Küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamak için sekiz yıldan az bir süre kala, BM Genel Kurulu Başkanı, sürdürülebilir kalkınmaya ulaşma çabalarını engelleyen birbirine bağlı çevresel tehditleri incelemek için Salı günü bir 'Doğa İçin An' tartışması düzenledi. 

Gün boyu süren etkinlik, küresel çevre gündemindeki son kararları değerlendirmek ve taahhütler ve eylemler arasındaki boşluklar ve daha geniş seferberlik ihtiyacı gibi ortak darboğazlara çözümler sunmak için düzenleniyor. 

"Pervasızlığımızla köşeye sıkıştığımızı biliyoruz. Gerekli eylemleri ertelemeye devam ettikçe, bunun daha da kötüye gideceğini biliyoruz ” dedi . 

Sonsuz olasılıklar 

Dünyanın karşı karşıya olduğu muazzam zorluklara rağmen, bir zamanlar akıl almaz olan teknolojilerin gelişiminin tanık olduğu gibi, insanlığın değişimi etkileyebileceği konusunda kararlıydı. 

“ Yenilenebilir enerjilerin gücünün bir fark yaratamayacak kadar zayıf ve pahalı görüldüğü bir zamanı ben de hatırlıyorum ” dedi. “Bugün, araç filoları ve sayısız ev yenilenebilir kaynaklarla çalışıyor. Tüm şehirler ve ülkeler yenilenebilir enerjilerle işletilmek istiyor. İmkanlar sonsuzdur." 

Küresel 'üçlü kriz' 

BM Genel Sekreteri António Guterres , katılımcıların iklim, çölleşme ve biyolojik çeşitlilik gibi önemli BM konferanslarından gelen bilgileri gözden geçirdiği toplantıyı memnuniyetle karşıladı; okyanusların durumu ve sürdürülebilir ulaşım, gıda sistemleri ve enerji. 

Ülkeler, iklim bozulması, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilikten oluşan “üçlü kriz” olarak adlandırdığı şeyle karşı karşıyayken geliyor. 

BM başkanı video mesajında,  “Üretmek, tüketmek, atmak ve kirletmek üzerine kurulu yaşam biçimlerimiz bizi bu korkunç duruma getirdi” dedi .

“Ancak, bu gezegensel acil durumun temelinde insan faaliyetleri olduğu için, bu aynı zamanda çözümlerin anahtarını da elimizde tuttuğumuz anlamına geliyor . Şimdi doğayla ilişkimizi dönüştürmenin ve yeni bir yol çizmenin zamanı geldi.”

Şimdi harekete geç 

BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, doğaya bakış ve değer verme biçimimizi dönüştürmek de dahil olmak üzere hükümetlerin harekete geçebileceği alanları belirledi. 

“ Doğanın bizi tehlikelerden ve aşırı olaylardan koruma kapasitesini güçlendirmeliyiz . Bu, yeni işler yaratırken, yoksullukla mücadele ederken ve sürdürülebilir kalkınmayı geliştirirken deniz ve kara ekosistemleri için ulusal restorasyon politikalarının, programlarının ve planlarının uygulanmasını hızlandırmak anlamına geliyor” dedi. 

Ülkelerin ayrıca 2030 yılına kadar “biyoçeşitlilik finansman açığını kapatması” gerektiğini de sözlerine ekledi. Bu, “zararlı sübvansiyonlar” için yılda 500 milyar doları yeniden biyoçeşitlilik-pozitif faaliyetlere yönlendirerek yapılabilir. 

Yollarımızı değiştir 

BM'nin Ekonomik ve Sosyal Konseyi ( ECOSOC ) Başkanı Collen V. Kelapile, iklim değişikliği konusunda “toplanan bilimsel kanıtlar” konusunda harekete geçmenin aciliyetinin altını çizdi. Dünya bir uçurumun eşiğinde , diye uyardı. 

Ya tüketim ve üretim kalıplarımızı değiştirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız ve doğaya duyarlı ekonomik büyümeye dönüştürücü değişiklik yapmalıyız, COVID sonrası toplumlarımızı yeniden inşa etmek ve çevremizi korumak için doğaya dayalı çözümler yapmalıyız” dedi.  

“Ya da tüm insanlığı yok edene kadar sürekli felaketlerin uçurumunun daha da derinlerine inebiliriz .” 

'Doğa için büyük siyasi artış' 

Toplantıda tartışılan inceleme, başkanı Inger Anderson'ın Glasgow'daki COP27 iklim konferansı ve beşinci BM Çevre Konferansı gibi geçen yılki küresel toplantılardan elde edilen sayısız sonuçları kataloglayan BM Çevre Programı ( UNEP ) tarafından yapıldı. Nairobi'de meclis toplantısı yapıldı. 

Bir video mesajında, "Ama henüz doğa için o ana, doğa için gerçekten ortak bir zemin bulduğumuz ve verilen birçok taahhüt ve sözü yerine getirdiğimiz ana ulaşmadık" dedi .  

Bu Aralık ayında ülkeler, önümüzdeki on yıl için doğa için yeni bir dizi hedef olan Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesini sonuçlandırmak için Montréal'de toplanacak. Bayan Andersen, bunun “doğa için büyük bir siyasi yükseliş” ve yeterli kaynak seferberliği ile sonuçlanması gerektiğini söyledi. 

Ayrıca ülkeleri temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için evrensel insan hakkı konusunda bir Genel Kurul kararı almaya çağırdı. 

“Üye Devletlerin müzakere ettiği şey, insan yaşamının temelidir, çünkü çevre insanlığı ve aslında sahip olduğumuz diğer hakları destekler ” dedi. 

Editör: TE Bilisim