Uluslararası Kızılhaç Komitesi başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, AB'nin çoğu savaşların tetiklediği göç akışlarıyla başa çıkarken mülteci yasasına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Peter Maurer, AFP'ye verdiği röportajda, İsviçre merkezli ICRC'nin üzerinde çalıştığı birçok ihtilafa değinerek bu noktanın altını çizdi.

Genel olarak, son on yılda, "her yıl bir çatışmanın daha az olabileceğini düşünüyoruz - ve sonra iki tane daha ekleyebileceğimiz" bir çatışma çoğaldı.

"Birçok yerde şiddetin sonuçlarından biri göçtür, yerinden edilmedir, düzensiz yerinden edilmelerdir: ICRC'nin en büyük 25 operasyonuna baktığımızda, bunlar günün sonunda 80'den fazla askerin kaynağı olan bölgelerden geliyor."

Brüksel'de yaptığı konuşmada Maurer, ICRC'nin insani yardım operasyonlarını, örgütünün faaliyetlerinin çoğunu finanse etmekten sorumlu AB yetkililerine detaylandırdığı yerde, Avrupa Birliği'nin uluslararası insancıl hukuka çok övülen bağlılığını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

ICRC'nin savaşın harap ettiği bölgelerdeki tüm taraflara erişimini garanti etmeye yardımcı olan takdir ilkesine uygun olarak, açık bir eleştiri sunmamakla birlikte, Avrupa'ya düzensiz göçün "çok tartışmalı ve çok hassas bir konu" olduğunu kaydetti.

En dramatik sahneler, altı yıl önce, birçok sığınmacının Suriye'den aktığı, ancak o zamandan beri Türkiye ile yapılan sınır koruma anlaşması ve geçen yıldan bu yana Covid salgını nedeniyle azaldığında yaşandı.

Ancak sayılar, özellikle Akdeniz tekne geçişlerinde yeniden yükselmeye başlıyor.

Maurer, "Israr etmeye devam edeceğimiz insani bir unsur olduğunu düşünüyorum... halledilmesi gerekiyor" dedi.

"Burada yalnızca başkaları tarafından saygı duyulması gereken değil, aynı zamanda bu yasal çerçeveleri destekleyenler tarafından da saygı duyulan yasal çerçeveler var. Ve bence Avrupa Birliği... hukuk ve mülteci hukuku."

Editör: TE Bilisim