Stockholm merkezli Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü (Idea), dünyadaki siyasi durumla ilgili son iki yıllık raporu Pazartesi günü yayınlandı. 

Darbeler, özgürlüklere yönelik tehditler, popülizmin yükselişi arasında haberler genellikle demokrasinin tehlikede olduğu izlenimini veriyor. Bu sadece bir izlenim değil. Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü'nün (Idea) son raporuna göre , beş yıl içinde dünyadaki demokrasi sayısı 104'ten 98'e yükseldi.

Demokrasinin de şartları olan temel sosyal koruma, yolsuzluk, medya ve yargı bağımsızlığı kriterlerini de hesaba kattığımızda tablo hiç de iyi değil. Brezilya, Hindistan ve hatta Trump'ın ABD'si, üç Avrupa ülkesini de içeren "düşen" demokrasiler listesine katıldı: Macaristan, Polonya ve Slovenya.

Dünya daha otoriter hale geliyor .

Demokratik olmayan rejimler baskılarında daha da küstahlaştıkça ve birçok demokratik hükümet, ifade özgürlüğünü kısıtlama ve hukukun üstünlüğünü zayıflatma taktiklerini benimseyerek, "yeni bir normal" olma tehdidiyle daha da kötüleşen, geri adım atmaktan acı çektikçe, dünya daha otoriter hale geliyor. "Covid-19 kısıtlamaları. Ardışık beşinci yıl için, otoriter bir yönde hareket eden ülke sayısı, demokratik bir yönde hareket eden ülke sayısını aşıyor. Aslında otoriterlik yönünde hareket eden sayı, demokrasiye doğru hareket eden sayının üç katıdır. 

Ancak demokrasi dirençlidir.

Protesto ve sivil eylem canlı ve iyi durumda. Demokrasi yanlısı hareketler dünya çapında baskıya göğüs gerdi ve iklim değişikliğiyle mücadele ve ırksal eşitsizliklerle mücadele için küresel sosyal hareketler ortaya çıktı. Kısıtlamalara rağmen, ülkelerin dörtte üçünden fazlası pandemi sırasında protestolar yaşadı.  

Pek çok demokrasi, demokratik yenilikleri tanıtarak veya genişleterek ve uygulamalarını ve kurumlarını rekor sürede uyarlayarak pandemiye karşı dirençli olduğunu kanıtladı. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, vatandaşların son derece zor koşullarda seçimlere devam etmelerini sağlamak için Özel Oy Düzenlemelerini hızla devreye soktu.

Acil ve cesurca hareket etmeliyiz.

Küresel demokratik yenilenme çağrısında bize katılın.

 Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamaya yönelik duyarlı, kapsayıcı, hesap verebilir ve şeffaf kurumlar tasarlayarak, insanların istedikleri ile hükümetlerin şu anda sundukları arasındaki farkı kapatan yeni bir sosyal sözleşme SUNUN .

Yerleşik demokrasilerdeki uygulamaları güncelleyerek, yeni demokrasilerde demokratik kapasite inşa ederek ve seçim bütünlüğünü, temel özgürlükleri ve hakları ve gelişen demokratik sistemler için gerekli olan denge ve denetim mekanizmalarını koruyarak mevcut kurumları YENİDEN İNŞA EDİN  .

PREVENT  eğitime yatırım yaparak ve demokratik kültür, değerler ve uygulama büyümesini kolaylaştırır özgür ve bağımsız medya, bağımsız sivil toplumu destekleme dezenformasyon mücadele ve destekleyerek otoriter ve demokratik gerilemeyi yükseliyor.

Afrika en çok etkilenen kıtalar arasında

Bu kriz, Covid-19 kriziyle daha da vurgulandı, ancak sosyal ağların, popülizmin ve dezenformasyonun yükselişiyle çok daha önce başladı. Afrika en çok etkilenen kıtalardan biridir. “  Orada herkese çok umut verdi 1990'ların başında olağanüstü ilerleme oldu, ama Afrika'daki demokrasiler sayısı 2020 yılında 18'e, 2015 yılında 22 yükselmiştir, Fikir raporunun hazırlanmasını denetlemek sorumlu Seema Şah, gözlemler. Bu vakalardaki problemler, fazla merkezileşmiş güç ve görev sürelerinin ötesinde iktidarda kalan liderlerdir.  "

Otoriter rejimler listesine çöken demokrasileri de eklersek, bugün dünya nüfusunun üçte ikisi “gerçek” demokrasiden yoksundur.

RAPOR İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim