Bağlarını Don Vuran Manisalı Bağcı İsyan Etti “Seneye Bir dönüm bile dikmem. Bağcılık işi bitti.”

Yıllardır maliyet artışları ile kazancı arasında sıkışan, bir de olumsuz hava koşulları nedeniyle bağlarını don vuran Manisalı üzüm üreticisi isyan etti: “Bir dönüm bile dikmem, benim için bağcılık ve üzüm bitti.”

Manisa’da geçtiğimiz günlerde yaşanan aşırı yağış, dolu ve fırtına nedeniyle Alaşehir, Ahmetli ve Salihli ilçelerindeki üzüm bağları zarar gördü. Salihli ve Ahmetli’deki üzüm bağlarında meydana gelen hasarı yerinde inceleyen ve üreticilerden bilgi alan Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Üzüm üreticilerinin maliyetleri mazota, gübreye, ilaca, işçiliğe gelen zamlarla üç katına çıktı. Buna karşın üzüm fiyatları aynı oranda artmadığı için mağdur oldular. Şimdi de bağları don vurunca üreticinin var olan zararının üstüne bir de hasar eklendi.” Diye konuştu.

“Maliyetler bizi öldürecek”

Üretim maliyetlerinin, üretimin önündeki en büyük engelleri olduğunu söyleyen üretici, “Maliyetler bizi öldürecek. Mazotmuş, gübreymiş, elektrikmiş bunlar bizi götürecek. Bu sene 50 kilo atacağıma 15 kilo gübre attım. Şimdi su da atacağız mesela, su gübresine hemen 200 lira zam yaptılar, atamayacağız. 18/46 gübre 160 liraydı 700 lira oldu. Map gübresi 160 liraydı  850 lira oldu. Üre gübresi 120 liraydı 650 lira oldu. Bordo bulamacı 180 liraydı 650 lira oldu. Tarım ilaçları %100 ile %300 zamlandı. Bu şartlar altında üretim yapılabilir mi? “ dedi.

“Bir kilo üzümle yarım litre mazot alabiliyoruz. Üzümün mazot fiyatıyla aynı olması lazım”

Sattıkları üzümün mazot giderlerine yetişemediğini söyleyen üretici, “Mazot 28 lira oldu, yarın yine zam geliyormuş. 30 lirayı geçiyor. Traktörün deposu 2 bin 500 liraya doluyor. 5 ayda her gün zam mı olur?  Üzümün kilosu 15-16 lira. Bir kilo üzümle yarım litre mazot alabiliyoruz. Her şey bu kadar artmışken üzüm 15 lira değil 30 lira olmalı ki ben bu maliyetleri çıkarayım. Mazot fiyatıyla bir olması lazım.  Geçen sene 1 kilo üzümle 2-3 litre mazot alıyorduk. Şimdi artık buna razı olacağız. Bunun bir de gelecek yılı var. Seneye tekrar devridaim oluyor. Bu şartlarda her şey zor, bir tek bağcılık değil.” Diye konuştu.

“TMO bu sene üzüm taban fiyatı açıklamasın”

Seneye bir dönüm bile üzüm dikmeyeceğini söyleyen üzüm üreticisi, “Bir dönüm bile dikmem, bir dönüm. Bağcılık işi bitti. Benim için üzüm bitti. Ben 15 liradan üzüm satabilir miyim? Her sene açıklama yapıyorlar üzüm fiyatlarını düşürüyorlar. Geçen sene 15 TL’ye satılırken açıklama yaptılar 13 liraya düştü. Arpa ve buğdayda da aynısı oldu. Arpa 6 liradan satılıyordu fiyatını düşürdüler. Nasıl bir şey bu? TMO açıklama yapmasaydı buğday 7 liraya çıkacaktı. TMO bu sene üzüm taban puanı açıklamasın. Frenliyorlar. Ben çiftçilikten soğudum. Bak, tertemiz bakıyoruz mahsulumüze. Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur demişler. Bakıyoruz ama icraat yok. Dolu vurdu gitti. Taneler hep zedelendi. Dolu yemiş ağacını ikiye böldü, her şey gitti.” Diye konuştu.

“Sigortacılar hep bir hafta sonra gelir. Hasar bir kaybolsun der, öyle gelir”

TARSİM Sigortası yaptırmalarına rağmen zararlarının tazmini konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen üzüm üreticileri, “Sigorta var. Hasar çok. Sigortacılar geldiler, baktılar. Hiçbir şey söylemediler. Sigortacılar hep 1 hafta sonra gelir, hasar bir kaybolsun der, ondan sonra gelirler. Geldiler, baktılar bahanelere başladılar. Şu düzen olmayacak, şu direkler olmayacak. Direkleri sigortanın ödemesi için 6 bin taneden 3 bin tanesinin zarar görmesi lazımmış. Burası 50 dönüm. Vallahi billahi köklerim bu bağı. Bağcılıktan nefret ettim ben. Bu düzeni kurmuş olmasam köklerim, hiç durmam bu bağda." dedi.

Editör: TE Bilisim