İngiltere'nin Liverpool şehri, Birleşmiş Milletler kültür ajansının bir futbol stadyumu da dahil olmak üzere yeni binalar bulması ve Victoria rıhtımlarının çekiciliğini baltalamasının ardından UNESCO'nun dünya mirası listesinden çıkarıldı.

Liverpool  , Çin Seddi, Tac Mahal ve Eğik Pisa Kulesi gibi kültürel simge yapılara katılarak 2004 yılında Dünya Mirası Alanı seçildi. Şehir, prestijli listeden çıkarılacak üçüncü sırada yer alıyor.

Dünya Mirası Komitesi üyelerinin Çin'de yaptığı oylamanın ardından UNESCO , Twitter'da Liverpool'un uluslararası kültür örgütü listesinden silinmesi gerektiğini söyledi.

Liverpool belediye başkanı Joanne Anderson, kararın "anlaşılmaz" olduğunu ve temyize gitmeyi umduğunu söyledi.

"Unesco'nun şehri kendi gözleriyle görmek için şehri ziyaret etmesinden on yıl sonra gelen Liverpool'un Dünya Mirası statüsünü silme kararından dolayı büyük hayal kırıklığına uğradım ve endişeliyim" dedi. "İtiraz edip edemeyeceğimizi incelemek için hükümetle birlikte çalışacağız."

Daha önce unvanı elinden alınan diğer yerler, 2007'de kaçak avlanma ve habitat kaybından sonra Umman'daki bir vahşi yaşam koruma alanı ve nehir üzerinde dört şeritli bir otoyol köprüsünün inşa edildiği 2009'da Almanya'daki Dresden Elbe vadisidir.

Miras etiketi, tarihi alanların BM koruma fonuna erişiminin yanı sıra dünya çapında turist rehber kitaplarında yer almalarını sağlar.

UNESCO'nun yeni binaların şehrin silüetini değiştirdiği ve sahilinin miras değerini yok ettiği konusunda uyarmasının ardından 2012'den bu yana Liverpool'da listeden çıkarılma tehdidi asılı kaldı.

Editör: TE Bilisim