Perşembe günü yayınlanan BM destekli bir politika özeti , COVID-19'a sahip olduktan 12 hafta sonra 10 kişiden biri kendini hala hasta hissederken, yetkililerin onları desteklemek için daha fazlasını yapması gerektiğini savunuyor. 

Belge, şu ana kadar "uzun COVID" hakkında bilinenleri ve ülkelerin rahatsız edici semptomları arasında şiddetli yorgunluk ve kalp, akciğerler ve beyinde artan hasarı içeren durumu nasıl ele aldıklarını özetliyor. 

Politika özeti Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Avrupa Bölge Ofisi ve Avrupa Sağlık Sistemleri ve Politikaları Gözlemevi tarafından yayınlandı. 

Ciddiye alınmak için mücadele 

DSÖ Bölge Direktörü Dr.Hans Kluge, uzun COVID'in, halihazırda büyük acılara neden olan pandeminin ortasında ekstra bir endişe nedeni olduğunu söyledi. 

"Uzun COVID semptomları bildiren hastaların, pandeminin uzun vadeli sağlık etkilerinden bazılarını hafifletmek için COVID-19 yanıtının bir parçası olarak dahil edilmesi önemlidir " dedi . 

Uzun COVID tam olarak anlaşılmamıştır, ancak mevcut veriler, insanların kabaca dörtte birinin koronavirüs için pozitif test ettikten dört ila beş hafta sonra semptomlardan muzdarip olduğunu ve yaklaşık 10 kişiden birinin 12 hafta sonra hala semptomlar yaşadığını göstermektedir. 

Tıp uzmanlarını içeren hastalar ciddiye alınma mücadelesi veriyor. Damgalanmış hissettiğini ve teşhis konulamadığını, “bağlantısız” bakım gördüklerini ve aynı zamanda sağlık ve engellilik yardımlarına erişimde sorunlarla karşılaştıklarını bildirdiler. 

Hastaları araştırma ve müdahaleye dahil edin 

Politika özeti, “yeni bakım yolları” geliştirme, uygun hizmetler oluşturma ve istihdam hakları, hastalık ödemesi politikaları ve engellilik yardımlarına erişim gibi daha geniş sonuçlarla mücadele dahil olmak üzere eylem alanlarını vurgulamaktadır.  

Hasta kayıtları ve diğer gözetim önlemleri uygulanmalı ve COVID sonrası durumlarla ilgili araştırmalar hastalar ve bakım sağlayıcılarla işbirliği içinde yürütülmelidir. 

 Politika özetinin baş yazarı Dr. Selina Rajan, "Uzun COVID, hastaları araştırmaya dahil etmenin önemini gösterdi" dedi.  

"Bununla birlikte, çocuklarda ve yetişkinlerde COVID-19 enfeksiyonlarının uzun vadeli, çoklu sistem sonuçları ve bunları tedavi etmek için gereken müdahaleler hakkında anlaşılması gereken çok şey var."

Editör: TE Bilisim