Hayatımıza “Konuşsana Bir tanem öksüz kaldı." Unutulmaz şarkıların yazarı Deveci Hamza Dekeli’nin anısına

Hamza Dekeli  1950 yılında Adana da doğdu. Uzun yıllar çay evi işleten Hamza Dekeli, Burhan Bayar'a şarkı sözleri vererek ilk çalışmalarına başladı.

1964 yılında şiir ile ilgilenen Hamza Dekeli 1980’lı yıllarda profesyonel olarak şarkı sözü yazarlığına atıldı. Söz yazarlığına ilk başladığı yıllarda imzasının çıkmasını bile istemeyen Hamza Dekeli'nin bugüne kadar yaptığı çok sayıda eseri bulunuyor. Bestecilik yönü de olan sanatçı 10.5.2016 Vefat etti

Hamza Dekeli’nin Şuan aklıma gelen şu şarkıların sözleri bu abimize aittir;

Müslüm Baba’dan bildiğimiz; bu da geçer, 1988 çıkışlı dertler insanı albümünün A yüzünün 2. şarkısı ceza, 3. şarkısı konuşsana bir tanem, 4. şarkısı dayanamam, b yüzünün 2. şarkısı düştün gözümden. Kısmetim kapanmış albümünün b yüzünün 2. şarkısı sebepsiz ayrılık. Alışırım albümünden ikiye böldün beni. 1984 çıkışlı yaranamadım albümünün b yüzünün 2. şarkısı olan sana benziyor. 1983 çıkışlı anlatamadım albümünün A yüzünün 6. şarkısı anlattırma hiç. Mutlu ol yeter albümündeki şansım olsa ve sabret gönlüm şarkıları. 1986 çıkışlı küskünüm albümünden kolayı var ve bir anda. 1989 çıkışlı mahsun kul albümündeki unutulmak, zalimsin yar ve yazık şarkıları. Mutlu ol yeter long play plağında okuduğu içmek çare değilmiş şarkısı. 1990 çıkışlı güle güle git albümündeki ıslanmışsın arkadaş ve nedense şarkıları.

Fotoğraf açıklaması yok.

Turgut Özal’ın makam arabasında devamlı çaldığı İbrahim Tatlıses’in 1989 çıkışlı insanlar albümündeki şükürler olsun, şımarık sevgilim ve unutma şarkıları, benim hayatım albümündeki yorgun şarkısı. Acı gerçekler albümündeki gülmemiz gerek.

Gökhan Güney’in yeter sevgilim albümündeki 11 şarkının 7 tanesi, gene yaşadıkça albümüne ismini veren yaşadıkça şarkısı.

Azer Bülbül’den bildiğimiz dokunsan düşecek hale gelmişim, unutulmazlardan yaralandın mı hey can. Üzülmedim ki albümündeki bugüne kadar şarkısı. yârim kaldı.

Emrah’tan yüreğimde bir ateş. Vahdet Vural abimizden bildiğimiz ikimiz için şarkısı. Bergin’in elin neyine gerek albümünden bildiğimiz sen değil misin. Mine Koşan'dan bildiğimiz yıllar sürse de. Yıldırım Caner'den bilinen pişman olmazsın. Ferdi Tayfur’un en klasik şarkılarından, albüme de ismini vermiş olan acılar şarkısı.

Hamza Dekli abimizi şu şiirle kendisini bir kez daha yâd edelim.

Unutma

Aklından çıkmasın çok sevildiğin
Unutma sevgilim, beni unutma
Ettiğin yeminleri, verdiğin sözü
Unutma sevgilim, beni unutma

Araya bitmeyen hasret girse de
Ayrılık acısı candan etse de
Bir değil, yüz değil, bin yıl geçse de
Unutma sevgilim, beni unutma

Gönlümü gönlüne bağladığımı
Aşkınla kalbimi dağladığını
Canımı yoluna harcadığımı
Unutma sevgilim, beni unutma

Hamza Dekeli
Kayıt Tarihi : 17.9.2002

Hamza Dekeli'nin Bestelerinde bir kaçı

Bu da geçer,

Ceza,

Konuşsana bir tanem,

Sevda gözlüm

Dayanamam,

Sebepsiz ayrılık.

Şiş yandı kebap yandı

Yalancı

İkiye böldün beni.

Çivi çiviyi söker

Sana benziyor.

Anlattırma hiç .

Şansım olsa .

Sabret gönlüm

Kolayı var ,

Bir anda. ,

Unutulmak,

Zalimsin yar ,

Yazık ,

İçmek çare değilmiş,

Islanmışsın arkadaş,

Nedense.

İnsanlar,

Şükürler olsun,

Şımarık sevgilim,

Unutma yorgun

Gülmemiz gerek.

Yaşadıkça

Dokunsan düşecek hale gelmişim,

Yaralandın mı hey can.

Bugüne kadar.

Yârim kaldı.

İkimiz için

Sen değil misin.

Yıllar sürse de.

Pişman olmazsin.

Acılar

Editör: TE Bilisim