Brüksel, 22 Temmuz 2021 - Olimpiyat Oyunları, dünya sporcularını ve spor muhabirlerini bir araya getirerek 23 Temmuz'da Japonya'nın Tokyo kentinde başlayacak. Açılış töreni öncesinde, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) spor federasyonlarına, medya kuruluşlarına, gazetecilere ve sendikalara sporda cinsiyetçiliği ortadan kaldırma çağrısında bulunuyor.

IFJ'nin Cinsiyet Konseyi başkanı Maria Angeles Samperio, "Kadın gazeteciler spor hakkında haber yapmak istiyor, ancak birçoğu ayrımcılığa maruz kalıyor ve çok azı bu sektörde lider rollere erişebiliyor" dedi. "Medya tarafından kadın spor gazetecilerine yönelik muamele spor federasyonlarının kadın sporcularından birini yansıtıyor ve durması gerekiyor. Kapsayıcı spor haberciliğine, tüm spor gazetecileri için eşit muameleye ve sporda cinsiyetçiliğe daha fazla ihtiyacımız yok.”

2020 Olimpiyatları çeşitlilik ve kapsayıcılık üzerine kurulu olacak. "Farklılıkları Bil, Farklılıkları Göster" sloganı altında, Oyunların "bireylerin farklılıklarını kutlayarak "Çeşitliliği" kucaklayacağı, "Katılım" ise insanların yaş, etnik köken, milliyet, cinsiyet, cinsel yönelim, dini ne olursa olsun kabul edildiğini ve saygı duyulduğunu görecektir. inançlar veya entelektüel veya fiziksel bozulma."

Bu yılki Olimpiyat hazırlığı, organizasyon komitesi başkanı Yoshiro Mori'nin spor yönetimindeki kadınlar hakkında cinsiyetçi açıklamalar yaptıktan sonra Şubat ayında istifa ettiğini gördü. Açılış töreni ve kapanış törenlerinin kreatif direktörü Hiroshi Sasaki de domuza benzettiği kadın şovmen Naomi Watanabe hakkında cinsiyetçi bir yorum yaptıktan sonra istifa etti.

Olimpiyat Oyunları öncesinde, IFJ, spor dünyasındaki cinsiyetçilik konusundaki endişelerini ifade etmek için oyunların yönetim kuruluna bir mektup yazarken, kadın yarışmacıların ve gazetecilerin güvenliği ve esenliği için çağrıda bulundu, sportif değerlerin hakim olması ve kadınların tacize, cinsiyete dayalı şiddete, hakarete ve aşağılanmaya maruz kalmasının dayanılmaz olduğu uyarısı yapılıyor.

14 Temmuz'da yayınlanan Küresel Medya İzleme Projesi'nin son bulguları, dünya çapında ana haber sayfalarında ve haber bültenlerinde yer alan haberlerin sadece %9'unun sporla ilgili olduğunu gösteriyor. Kadınlar, medyaya bağlı olarak spor gazetecilerinin %1 ila %7'sini temsil ederken, sporla ilgili hikayelerdeki haber konularının yalnızca %15'ini oluşturuyor.

IFJ, kadınların spor haberlerinde temsil edilmesinin sporcuların ve gazeteciliğin gerçeklerini yansıtmadığından endişe duyuyor.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, "Son yıllarda sporda cinsiyetçiliği kınayan çok sayıda kadın gazeteci gördük ve sendikalar bu çağrıları dinlemeli ve harekete geçmeli" dedi. "Olimpiyat Oyunları, sporları farklı şekilde ele almak ve medya kuruluşlarını benimsemeye teşvik etmek için bir fırsattır spor gazeteciliği ve ötesinde cinsiyetçiliği ortadan kaldırmak için net stratejiler.”

Oyunların açılışı öncesinde, IFJ:

  1. spor federasyonlarını kadın gazetecilere yönelik saldırıları kınamak için önleme kampanyaları başlatmaya çağırır;
  2. Medya kuruluşlarını, haber odası spor bölümlerinde daha fazla kadın istihdam etmeye, tacizle mücadele, eşit ücret ve eşit fırsat politikaları gibi cinsiyetçiliği ortadan kaldıracak politikalar benimsemeye çağırır;
  3. Gazetecileri spor haberlerinin kapsayıcı olmasını sağlamaya ve toplumsal cinsiyet klişelerinden kaçınmaya çağırır;
  4. Dünya çapındaki sendikaları sporda kadın gazetecilerin korunmasına katkıda bulunmaya çağırır
Editör: TE Bilisim