Guantanamo Körfezi gözaltı merkezinin ilk açılmasından tam 19 yıl sonra, BM bağımsız insan hakları uzmanları Pazartesi günü gelen ABD yönetiminden Joe Biden'i kötü şöhretli askeri hapishaneyi bir an önce kapatmaya çağırdı. 

Zalimce ve insanlık dışı koşullarda kendilerine verilen zihinsel ve fiziksel zararın yanı sıra tutukluların hızla kötüleşen sağlık durumlarına işaret eden sekiz uzman, yaşlanan mahkumların artan risk altında olduğu konusunda uyardı. 

Uzmanlar, kuruluşunun 19. yıldönümünde yaptığı açıklamada , "Guantanamo, işkence ve kötü muamelenin yaygın olduğu ve kurumsallaştığı, hukukun üstünlüğünün fiilen askıya alındığı ve adaletin reddedildiği bir keyfi ve istismar yeridir" dedi . 

Dahası, COVID-19 salgınının giderek daha yaşlı hapishane nüfusu için sağlık açıklarını daha da kötüleştirdiğine dikkat çektiler . 

BM uzmanları, "Bu tesisin varlığı, Birleşik Devletler ve bir bütün olarak uluslararası toplum için bir rezalettir" dedi. "Guantanamo uzun zaman önce kapatılmış olmalıydı" denildi. 

Yasal belirsizlik içinde yaşamak 

2003 yılında tesis 700 tutukluyu tuttu. On dokuz yıl sonra, 40 tutuklu kaldı ve bunlardan sadece dokuzu suçla itham edildi veya hüküm giydi.  

BM uzmanları, askeri komisyonların görevden alınmasını ve Guantanamo Körfezi'ndeki gözaltı tesisinin kapatılmasını, ABD'nin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleriyle uyumsuz olduğunu söyleyerek sürekli olarak talep ettiler.  

"İşkenceye veya benzer travma mağdurlarına maruz kalan ve halen Guantanamo'da Amerika Birleşik Devletleri anayasal yargı sisteminin erişiminin dışında sanal bir yasal belirsizlik içinde çürümekte olan bu tutukluları unutmamalıyız" dediler. 

“Herhangi bir suçtan mahkum edilmeyen kişilerin, hukukun usulüne uygun olarak faaliyet gösteren yetkili ve bağımsız bir adli makam tarafından uzun süreli ve süresiz tutuklanması keyfidir ve bir çeşit zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve hatta işkence oluşturmaktadır”. 

Adil ve açık bir şekilde yargılanmalı

Uzmanlara göre, Askeri Komisyonlar, işkenceden kaynaklanan delilleri bastırmak için hala duruşma öncesi işlemlere devam ediyor.  

Yakın zamanda yeni yargılamaların başlaması beklenmediğinden, yargılamalar muhtemelen birkaç yıl sürecek ve sanıkları süresiz olarak hapsedilecek.  

Mahkumlardan altısı nakil için uzun süredir ve bir tanesi daha yakın zamanda tahliye edilmek üzere serbest bırakılmış olsa da, hepsi parmaklıklar arkasında. Bağımsız uzmanlar, "Askeri Komisyonlar tarafsızlık, bağımsızlık ve ayrımcılık yapmama şartlarını ihlal ediyor ve asla Guantanamo'da görevlendirildikleri şekilde kullanılmamalıydı" dedi.  

"Bu kişiler, daha önce kanunla kurulmuş yetkili, bağımsız ve tarafsız bir sivil mahkeme tarafından adil ve açık bir şekilde yargılanmalıdır" diye eklediler. 

Yasal sorumlulukları yerine getirin 

Uzmanlar, ABD'nin uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmesi, iddia edilen insan hakları ihlallerine yönelik hızlı ve tarafsız soruşturmalar yürütmesi ve uzun süreli keyfi gözaltı veya herhangi bir işkence veya kötü muameleye maruz kalanlara tazminat ve rehabilitasyon sağlaması gerektiğini söyledi .  

"Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir yönetimin göreve başlamasıyla ve 11 Eylül'ün 20. yıldönümüne yaklaşırken, Guantanamo nihayet sonsuza kadar kapatılmalıdır" dediler.  

Özel Raportörler, ABD yetkililerine "Guantanamo Körfezi'nde tutulan şahısları insan hakları hukukuna tam uygun olarak kovuşturmaya veya alternatif olarak, geri göndermeme ilkesine uyarak onları derhal serbest bırakmaya veya ülkelerine geri göndermek için" başvurdu. 

Editör: TE Bilisim