Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) başkanı Salı günü koronavirüs salgını ikinci yıla kadar devam ederken çocukları okulda tutmak için "hiçbir çabadan kaçınılmaması gerektiğini" vurguladı. 

Henrietta Fore yaptığı açıklamada , "Okulların kapatılmasının çocuklar üzerindeki etkisine dair ezici kanıtlara ve okulların pandeminin itici gücü olmadığına dair artan kanıtlara rağmen, çok sayıda ülke okulları yaklaşık bir yıl boyunca kapalı tutmayı tercih etti" dedi. 

UNICEF başkanı, okulları kapatmanın maliyetinin yıkıcı olduğunu vurguladı, küresel olarak öğrencilerin yüzde 90'ı geçen yıl COVID kesintilerinin zirvesinde kapanmalarla karşı karşıya kaldı ve okul çocuklarının üçte birinden fazlasının uzaktan eğitime erişimi yok. "Okula gitmeyen çocukların sayısı 24 milyon artarak, yıllardır görmediğimiz ve aşmak için çok uğraştığımız bir düzeye geriledi" dedi.

Bayan Fore, "Çocukların okuma, yazma ve temel matematik yapma yetenekleri zarar gördü ve 21. yüzyıl ekonomisinde gelişmek için ihtiyaç duydukları beceriler azaldı", diye ekledi.

"Son çare" kapatma

Çocukları evde tutmak sağlıklarını, gelişimlerini, güvenliklerini ve refahlarını riske atıyor - en savunmasız olanlar en ağır darbeyi taşıyor. Okul yemekleri olmadan çocukların “aç kaldığını ve beslenmelerinin kötüleştiğini”; günlük akran etkileşimleri ve daha az hareketlilik olmadan, “fiziksel zindeliklerini kaybediyorlar ve zihinsel sıkıntı belirtileri gösteriyorlar”; ve okulun sıklıkla sağladığı güvenlik ağı olmadan, “istismara, çocuk evliliğine ve çocuk işçiliğine karşı daha savunmasızdırlar”.

Üst düzey UNICEF yetkilisi, "Bu nedenle, diğer tüm seçenekler değerlendirildikten sonra, okulların kapatılması son çare olmalıdır" dedi.

Yerel iletimin değerlendirilmesi

Bayan Fore, yerel düzeyde bulaşma risklerinin değerlendirilmesinin, okul faaliyetlerine ilişkin kararlarda "temel belirleyici" olması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, ülke çapında okulların kapatılmasından mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini belirtti.

UNICEF başkanı, "Toplumsal geçişin yüksek düzeyde olduğu, sağlık sistemlerinin aşırı baskı altında olduğu ve okulların kapatılmasının kaçınılmaz görüldüğü yerlerde, koruma önlemleri alınmalıdır" dedi.

Ayrıca, evlerinde şiddet riski altında olan, okul yemeklerine muhtaç olan ve ebeveynleri asli işçi olan çocukların eğitimlerine sınıflarda devam etmeleri önemlidir.

Kilitleme kısıtlamaları kaldırıldıktan sonra, okulların yeniden açılan ilk okullar arasında olması gerektiğini ve uzaktan öğrenemeyen çocukların geride kalmaması için telafi derslerine öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Bayan Fore, "Çocuklar bir yıl daha okulların kapanmasıyla karşı karşıya kalırsa, etkileri gelecek nesiller boyunca hissedilecek" dedi.

Editör: TE Bilisim