köyün sular altında kalabileceği ve köyde yaşan yurttaşların can güvenliklerinin bulunmadığına dair ciddi şikâyetler söz konusudur.

Barajlarda yeterli güvenlik tedbirlerinin alınmamasından kaynaklı boğulma vakalarının da sıkça yaşandığı kaydedilen gelişmeler arasındadır.

Bu bağlamda;

  1. Duvarları çatlayan, sızıntı yapan kaç baraj vardır ve ne tür tedbirler alınacaktır?
  2. Özellikle Taşdelen (Nêrweh) ve Işıkveren (Bellûh) Köyleri için bakanlığınız nasıl bir planlama yapacaktır?
  3. Barajların yarattığı çevre sorunlarının çözümü hakkında ne tür adımlar atacaksınız?
  4. Söz konusu barajlarda kaç boğulma vakası yaşanmıştır ve sorumlular hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?
  5. Yedi Güvenlik Barajı’nın toplam maliyeti ne kadardır?
Editör: Haber Merkezi