Bolu Belediye meclisinin su ve nikah ücreti uygulamasına ilişkin almış olduğu karar ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamada;

31 Mart 2019 yerel seçimleri neticesinde mazbata alarak göreve başlayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın seçim öncesinde sıkça dile getirdiği "belediye bütçesinden hiçbir Suriyeliye yardım yapmayacağı, Türkiye'de kalmalarını istemediği için hiçbir Suriyeliye de iş yeri açma ruhsatı vermeyeceği" yönündeki vaatlerini mazbata alır almaz uygulamaya koymuştur. Söz konusu kararları ve uygulamaları ile Türk Ceza Kanunu'ndaki bazı suçlan işlediğinden bahisle Tanju Özcan'ın cezalandırılması için kamu davası açılması talebiyle 17 Eylül 2019 tarihinde derneğimiz avukatlarınca Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Savcılık tarafından yapılan soruşturma neticesinde 25 Haziran 2021 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş, yapılan itirazımızın da Sulh Ceza Hakimliği'nce reddedilmesi üzerine mezkûr kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kesinleşmiştir.

Yaşanan bu süreçten güç alan ve yaptığı açıklamalarda söz konusu tutum ve davranışları daha da sivrileşen Özcan, alman kararlara rağmen yabancı uyruklularının Bolu ilini terk etmediği, bu yabancı uyrukluların Bolu ilini terk etmelerini sağlamak adına su kullanımları ve katı atık ücretleri başta olmak üzere bazı kalemlerdi yabancı uyruklulara on kat zam yapılacağı, yabancıların taraf olduğu nikah işlemlerinin ücretinin arttırılacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur. Yapılan bu hukuksuz açıklamalara karşı tekrardan harekete geçen dernek avukatlarımız, Tanju Özcan'ın yaptığı son açıklamaların suç teşkil ettiği gerekçesi ile 27 Temmuz 2021 tarihinde Özcan'ın cezalandırılması için kamu davası açılması talebiyle ikinci Bolu Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. İlgili soruşturma halen devam etmektedir.

Tanju Özcan, yaptığı açıklamalarla tartışma konusu olmaya devam ederken Bolu Belediye Meclisi'nde şehirdeki yabancı uyruklara ilişkin su fiyatlarının dolar kuru üzerinden tahsil edilmesini ve yabancı uyrukluların taraf olduğu nikah ücretlerinin 100 bin TL olmasını içeren maddelerin de bulunduğu karar oylamaya sunulmuş ve bu karar oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Bolu'da yerleşik bulunan ve söz konusu karar nedeniyle mağduriyet yaşayan başvurucularımızın da müracaatı üzerine derneğimizce Bolu Belediyesi tarafından alınan bu hukuka aykırı kararın iptal edilmesi amacıyla yargı yoluna başvurma kararı almıştır.

Bu vesile ile başta Bolu Belediyesi tarafından alınan hukuka aykırı kararın iptal edilmesi olmak üzere tüzüğümüzde belirtilen hedef kitlemize yönelik ayrımcılığın ve nefret söyleminin ve bu fiillerin idari ve yargısal yollarla denetlenerek faillerine gerekli yaptırımların uygulanmasına yönelik her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğimizi ve bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

Editör: TE Bilisim