Mezitli Belediyesinin hayata geçirdiği Kadın Üretici Pazarları, artan koronavirüs tehlikesi nedeniyle düşen satışlarını teknolojik hamle ile düzletme yoluna gitti. Müşterilerini ve kendilerini virüsten korumak için harekete geçen kadınlar, internet üzerinden satışa başladı.

DERSTE ÖĞRENDİLER E-TİCARET UZMANI OLDULAR

Mezitli Belediyesi ve Mersin Rotary Kulüplerinin işbirliği ile geçtiğimiz yıl başlatılan Girişimci Kadınlar Projesi (GİKA) kapsamında dağıtılan tabletlerle e-ticarete başlayan üretici kadınlar, virüs nedeniyle kaybettikleri müşterilerine yeniden kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

GİKA projesi kapsamında, 'Girişimcilikte elektronik ticaret', 'Girişimci kadınlar için pazarlama stratejileri', 'Elektronik ticarette hukuki sorumluluklarımız', 'Elektronik ticarette mali yükümlülükler ve sorumluluklarımız', 'Girişimci kadınlar için marka oluşturma', 'Tanıtımda sosyal medya kullanımı' ve 'Bankalardan mikrokredi ve kamu kurumlarından hibe destek alabilme imkanları' konularında gibi farklı konularda eğitim alan kadınlar, üretimde gösterdikleri maharetlerini, el ürünlerini pazarlamada da ustalıkla yapıyorlar.

‘KÜÇÜK TEZGAHLARIMIZ ŞİMDİ DÜNYAYA AÇILDI’

İlk etapta kursa başlarken bazı tereddütler yaşadıklarını dile getiren kadınlar, "Kadın Üretici Pazarlarımız son derece yoğun tedbirler altında hizmet vermeye devam ediyor. Buna karşın Korona virüsü döneminde evinden çıkamayan insanlar, internet alışverişine yöneldi. E-ticaret hakkında eğitim aldık. E-ticaretin inceliklerini öğrenmiştik. Biz de kurslardan aldığımız eğitimlerle internet satışlarına yöneldik. Bu sayede pazarımızı da genişletmiş olduk. Küçük tezgahlarımız şimdi dünyaya açıldı. O kadar farklı yerlerden siparişler geliyor ki şaşırmamak elde değil. Ürünlerin siparişini alıp, müşterilere kargo ile gönderiyoruz. Hem gelemeyen müşterilerimize ulaşmanın mutluğunu yaşıyor hem de kendimizi ve insanlarımızı virüsten kormuş oluyoruz” dediler.

‘TEREDDÜTLE BAŞLADILAR AMA ŞİMDİ MUTLULAR’

Geçtiğimiz yıl kadınların e-ticarete başlaması amacıyla başlatılan GİKA Projesinin meyvelerini koronavirüs döneminde verdiğini ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Daha virüsün adı bile yokken biz kadınlarımızı e-ticarete başlatmak için girişimlerde bulunmuştuk. 136 kadınımız kurslara başvurarak eğitim aldı ve kendilerine hediye edilen tabletlerle e-ticarete başladı.

O zaman başlattığımız projenin önemi salgın döneminde daha iyi anlaşılmış oldu. Kadınlarımız, son derece hijyenik şartlarda Kadın Üretici Pazarlarında açtıkları tezgahlardan satışlarını yaparken, aynı zamanda tabletleri ile de internet üzerinden satış yapma imkanı buluyor. Son derece de mutlu olduklarını görmek bizleri de mutlu ediyor. Daha önce şüphe ile başladıkları e-ticaret şimdi onlar için daha geniş bir pazarın açılmasını sağladı. Önümüzdeki süreçte internet üzerinden satışın daha da yaygınlaşması için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

Editör: TE Bilisim