BM Çocuklara Yardım Fonu'ndan (UNICEF) üst düzey bir yetkili Cuma günü, Türkiye'de bir milyondan fazla insanı evsiz bırakan şiddetli depremlerden etkilenen kız ve erkek çocuklara daha fazla destek verilmesi çağrısında bulundu. 

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan , Cenevre'deki gazetecilere bölgeye yaptığı ve yıkımın bir kısmını ilk elden gördüğü son ziyareti hakkında bilgi verdi. 

“Türkiye'deki çocuklar anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu geliştirme riski taşıyor ; eğitimlerine devam edebilmeleri gerekiyor ve yaşadıkları travmayla başa çıkmak için acilen psikososyal desteğe ihtiyaçları var” dedi . 

Evsiz, aç ve soğuk 

6 Şubat'ta hem Türkiye hem de Suriye depremlerle sarsıldı ve bu hafta başlarında Türkiye'yi bir deprem daha vurdu. 

Khan, en çok etkilenen 11 ilden biri olan ve binlerce ailenin hala barınaklarda ve geçici konaklama yerlerinde ya da arabalara, otobüs duraklarına, köprü altlarına ve derme çatma çadırlara sığındığı Kahramanmaraş'ı ziyaret etti . 

Hayatta kalanların özellikle geceleri evsizlik, yiyecek ve su eksikliği ve donma sıcaklıkları ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi ve bir milyondan fazla insanın temel hizmetlere sınırlı erişimi olan geçici barınaklarda kaldığını da sözlerine ekledi. 

“Kahramanmaraş'ta bu merkezlerden birini ziyaret ettim. Başlangıçta 9.000 kişiyi ağırlayan bu merkez, bugün yaklaşık 18.000 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Bunların yaklaşık üçte biri çocuk. Alan sıkışık ve yaşam koşulları çok kötü” dedi. 

Risk altındaki eğitim 

350.000'den fazla mülteci ve göçmen de dahil olmak üzere yaklaşık dört milyon çocuğun eğitiminin , çok sayıda hasarlı veya yıkılmış okul nedeniyle risk altında olduğu konusunda uyardı. 

“Öğrenme ve rutinin çocuklar ve onların iyileşmesi için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” dedi. "Şu anda, böylesine bir yıkım ve belirsizliğin ortasında, çocukların normallik duygusunu yeniden kazanabilmeleri için desteğe ihtiyaçları var." 

Türkiye ayrıca, savaşın harap ettiği Suriye'den gelen yaklaşık 3,6 milyon insan da dahil olmak üzere dünyanın en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ülkedeki 800 bin Suriyeli mülteci çocuğun bir kısmı depremden etkilenenler arasında. 

“Pek çok kişi daha önce evlerini kaybetmişti; şu anda önümüzde gördüğümüz trajedinin karmaşıklığı bu” dedi. 

Moloz kaldırmak 

Bu arada, BM Kalkınma Programı (  ), Türkiye'de depremlerin ardından erken toparlanmayı desteklemek için 113,5 milyon dolar arıyor ve fonun çoğu, 116 milyon ila 210 milyon ton arasında olduğu tahmin edilen  

Talep , geçen hafta başlatılan ve bugüne kadar yalnızca yaklaşık yüzde yedisi finanse edilen BM'nin ülkeye yönelik 1 milyar dolarlık daha geniş çağrısının bir parçası .

UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, acil durum müdahalesi için devam eden desteğin ardından , bölgede  normal hayatı yeniden kurmak için ihtiyaç duyulacak büyük çabanın ileriye bakılacağını söyledi .

"Enkaz temizlemek hayati bir ilk adım, ancak gömülü yatan insan hayatlarına ve hayallerine saygı göstermemiz gerekiyor" dedi. 

Halk sağlığını korumak 

Öncelikler arasında, etkilenen popülasyonlara ve acil durum müdahale ekiplerine yönelik halk sağlığı tehditlerinin önlenmesine yardımcı olmak yer alır. UNDP, ilk tedbir olarak Hatay'da belediye yetkililerine 160 çöp kutusu büyüklüğünde çöp kutusu, 54 bin kilogram sönmemiş kireç ve 10 bin 400 litre dezenfektan gönderdi. 

UNDP ayrıca etkilenen topluluklara portatif tuvaletler ve acilen ihtiyaç duyulan atık toplama malzemeleri teslim ederken, aynı zamanda en acil ihtiyaç duyulan hasarlı su tesisatlarından bazılarını onarmak için çalışacak. 

Ajans, "enkaz yönetimi ve moloz kaldırma gibi ürkütücü bir görev" olarak tanımladığı konuyu ele alırken Hükümeti desteklemeyi planlıyor. 

Türk makamlarının bildirdiğine göre, şimdiye kadar incelenen bir milyondan fazla yapıdan 500 binden fazla ayrı ev ve ofis içeren 156 bin bina ya tamamen çöktü ya da yıkım gerektirecek kadar hasar gördü. 

Hareket halindeyken yardım

Bu arada, sınırdan kuzeybatı Suriye'ye yardım taşıyan kamyonların sayısı artmaya devam ediyor.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, New York'ta gazetecilere verdiği demeçte, Cuma günü 33 kamyonun Türkiye'den geçiş yaptığını ve 9 Şubat'tan bu yana toplam sayının 368'e ulaştığını söyledi .

İnsani yardım ekiplerinin depremden etkilenen bölgelerde de değerlendirmeler yaptığını ve barınma, kışlama ve nakit desteği gibi öncelikleri de sözlerine ekledi.

Bay Dujarric ayrıca yardım operasyonlarını desteklemek için ek finansman ihtiyacının altını çizdi.

Suriye için üç aylık 400 milyon dolarlık bir temyiz başvurusu şu anda yüzde 38 oranında finanse edilmiş durumda ve bugüne kadar alınan 150 milyon doların biraz üzerinde.
 

Editör: Haber Merkezi