UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore'un Afganistan'dan tahliye edilen refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklara ilişkin açıklama yaptı.

NEW YORK, 7 Eylül 2021  – “14 Ağustos'tan bu yana, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı ve çevresinde büyük çaplı tahliyeler de dahil olmak üzere kaotik koşullar altında yüzlerce çocuk ailelerinden ayrıldı. Bu çocukların bir kısmı Almanya, Katar ve diğer ülkelere yapılan uçuşlarda tahliye edildi.  

UNICEF ve ortaklarımız, Afganistan'dan tahliye edilen yaklaşık 300 refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocuğu kaydetti. Devam eden tanımlama çalışmalarıyla bu sayının artmasını bekliyoruz.  

“Bu çocukların, havaalanındaki kriz patlak verdiğinde veya bir tahliye uçuşunda kaçırılırken aniden kendilerini aileleri olmadan buldukları için ne kadar korkmuş olduklarını hayal edebiliyorum. 

“UNICEF, nerede olurlarsa olsunlar, refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukların refahı konusunda derin endişe duymaktadır. Onlar dünyanın en savunmasız çocukları arasındadır. Aile izleme ve yeniden birleştirme süreçleri sırasında hızlı bir şekilde tespit edilip güvende tutulmaları hayati önem taşımaktadır. Tüm taraflar çocuğun yüksek yararına öncelik vermeli ve çocukları istismar, ihmal ve şiddetten korumalıdır. 

“İzleme ve yeniden birleştirme süreçleri sırasında, çocuklara tercihen geniş aile üyeleriyle veya aile temelli bir ortamda güvenli, geçici alternatif bakım sağlanmalıdır. Kurumsal bakım düzenlemelerine yerleştirme, son çare olmalı ve yalnızca geçici olmalıdır.  

“Refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukların aile üyelerine sahip olduğu ülkelerin hükümetleri işbirliği yapmalı ve çocuğun yüksek yararınaysa bu çocuklar için yeniden birleşmeyi ve güvenli, yasal göç yollarını kolaylaştırmalıdır. Aile üyelerinin tanımı, refakatsiz çocukları, onlara bakacak akrabaların yanına güvenli bir şekilde yerleştirmek için yeterince geniş olmalıdır.

"Aynı şekilde, güvenilir yetişkinlerle birlikte hareket eden çocuklar, çıkarları için en iyisiyse, onlarla kalmalıdır. Çocukları tanıdıkları ve bakım aldıkları yetişkinlerden ayırmak daha fazla zarara neden olabilir.  


“Bütün çocukların aileleriyle birlikte olma hakkı vardır. Afganistan'dan kaçan insanları tahliye etmeye ve ağırlamaya dahil olan taraflar, ilk etapta ailelerin ayrılmasını önlemek için her türlü çabayı göstermelidir. Bu, sivil ve askeri aktörler arasında uygun koordinasyonun sağlanması, çocukların ve ailelerin temel kayıtlarının yapılması ve uçuş manifestolarının doğrulanması anlamına gelir. 

“UNICEF, çocukları tahliye eden ve onlara ev sahipliği yapan hükümetlere teknik destek sağlıyor. Şu anda ekiplerimiz, Katar'daki Doha hava üssünde ve Almanya'daki Ramstein hava üssünde, refakatsiz çocukları kaydetmek, onlara uygun bakım ve koruma sağlamak ve onları geri getirmek için izlemeyi desteklemek için yetkililer ve ortaklarımızla birlikte çalışıyor. aileleriyle birlikte. 

“Afganistan'da, çoğunluğu son haftalarda olmak üzere 550.000'den fazla insan çatışmalar nedeniyle yerinden edildi ve 10 milyon çocuk acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Ülke içindeki refakatsiz ve ailelerinden ayrı düşmüş çocukların güvenliği ve esenliği konusunda çok endişeliyiz. UNICEF ve ortaklarımızın, sayılarının ve bulundukları yerin doğru bir resmini elde etmek için Afganistan'ın tüm bölgelerine engelsiz insani yardım erişimine ihtiyacı var. Bu, onlara koruma ve hizmetlerle ulaşmak için hayati önem taşıyacaktır. 

"Şimdi ve önümüzdeki günlerde, Afganistan'daki çocukların ve tahliye edilenlerin refahına öncelik vermek için tüm tarafların ve uluslararası toplumun bize katılması zorunludur."  

Editör: TE Bilisim