BM, gıda güvenliği zirvesi arifesinde, iklim krizi, çatışma ve Covid'in beslenme konusunda bodur ilerleme kaydettiğini söyledi.

Gelişmekte olan birçok ülkede iki yaşın altındaki çocukların yalnızca üçte biri sağlıklı büyümeleri için ihtiyaç duydukları şeyle besleniyor ve son on yılda beslenmelerini iyileştirme konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmedi.

BM'nin çocuk ajansı Unicef, Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, Covid-19'dan çatışmalara ve iklim çöküşüne kadar olan krizlerin bir kombinasyonunun 91 ülkede çocukların beslenmesinde ilerlemeyi engellediğini söyledi.

Rapora göre, bir dizi gelişmekte olan ülkede altı ila 23 aylık çocukların yarısı, minimum günlük öğün sayısıyla beslenmedi ve daha da azı, minimum gereksinimleri karşılayan çeşitli bir diyete sahipti.

BM'nin Perşembe günkü gıda güvenliği zirvesi öncesinde, Unicef ​​UK, İngiliz hükümetinin beslenmeye yatırım yaparak sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Yetersiz beslenmenin bir sonucu olarak, çocuklar okulda geride kalabilir, hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelebilir ve bodurluk ve zayıflık dahil olmak üzere yetersiz beslenmenin etkilerine maruz kalabilir, ayrıca aşırı kilolu veya obez olabilir. Unicef, iki yaşın altındaki 11 milyondan fazla çocuğun küresel olarak israfa karşı savunmasız olduğunu tahmin ediyor.

Unicef ​​İngiltere'nin çocuk sağlığı konusundaki kıdemli politika danışmanı Jenny Vaughan şunları söyledi: “Dünya çapında milyonlarca çocuk, yetersiz beslenmenin yaşamı sınırlayan sonuçlarından etkileniyor.

"Birleşik Krallık hükümeti, önümüzdeki beş yıl içinde beslenmeyle ilgili programlarla 50 milyon çocuğa ulaşmak için 600 milyon sterlinlik yatırım yaparak, bu sorunun ele alınmasına önemli bir katkı sağlayacak ve milyonlarca çocuğu daha sağlıklı ve daha parlak bir geleceğe doğru yola koyacaktır."

Mayıs ayında Save the Children, İngiltere'nin yardım kesintilerinin , 2019'a kıyasla açlık harcamalarının neredeyse 100 milyon sterlin azaltılabileceği anlamına geleceğini tahmin etmişti .

Araştırmaya göre, kırsal kesimdeki veya daha yoksul ailelerdeki çocuklar için beslenme en kötüydü ve bölgeye göre değişiyordu. Latin Amerika ve Karayipler'de, altı ila 23 aylık çocukların %62'sinin diyetleri, Afrika'da dörtte birinden daha az ve Güney Asya'da yalnızca %19'a kıyasla minimum çeşitlilik gerekliliklerini karşıladı.

Raporda, birçok ailenin artık kırsal alanlarda bile gıdalarını kendileri üretmek yerine satın aldığı ve bunun da onları gıda sistemlerine daha bağımlı hale getirdiği belirtiliyor.

Vaughan, “Bu çok endişe verici analize rağmen, çocukların hayatta kalmak ve gelişmek için ihtiyaç duydukları beslenmeyi alabilmeleri için gıda sistemlerini inşa etmek, güçlendirmek ve dönüştürmek için ortak küresel eylemle hala ilerleme kaydedilebilir” dedi.

Hükümetlerin meyve, sebze, et, yumurta, balık ve güçlendirilmiş gıdalar dahil olmak üzere besleyici diyetleri güvenilir bir şekilde sağlayan güçlü gıda sistemleri olmasını sağlamaları gerektiğini söyledi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) geçen hafta yaptığı açıklamada, gıda zirvesinin kilit bir zamanda, beş yıl sonra küresel olarak artan açlıktan etkilenenlerin sayısının yaklaşık 811 milyon kişiye yükseldiğini ve bir süre sonra azaldığını söyledi. .

“Mevcut tarımsal gıda uygulamalarının çoğu da gezegenimizde ağır bir bedel gerektiriyor. Tarımsal gıda sistemlerimiz düzgün çalışmıyor” dedi FAO'nun genel müdürü Qu Dongyu.

Anahtarın, "topraktan sofraya" gıda dağıtan sistemi dönüştürmek olduğunu ve yerel ve uluslararası düzeyde alınan önlemlere dayanacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim