Her ülkedeki çocuklar COVID-19'un eğitimleri üzerindeki etkisiyle mücadele ederken, mülteci çocuklar özellikle dezavantajlı durumdalar, BM mülteci ajansı (UNHCR), korkular arasında birçoğunun okulların kapanması nedeniyle çalışmalarına devam edemeyebileceğini söyledi. , yüksek ücretler veya uzaktan öğrenmek için teknolojiye erişim eksikliği. 

Bugün kaliteli eğitimin sağlanması yarın daha az yoksulluk ve daha az acı çekmek anlamına geliyor - Mo Salah, UNHCR Büyükelçisi

Perşembe günü yayınlanan Mülteci Eğitimi için Bir Araya Gelen BMMYK raporu, uluslararası toplum, COVID-19'un mülteci eğitimi üzerindeki yıkıcı etkilerine karşı acil ve cesur adımlar atmadıkça , dünyanın en çok bazı bölgelerinde yaşayan milyonlarca genç mültecinin potansiyeli olduğunu öngörüyor. savunmasız topluluklar daha da tehdit edilecek. 

Yenilikçi yollar

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Filippo Grandi, bulguları açıklayan bir haber bülteninde , “Katlandıkları her şeyden sonra, bugün eğitim görmelerini reddederek geleceklerini çalamayız” dedi .  

"Mültecilere ve ev sahibi topluluklara daha fazla uluslararası destek sağlanarak, salgının yarattığı muazzam zorluklara rağmen, geçtiğimiz yıllarda mülteci eğitiminde elde edilen kritik kazanımları korumak için yenilikçi yollar geliştirebiliriz" diye ekledi. 

Dünyadaki mülteci çocukların yarısından fazlasına ev sahipliği yapan on iki ülkenin 2019 verilerine dayanan rapor, ilkokul düzeyinde brüt kayıt oranı yüzde 77 iken, bu rakamın orta öğretimde yüzde 31'e ve sadece lise düzeyinde yüzde 3 düştüğünü de gösterdi.

Küresel ortalamaların çok gerisinde olsa da, bu istatistikler yine de ilerlemeyi temsil ediyor: on binlerce mülteci çocuğun okula yeni başlamasıyla orta öğretime kayıt arttı - yalnızca 2019'da yüzde 2'lik bir artış.  

Bununla birlikte, COVID-19 salgını şimdi bunu ve herkes için kapsayıcı ve eşit kalitede eğitim sağlamaya yönelik Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4'e ulaşma çabaları da dahil olmak üzere diğer önemli ilerlemeleri geri alma tehdidinde bulunuyor . 

Mülteci kızlar için tehdit özellikle ağır 

UNHCR'ye göre , eğitime erişimi erkeklerden daha az olan ve ortaöğretime geldiklerinde okula kaydolma olasılıkları yarı yarıya olan mülteci kızlar için tehdit özellikle ciddi.  

BMMYK verilerine dayanarak, Malala Fonu, COVID-19'un bir sonucu olarak, ortaokuldaki tüm mülteci kızların yarısının bu ay sınıflar yeniden açıldığında geri dönmeyeceğini tahmin ediyor. Mülteci kızların brüt orta öğretim kayıtlarının halihazırda yüzde 10'dan az olduğu ülkelerde, tüm kızlar, gelecek nesiller için etkisi olacak tüyler ürpertici bir tahmin olan tamamen okulu bırakma riski altındadır. 

“Eğitim sadece bir insan hakkı değil, aynı zamanda mülteci kızlara, ailelerine ve eğitim topluluklarına sağlanan koruma ve ekonomik faydalar da açık. Uluslararası toplum, onlara eğitim yoluyla gelen fırsatları sağlamayı göze alamaz ”dedi Bay Grandi. 

Çocuklara bir şans vermek için çalışmak 

Rapora güçlü bir son söz olarak, Vodafone Vakfı ve BMMYK Anında Ağ Okulları Programı Büyükelçisi ve küresel futbol yıldızı Mohamed Salah , "Bugün kaliteli eğitimi sağlamak yarın daha az yoksulluk ve daha az acı çekmek demektir" dedi. 

Herkesi "ekip olarak çalışmaya" çağırdı. 

“Herkes kendi rolünü oynamadığı sürece, milyonlarca çocuk dünyanın en fakir bölgelerinden bazılarında - kasvetli bir gelecekle karşı karşıya kalacak. Ancak bir ekip olarak çalışırsak, onlara onurlu bir geleceğe sahip olma şansı verebiliriz. Bu fırsatı kaçırmayalım ”dedi Bay Salah. 

Rapor, hükümetleri, özel sektörü, sivil toplumu ve diğer kilit paydaşları ulusal eğitim sistemlerini güçlendiren ve sertifikalı eğitime giden yollarla bağlantı kuran çözümler bulmak ve eğitim finansmanını güvence altına alıp korumak için güçlerini birleştirmeye çağırıyor.  

Rapor, böyle bir önlem alınmazsa, eğitimlerinden yoksun bırakılan mülteci çocukların kaybolma riskini alacağımız konusunda uyarıyor. 

Editör: TE Bilisim