Pazartesi günü Afganistan'daki bir düzineden fazla diplomatik misyon, Taliban'ın acımasız askeri saldırısına "acil bir son" çağrısında bulunarak, çatışmayı sona erdirmek için müzakere edilmiş bir çözüm istedikleri iddialarıyla çeliştiğini söyledi.

ABD, AB ve Kabil'deki bir düzineden fazla misyon tarafından imzalanan bildiri, hafta sonu Katar'da Afgan hükümeti ile Taliban arasında pek çok kişinin can çekişen barış sürecini başlatacağını umduğu bir başka sonuçsuz görüşmenin ardından geldi.

Açıklamada, "Taliban'ın saldırısı, müzakere edilmiş bir çözümü destekleme iddialarıyla doğrudan çelişiyor" denildi.

"Sürekli hedefli öldürmeler, sivil nüfusun yerinden edilmesi, binaların yağmalanması ve yakılması, hayati altyapının tahrip edilmesi ve iletişim ağlarının zarar görmesi de dahil olmak üzere masum Afgan yaşamlarının kaybıyla sonuçlandı."

İki taraf aylardır Katar başkentinde buluşuyor, ancak çok az kayda değer bir başarı elde etti - militanlar muazzam savaş alanı kazanımları elde ederken tartışmalar ivme kaybetmiş görünüyor.

Pazar günü geç saatlerde yayınlanan ortak bildiride, "adil bir çözüme" ulaşma ve "önümüzdeki hafta" tekrar bir araya gelme ihtiyacı üzerinde anlaştıklarından biraz daha fazlası yer aldı.

Afgan hükümetinin heyetine nezaret eden Abdullah Abdullah AFP'ye verdiği demeçte, "Müzakerelerde ara verilmemesi gerektiği konusunda da anlaştık."

Ancak, Afgan sivil toplumu ve uluslararası toplumun çatışmalardaki artışı sona erdirmeye yönelik acil çağrılarına rağmen, iki tarafın da görüşmeler sırasında şu anda ortak bir ateşkes peşinde olmadığını kaydetti.

Doha'daki zirve sırasında, Taliban'ın dini lideri Hibatullah Ahundzada, radikal İslamcı hareket ülke çapında kapsamlı saldırısını sürdürürken bile, siyasi bir çözümü "şiddetle desteklediğini" söyleyen kendi açıklamasını yayınladı.

Kurban Bayramı tatilinden önceki günlere rağmen, açıklamada özellikle resmi bir ateşkes çağrısından söz edilmedi.

Yıllar geçtikçe, Taliban İslami bayramlarda bir dizi kısa ateşkes ilan etti ve başlangıçta şiddetin daha büyük bir şekilde azaltılması umutlarını teşvik etti.

Ancak grup, geçici ateşkesleri savaşçılarına ikmal ve takviye yapmak için kullandığı ve ateşkes sona erdiğinde Afganistan güvenlik güçlerine yıkıcı saldırılar başlatmalarına izin verdiği için eleştirildi.

Yabancı güçlerin Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanması gereken geri çekilmenin son aşamalarında olmasıyla, Taliban Afganistan'da büyük bir alan açarak yüzlerce ilçeyi ele geçirdi, önemli sınır geçişlerini ele geçirdi ve eyalet başkentlerini kuşattı.

Editör: TE Bilisim