Dünya çapında temel okuryazarlık becerilerinden yoksun 1,4 milyar insan var. BM kültür ajansı başkanı Salı günü öğrenmeye katılan herkesi, her bireyin potansiyelini ortaya çıkarabilecek gerekli yatırımları harekete geçirmeye çağırdı. 

2020 teması " COVID-19 krizi ve ötesinde okuma yazma öğretimi ve öğrenimi" altında düzenlenen Gün, her yıl 8 Eylül'de kutlanıyor.    

Eğitimciler bir öncelik 

Bu yılki anma töreni yaşam boyu okuryazarlık öğreniminin altını çiziyor - gençleri ve yetişkinleri ilgi odağında tutuyor.   

Bayan Azoulay, COVID-19'un epik etkisinin üstesinden gelmek için ilk odak noktasının ön saflardaki eğitimciler üzerinde olması gerektiğini vurguladı. 

"Adanmışlıklarını bu benzeri görülmemiş durumda gördük," dedi, "ama aynı zamanda onların güvensizliklerine ve yoksunluklarına da tanık olduk, çünkü ne kadar gerekli olursa olsun, günlük okuma yazma öğretme işi çok az tanınır." 

Her yerdeki eğitimciler görevlerini iyi çalışma koşullarında yerine getirebilmeli, diye devam etti, adil ücret ve iş istikrarı da dahil. Aynı zamanda, uygulamaları boyunca eğitim yoluyla onları güçlendirmek anlamına gelir, böylece her koşulda, özellikle okul kapanışlarında uyum sağlayabilirler. 

Her 3 öğrenciden 2'si hala okula gitmiyor 

Her üç öğrenciden ikisi hala okula dönemeyen BM yetkilisi, uzaktan eğitim çözümlerinde eğitimciler için yaygın eğitimin öneminin altını çizdi.  

Yeni teknolojiler de büyük bir potansiyele sahiptir. İnsanların bilgi aktarımının yerini alamasalar da, UNESCO başkanı yine de değerli müttefikler olabileceklerini söyledi. 

Bayan Azoulay, "Gelişimlerini desteklemeli ve onları tüm öğrenciler için erişilebilir kılmalıyız," diyerek bunu "Eğitimin Gelecekleri hakkındaki düşüncemizin önemli bir yönü" olarak nitelendirdi. 

Pandemi nedeniyle ortaya çıkan politika boşlukları 

COVID-19 krizi, pandemiden önce var olan ve yalnızca okuryazarlık becerisi olmayan veya düşük olanların karşılaştığı dezavantajları birleştiren politika söylemi ile gerçeklik arasındaki boşluğun keskin bir hatırlatıcısı oldu. 

Pandemi sırasında, birçok ülkedeki yetişkin okuryazarlık programları ilk eğitim müdahale planlarının dışında bırakıldı.   

Ve var olan yetişkin okuryazarlık programlarının çoğu askıya alındı.   

Okuryazarlık Günü, gençlerin ve yetişkinlerin okuryazarlık öğreniminin küresel ve ulusal müdahalelerde nasıl konumlandırılacağını keşfetmenin yanı sıra eğitimcileri desteklemek için politikalar, sistemler ve diğer önlemleri formüle etme fırsatı sunar.  

Küresel kutlamalar, eğitimcilerin rolü ve değişen pedagojiler hakkında sanal bir toplantı ve UNESCO Uluslararası Okuryazarlık Ödülleri Sahiplerini kutlayan başka bir çevrimiçi etkinliğe yer verdi. 

Editör: TE Bilisim