BM cinsel ve üreme sağlığı kurumu UNFPA, Pazartesi günü yayınlanan bir  göre, kadın ve kız çocuklarının güvenli doğum yapma ve cinsiyete dayalı şiddet olmadan yaşama haklarını koruma çabalarına öncülük ediyor.

UNFPA Sri Lanka temsilcisi Kunle Adeniyi, “UNFPA, kadınların ve kızların kritik sağlık ve korunma ihtiyaçlarını karşılamaya kararlıdır”  dedi .

"Odak noktamız, mevcut krizin uzun vadeli yansımalarını azaltmak için cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile toplumsal cinsiyete dayalı şiddete müdahale hizmetlerini güçlendirmektir."

UNFPA, 10,7 milyon ABD Doları tutarındaki yardımla, Sri Lanka'da iki milyondan fazla kadın ve kız çocuğuna daha iyi cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetleri sağlamak için diğer BM kurumlarının yanı sıra uluslararası ve yerel ortaklarla müdahaleleri koordine etmeyi umuyor.

Kenarda sallanma

Sri Lanka, 1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü sosyo-ekonomik krizini yaşıyor.

Güçten düşüren elektrik kesintileri ve kritik kaynakların eksikliğinin ortasında, ülkenin bir zamanlar sağlam olan sağlık sistemi şimdi çöküşün eşiğinde.

Düşüş, anne sağlığı ve doğum kontrolüne erişim de dahil olmak üzere cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerini ciddi şekilde etkiledi.

UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, “ Sri Lanka'daki mevcut ekonomik krizin kadın ve kızların sağlığı, hakları ve haysiyeti üzerinde geniş kapsamlı sonuçları var” dedi.  

Özellikle, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten kurtulanların temel hizmetlere erişimi tehlikeye girmiştir. 

Kadınların benzersiz ihtiyaçları

Mayıs ayında yapılan bir BM araştırması, sağlık hizmetlerine, polise, barınma ve yardım hatlarına erişimin azalması   nedeniyle kadınların ve kızların şiddete karşı giderek daha savunmasız olduğunu gösterdi .

BM ajansı, 60.000 hamile Sri Lankalı kadının önümüzdeki altı ay içinde cerrahi müdahale gerektirebileceğini tahmin ediyor.

UNFPA, Sri Lanka'nın bu annelere bakacak kaynaklara sahip olmasını sağlamaya kararlıdır.

UNFPA başkanı, “Şu anda UNFPA'nın önceliği, onların benzersiz ihtiyaçlarına cevap vermek ve hayat kurtaran sağlık ve koruma hizmetlerine erişimlerini güvence altına almaktır” dedi.                                              

Harekete geçmek

UNFPA , temyiz başvurusunun bir parçası olarak, 1,2 milyon insanın öncelikli üreme sağlığı ihtiyaçlarını karşılamak için -acil ve obstetrik bakım ve tecavüz ve aile içi şiddetin klinik yönetimi de dahil olmak üzere- ilaç, ekipman ve malzemeleri dağıtmayı planlıyor .

Ayrıca 37.000'den fazla kadına üreme sağlığı ve koruma hizmetleri için nakit ve kupon yardımı sağlayacak; 500.000 kadının hamilelik sırasında uyarı işaretleri hakkında bilgi almasını sağlamak; 1.250 ebenin kapasitesinin güçlendirilmesi.

Ayrıca BM ajansı, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetten kurtulanlara yönelik hizmetleri genişletmek için 10 sığınma evini desteklemeyi ve mevcut hizmetler ve desteğin yanı sıra 286.000 kadın ve kız çocuğuna toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesi hakkında bilgi sağlamayı hedefliyor.

UNFPA, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet risklerini azaltmak için geçim programlarıyla 12.500 kadını da destekleyeceğini açıkladı; 4.000 ergen kıza adet hijyen malzemeleri sağlamak; ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalanlar için önleme, koruma ve sevk sistemlerinin güçlendirilmesine öncülük etmek ve koordine etmek.

UNFPA'nın yanıtı, BM tarafından Sri Lanka'da başlatılan ve Haziran ve Eylül ayları arasında 1,7 milyon insanı desteklemek için 47 milyon dolar talep eden İnsani İhtiyaçlar ve Öncelikler Planı'nın bir parçası.

Editör: TE Bilisim