Filistinli mültecileri destekleyen BM kuruluşu UNRWA Salı günü, akut bölgesel krizler ve kronik finansman eksiklikleri arasında bu yıl hayat kurtaran çalışmalarını desteklemek için 1,6 milyar dolar çağrısında bulundu. 

UNRWA, Orta Doğu'da beş milyondan fazla Filistinliye eğitim, sağlık ve gıda yardımı da dahil olmak üzere hizmetler ve programlar sağlıyor. 

2022 bütçe teklifi, Gazze, Batı Şeria, Suriye ve Lübnan'daki krizlerden kaynaklanan insani ihtiyaçları karşılamak için ek acil durum finansmanı içeriyor. 

İstikrar için 'vazgeçilmez' 

Ajansın Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bütçe açıklarının operasyonları sürdürme kabiliyetine ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. 

“Uluslararası toplum, UNRWA'nın hayat kurtarıcı rolünü ve Ortadoğu'daki istikrara vazgeçilmez katkısını kabul ediyor. Aynı zamanda UNRWA'nın ne kadar uygun maliyetli ve çevik olduğunun da farkındadır. 2022'de bu tanıma, Filistinli mülteciler için bu kritik anı karşılamak için yeterli düzeyde fonla desteklenmelidir” dedi . 

Bütçe teklifi, ihtiyaçlar artmaya devam ettikçe UNRWA'nın kronik finansman boşluklarıyla yüzleşmesiyle geliyor. 

Sıkıntı ve umutsuzluk 

2,3 milyon Filistinli mültecinin yoksulluk içinde yaşadığı tahmin ediliyor ve COVID-19 salgını sağlık ve geçim kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor. 

UNRWA'ya göre, sıkıntı ve umutsuzluk Filistinli mülteciler arasında norm haline geldi. Özellikle Gazze, Suriye ve Lübnan'daki pek çok kişi, bölge dışına göç etmek için her yolu kullanmaya hazır olduklarını bildiriyor. 

Döngüyü kırmak 

UNRWA, ihtiyaçları daha uygun maliyetli ve verimli bir şekilde karşılamak için kapsamlı programlı reform ve modernizasyona yatırım yapmayı taahhüt etmiştir.  

Ajans, tüm hizmet yelpazesinde tamamen finanse edilmesinin, yaklaşık 31,2 milyon dolarlık mikrofinans kredisi sağlamak ve mülteci kamplarında hayati yapısal iyileştirmeler yapmak gibi önlemler yoluyla Filistinli mülteciler arasındaki umutsuzluk döngüsünü kırma çabalarına yardımcı olacağını söyledi. 

 Lazzarini, “UNRWA'nın 2022 yılı için talep ettiği miktar, Filistinli mültecilerin refahına, COVID-19 ile mücadele ve kontrol altına alma çabalarına ve bölgesel istikrara doğrudan katkıda bulunacaktır” dedi. bağışçıları harekete geçmeye çağırıyor. 

"Uluslararası toplum, Filistinli mültecilere hak ettikleri güvenlik ve normallik duygusunu sağlamaya devam edebilmemiz için UNRWA'ya yeterli ve öngörülebilir fon sağlamalı." 

Editör: TE Bilisim