Çevre sağlığı savunucuları, çevrenin plastiklerle sürekli kirlenmesinin ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

Savunucular, plastik kullanımı konusunda bir paradigma değişikliğine gitmenin zorunlu hale geldiğine dikkat çekerken, Federal ve Eyalet Hükümetlerini plastik atıklardan kurtulmanın yenilikçi yollarını bulmaya çağırdı.

Savunucular, çağrıyı Cumartesi günü Lagos'taki Victoria Adası'ndaki Bonny Cantonment'ta bir temizlik çalışması sırasında yaptı.

Tatbikat, her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü kutlanan Uluslararası Kıyı Temizleme Günü'nün anısına gerçekleştirildi.

Sivil Toplum Örgütü Çevresel Kalkınma için Sürdürülebilir Araştırma ve Eylem İcra Direktörü olan savunuculardan biri olan Dr. Leslie Adogame, ülkede tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması çağrısında bulundu.

“Devletin tek kullanımlık plastikleri yasaklamak ve alternatifleriyle değiştirmek için cesur adımlar atması gerekiyor.

“Canlı olduğumuzda artık mikroplastikleri sindirerek ölmeye devam edemeyiz; kurumsal varlıklar da plastikten uzak bir paradigma değişikliğine sahip olmalıdır.

Bu sürdürülebilir bir yol değil; plastik, sistemimizin bir parçası değil, çünkü bu dünyanın yaşamı, sağlığı ve tüm yaşam zinciri için zararlıdır ”dedi.

Ayrıca, Beach Samaritans'ın Kurucusu Bayan Adesola Alamutu, Nijeryalıları alışverişe çıktıklarında bilinçli olarak yeniden kullanılabilir bir çanta alarak çözümün bir parçası olmaya çağırdı.

Alamutu, “İnsanların yapabileceklerine inandığım şeylerden biri, alışverişe çıktıklarında ve kendilerine plastik poşet teklif edildiğinde reddetmeleri gerektiğidir.

“Ne kadar çok insan reddederse, plastik poşetler o kadar az kullanılıp atılıyor.

Ayrıca, hükümetin, insanları dışarı çıkarken çantalarını taşıma ihtiyacı konusunda eğitmek için özellikle ana dillerde çok fazla aydınlanma yapması gerekiyor.

“Hükümet ayrıca plastik poşetler için insanların suçlanmasını sağlamalıdır; bu şekilde insanlar onu kullanmaktan vazgeçebilir. "

Ayrıca Kurucu, Kids Beach Garden Bayan Doyinsola Ogunye, birçok farkındalık yaratmanın evlerden, okullardan, dini kurumlardan başlaması gerektiğini söyledi.

Ogunye, insanların olabildiğince uzun süre kendi küçük alanlarında çevreyi korumak için tutarlı olmaları ve şeyler yapmaya devam etmeleri gerektiğini belirtti.

"Küçük çocuklarımız var ve onlara her yere ve su yollarımıza dökülen plastik atıkların büyümek için uygun bir ortam olmadığını bilmelerini sağlamalıyız" dedi.

Etkinlikte ayrıca bir konuşma yapan Yerel Yönetim Sekreteri, Eti-Osa, Ikoyi, Obalende Yerel Toplum Geliştirme Bölgesi, Omotola Soares halkı sorumlu olarak hükümeti desteklemeye çağırdı.

Soares, hükümetin çevrenin temiz olmasını sağlamak için birçok program yürüttüğünü söyledi.

“Hükümet bunu tek başına yapamaz; hepimiz birlikte çalışmalı ve çevremizin sorumluluğunu almalıyız çünkü çevre bizim kim olduğumuzu belirler ”dedi.

Nijerya İnsanlık Medya ve Çevrimiçi Görünürlük Direktörü Sayın Akinola Onanuga, yaptığı açıklamada, örgütün plastiklerin tehlikeleri üzerine 24 Kasım'dan itibaren aydınlatıcı bir program yürüteceğini söyledi.

Dedi ki: "Çevreyi plastiklerden kurtarmak ve insanları bu plastiklerin çöpe atmak ve zarar vermek yerine geri dönüştürülebileceğini ve zenginleştirilebileceği konusunda aydınlatmak için Dünya Festivali'ni başlatıyoruz."

Editör: TE Bilisim