Uluslararası Af Örgütü, yaşadıkları deneyimler, koşullar, özlemler ve görüşleri bağlamında haklarına, özerkliklerine, haysiyetlerine ve ihtiyaçlarına saygı duyan bir şekilde hamile kalabilecek her kadın, kız veya kişinin kürtaj hakkını tanır. 

Uluslararası Af Örgütü'nün kürtaj politikası, kürtajın suç olmaktan tamamen çıkarılmasını ve kürtaja evrensel erişimi, kürtaj sonrası bakıma ve kanıta dayalı, önyargısız kürtajla ilgili bilgilere, zorlama, baskı, şiddet ve ayrımcılıktan muaf olmayı gerektirir. 

Kuruluşun kürtaj yaklaşımı ilkelere dayalıdır ve uluslararası insan hakları hukuku ve standartları ile uzun süredir devam eden insan hakları ilkelerinden kaynaklanmaktadır.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NÜN KÜRTAJ POLITIKASI: AÇIKLAYICI NOT

Bu Açıklayıcı Not, Uluslararası Af Örgütü'nün kürtajla ilgili güncellenmiş politikası için ek rehberlik ve mantık sağlar. 

Uluslararası Af Örgütü, kürtajın suç olarak kabul edilmesinden kaynaklanan tüm insan hakları ihlallerine karşı örgütün daha iyi bir konumda olmasını sağlamak, güvenli kürtajın önündeki tüm engellerin kaldırılmasını savunmak ve üreme, toplumsal cinsiyet ve ekonomik adaleti teşvik etmek için kürtaj politikasını güncellemiştir. 

Açıklayıcı Not, kürtajın suç sayılmasının insan hakları üzerindeki etkisini tartışmakta ve insanların özerk ve bilgili kararlar almaları için elverişli bir ortam yaratılması dahil olmak üzere, kürtaj bağlamında devletlerin insan hakları yükümlülüklerini ana hatlarıyla belirtmektedir.

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NÜN KÜRTAJ POLITIKASI: TEMEL MESAJLAR

Ana Mesajlar, Uluslararası Af Örgütü'nün güncellenmiş kürtaj politikasının çeşitli kitlelere iletilmesini kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. 

Uluslararası Af Örgütü, kürtajın suç olarak kabul edilmesinden kaynaklanan tüm insan hakları ihlallerine karşı örgütün daha iyi bir konumda olmasını sağlamak, güvenli kürtajın önündeki tüm engellerin kaldırılmasını savunmak ve üreme, toplumsal cinsiyet ve ekonomik adaleti teşvik etmek için kürtaj politikasını güncellemiştir.

1. Uluslararası Af Örgütü kürtaj konusundaki tutumunu neden yeniden değerlendiriyor?

Konumumuzu, gelişen uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarına uyum sağlamak, bunu olabildiğince kapsayıcı hale getirmek ve güvenli kürtaja erişimi engelleyen tüm engelleri ve bu nedenle tüm insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmak için güncelledik. kürtajın suç sayılması.

Kürtaj konusundaki tavrımız, kısıtlayıcı yasalarla hayatları paramparça olan kadın ve kızlarla yıllarca süren araştırmalar ve istişarelerden kaynaklanmaktadır; tıbbi sağlayıcılar, aktivistler ve hukuk uzmanları ile birlikte.

2 . Politikada özellikle ne değişti?

Uluslararası Af Örgütü'nün güncellenmiş politikası, hamile kişilerin insan haklarına, özerkliğine, haysiyetine ve ihtiyaçlarına saygı duyan bir şekilde sağlanan kürtajı hamile kalabilecek herkesin hakkı olarak kabul etmektedir.

Kürtaja erişimi sadece bir sağlık sorunu olarak veya yalnızca belirli insanları etkileyen bir sorun olarak görmek yerine, yeni konumumuz, güvenli kürtaja erişimin tüm insan haklarını gerçekleştirmek ve cinsiyet, sosyal, üreme ve ekonomik adaleti sağlamak için gerekli olduğunu kabul ediyor.

Uluslararası Af Örgütü, kürtajın tamamen suç olmaktan çıkarılması çağrısında bulunmaya devam ediyor. Ancak önceki politikamız belirli koşullar altında kürtaja erişimi savunurken, şimdi ihtiyacı olan tüm insanlar için güvenli kürtaja evrensel erişim çağrısında bulunuyoruz.

3. Uluslararası Af Örgütü hükümetlerin ne gibi değişiklikler yapmasını istiyor?

Hükümetleri, kürtajı tamamen suç olmaktan çıkarmaya ve ihtiyacı olan tüm insanlara güvenli kürtaj hizmetlerine evrensel erişim sağlamaya çağırıyoruz. Bu, kürtajın ceza kanunlarından çıkarılmasını ve kürtaj yaptıran, sağlayan veya buna yardım eden kişilerin cezalandırılmasına son verilmesini içermelidir.

Kürtaj diğer sağlık hizmetleri gibi düzenlenmelidir. Bu, kürtaj ve kürtaj sonrası bakımın erişilebilir ve karşılanabilir olması, kaliteli olması ve ayrım gözetilmeksizin sağlanması gerektiği anlamına gelir. Kürtaj da yalnızca bilgilendirilmiş rıza ile yapılmalı ve asla tehdit, güç veya baskı altında tutulmamalıdır.

Hükümetler, ebeveynlerin veya eşlerin rızası gibi, insanların kendi bedenleri üzerinde özerkliğini reddeden gereklilikleri kaldırmalıdır. Herkesin cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve hakları hakkında doğru, kanıta dayalı bilgilere erişimini sağlamalıdır.

Devletler, diğerlerinin yanı sıra engellilerin, ergenlerin ve trans bireylerin güvenli kürtaja erişimini engelleyen ayrımcı yasaları kaldırmalıdır.

Hükümetler, insanların hamileliğine devam edip etmeme konusundaki kararlarını etkileyebilecek sosyal ve ekonomik faktörleri ele almalıdır. İnsanların üremek ve ebeveyn olmak için güvenli ve onurlu bir ortama ihtiyaçları vardır; bu, yüksek kaliteli sağlık hizmeti, barınma, eğitim ve istihdam gibi sosyal faktörlerin etkinleştirilmesine bağlıdır. Bu hakların güvence altına alınamaması, insanların bedenleri hakkında karar verme hakkını engeller.

Bu anlayış, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Siyahi kadınlar ve beyaz olmayan kadınlar tarafından yönetilen üreme adaleti hareketi gibi kesişen ayrımcılığa ve baskıya karşı çıkan grupların taleplerinin anahtarıdır.

4. Kürtaj bir insan hakkı mı?

Uluslararası insan hakları hukukuna göre, herkesin yaşama hakkı (doğumdan itibaren), mahremiyet hakkı, sağlık hakkı, eşitlik ve ayrımcılık yapmama ve kanun önünde eşit korunma hakkı ve şiddet, ayrımcılık ve işkence veya diğer kötü muamele.

Uluslararası Af Örgütü, güvenli kürtaja erişimi bu hakların her birinin korunmasını sağlamanın temel bir bileşeni olarak kabul etmektedir.

İnsan hakları evrenseldir, bölünemez ve birbiriyle bağlantılıdır. Bu, kürtaj hakkı dahil olmak üzere cinsel ve üreme haklarının diğer tüm insan haklarının tam olarak gerçekleştirilmesi için temel olduğu anlamına gelir.

5 . Uluslararası Af Örgütü'nün kürtaj konusundaki son görüşünden bu yana uluslararası yasalar nasıl gelişti?

Kürtajla ilgili uluslararası yasal normlar ve standartlar, geçtiğimiz on yılda önemli bir değişim geçirdi.

İnsan hakları kurumları, kürtaj erişimini belirli "asgari gerekçelerle" sınırlayan yasaların neden olduğu zararı giderek daha fazla kabul ediyor - yaşam veya sağlık riski, cinsel saldırı veya fetal bozukluk gibi istisnai durumlar ve kürtajın tamamen suç olmaktan çıkarılması ve kürtajın tamamen suç olmaktan çıkarılması çağrısında bulunuyorlar. ihtiyacı olan herkes için güvenli kürtaj.

BM organları ayrıca devletlerin kürtaja güvenli erişimin yalnızca teoride değil, pratikte de mümkün olmasını sağlama yükümlülüğü olduğunu vurgulamaktadır.

Buna, kürtaja ihtiyaç duyan çoğu insanı güvenli olmayan kürtaj yapmaya zorlayan yasaların kaldırılması veya yeniden düzenlenmesi dahildir.

6. Uluslararası Af Örgütü neden “hamile insanlar” terimini kullanıyor?

Güvenli kürtaj hizmetlerine erişmesi gereken tek kişi Cisgender kadınları ve kızları değil. İnterseks kişiler, transseksüel erkekler ve oğlanlar ve diğer cinsiyet kimlikleri olan ya da hiç olmayan kişiler de hamile kalabilir. Bu bireyler, sağlık hizmetlerine erişmeye çalışırken sıklıkla birden çok ve kesişen ayrımcılık biçimleriyle karşı karşıya kalırlar.

7. Kürtaj yaşam hakkının ihlali midir?

Hayır. Aslında hiçbir uluslararası veya bölgesel insan hakları kurumu, yaşam hakkı dahil olmak üzere kürtajın insan haklarıyla bağdaşmadığını bulmamıştır.

Bunun yerine BM İnsan Hakları Komitesi, kadınları ve kızları güvenli olmayan kürtaj yapmaya zorlayan kısıtlamaların yarattığı tehdidi defalarca vurguladı. Herkesin güvenli kürtaja erişebilmesini sağlamak yaşam hakkını korur.

Uluslararası Af Örgütü, insan yaşamının ne zaman başladığına dair bir tavır almıyor - bu, bireylerin kendilerinin karar vermesi gereken ahlaki ve etik bir sorudur. Politikamız, insan haklarının doğumdan önce değil doğumdan sonra geçerli olduğu açık olan uluslararası insan hakları hukuku ile uyumludur.

8. Uluslararası Af Örgütü, hamileliğin sonraki aşamalarında kürtajın olması gerektiğini düşünüyor mu?

Uluslararası Af Örgütü, hükümetleri, güvenli kürtaja olabildiğince erken ve gerektiği kadar geç erişilebilmesini sağlamaya çağırıyor. Uluslararası Af Örgütü, devletlerin 'gebelik sınırlarını' belirlemek de dahil olmak üzere kürtaja erişimi düzenleyebileceğini kabul etmektedir. Ancak, bu tür sınırlamalar insan hakları incelemesine tabi olmalı ve ayrımcılık veya insan hakları ihlallerine neden olmamalıdır.

Gebeliğin sonraki aşamalarında düşüklerin nispeten nadir olduğunu unutmamak önemlidir. Örneğin İngiltere ve Galler'de kürtajların yalnızca% 8'i 12 hafta sonra gerçekleşir; ve% 0,1'i 24 hafta veya daha uzun bir sürede meydana gelir.

Ancak, hamile bireylerin hamileliğin sonraki aşamalarında, özellikle de sağlıklarını ve yaşamlarını korumak için, kürtaja erişime ihtiyaç duydukları vakaların her zaman olacağını kabul etmek de aynı derecede önemlidir.

Bir kişinin hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kürtaj yaptırmasının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar, insanları hamileliğin erken dönemlerinde sağlık hizmetlerine erişimden mahrum eden sistemik eşitsizlikleri içerir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kürtaj yaptırmak isteyen kişiler genellikle hayatlarının en zor durumlarından biriyle karşı karşıyadır - yargılamak yerine sağlık bakımına ve desteğe ihtiyaçları vardır. Hükümetler, kritik durumlarda bulunan kişilerin güvenli kürtajlara erişimlerinin engellenmemesini sağlamalıdır.

9. Uluslararası Af Örgütü cinsiyete dayalı kürtajı destekliyor mu?

Uluslararası Af Örgütü, cinsiyet ayrımcılığına ve cinsiyet stereotiplerine karşı çıkıyor. Bazı toplumlarda bu, erkek çocuk tercihi kültüründe kendini gösterebilir ve cinsiyete dayalı düşüklere katkıda bulunabilir.

Ancak güvenli kürtaja erişimi kısıtlamak, yapısal ayrımcılığa cevap değildir. Uluslararası Af Örgütü, nedeni ne olursa olsun, kürtajın tamamen suç olmaktan çıkarılması çağrısında bulunuyor ve devletleri, cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve cinsiyetin belirlenmesinin ardından kürtaja yol açabilecek ekonomik ve sosyal hakların reddine son vermek için acil adımlar atmaya çağırıyor.

10. Talep üzerine kürtaj engelli kişilere karşı ayrımcılığa yol açmayacak mı?

BM Engelli Hakları Komitesi, fetal bozukluk tanısı konulduktan sonra gebeliğe devam edip etmeme kararının hamile kişiye ait olması gerektiği ilkesini benimsiyor.

Hükümetlerin engelli kişilerin haklarını teşvik etmenin ve onlara karşı ayrımcılıkla mücadele etmenin en iyi yolu, özerkliklerini ve insan haklarını destekleyen yasa ve politikaları yürürlüğe koymak ve toplumun eşit üyeleri olarak katılabilmelerini sağlamaktır.

11. Uluslararası Af Örgütü insanları kürtaj yaptırmaya teşvik ediyor mu?

Hayır. Hükümetlerden, kürtaj isteyen herkesin ayrımcılık, zorlama veya baskı olmaksızın ve damgalamadan güvenli bir şekilde kürtaj yaptırabileceği bir ortam yaratmalarını istiyoruz.

İnsanların hamileliklerini sonlandırmaya karar vermelerinin birçok karmaşık ve kişisel nedeni vardır ve bu konuyu şefkatli bir şekilde ele almak çok önemlidir.
Kürtaj erişimini kısıtlamak kürtajı durdurmaz. İnsanları, sağlıklarını ve yaşamlarını riske atan güvenli olmayan prosedürlerden geçmeye zorlar.

12. Uluslararası Af Örgütü, sağlık çalışanlarının inançlarına aykırı olsa bile kürtaj yapmaya zorlanması gerektiğini düşünüyor mu?

Uluslararası hukuk, vicdan veya dini inançlar nedeniyle sağlık hizmeti vermeyi bir insan hakkı olarak kabul etmemektedir. BM uzmanları, eyaletler bu tür retlere izin verirlerse, bunun güvenli kürtaj hizmetlerine erişimi tehlikeye atmamasını sağlamaları gerektiğini söylediler. Bu, kürtaj hizmetlerini sağlamaya itiraz eden sağlık profesyonellerinin diğer seçenekleri kolaylaştırmasını istemek anlamına gelir - doğru bilgi sağlamak ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına zamanında sevk yapmak dahil.

Sağlık çalışanları, acil durumlarda - prosedürün hamile bir kişinin hayatını kurtarmak veya ciddi bir zararı önlemek için gerekli olduğu durumlarda - kişisel inançları veya itirazları ne olursa olsun her zaman bakım sağlamalıdır. Bu, hayat kurtaran kürtaj sonrası bakımı veya sevkin mümkün olmadığı durumları içerir.

BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Komitesi de devletlerin, bu tür hizmetleri sunmaya istekli ve muktedir yeterli sayıda sağlık hizmeti sağlayıcısının ihtiyaç duyan herkes tarafından erişilebilir ve erişilebilir olmasını sağlamaları gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim